protestatari campeni-rosia montana

Câmpeni: Aproximativ 2.000 de persoane AU PROTESTAT faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Manifestanţii au adoptat o „proclamaţie” cu revendicări

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, sâmbătă, în oraşul Câmpeni, judeţul Alba, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, fluturând steaguri tricolore, cântând melodii patriotice, iar unii protestatari şi-au adus vacile şi boii pentru a arăta că în Munţii Apuseni se face agricultură. Protestul s-a încheiat în jurul orei 19:30, iar participanţii au adoptat o „proclamaţie” prin care cer demisia iniţiatorilor proiectului de lege privind Roşia Montană.

Protestul de la Câmpeni s-a încheiat, iar participanţii au adoptat o „proclamaţie” cu revendicări

Protestul de la Câmpeni faţă de proiectul Roşia Montană s-a încheiat, iar participanţii au adoptat o „proclamaţie” prin care cer demisia iniţiatorilor proiectului de lege privind Roşia Montană, dar şi interzicerea mineritului cu cianuri şi a extragerii gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

Protestul organizat la Câmpeni faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane, s-a încheiat în jurul orei 19.30, când ultimii protestatari au început să plece spre case.

În timpul protestului, participanţii au adoptat şi au făcut publică o „proclamaţie a Marii Adunări a Moţilor de la Câmpeni” prin care au transmis guvernanţilor şi parlamentarilor că „locuitorii Apusenilor sunt cei îndreptăţiţi să decidă care e cel mai potrivit mod prin care bogăţiile cu care i-au înzestrat natura şi bunul Dumnezeu vor fi valorificate în folosul comunităţii şi al României”.

 

„Noi nu cerşim la uşile altora, alţii au venit la uşa noastră şi încearcă să ia şi să distrugă ceea ce ne aparţine. (…) Orice străin e binevenit în Munţii Apuseni atâta vreme cât ne respectă modul de viaţă şi nu întreprinde nimic în măsură să-l schimbe împotriva voinţei noastre. Ne păstrăm dreptul de a lupta împotriva tututor celor care prin viclenie, hoţie şi corupţie vin aici pentru a fura ce e al nostru ori pentru a distruge resursele naturale şi istorice de care depinde viaţa noastră. Fericirea şi bunăstarea nimănui nu se poate baza pe nefericirea şi sărăcirea semenilor săi!”, se arată în proclamaţia protestatarilor de la Cîmpeni.

De asemenea, în proclamaţia amintită, protestatarii transmit guvernanţilor, parlamentarilor şi politicienilor 12 solicitări, printre care respingerea de către Parlament a tuturor proiectelor de lege care prevăd măsuri speciale de expropriere a cetăţenilor români, precum şi alte măsuri derogatorii de la regimul legal de protecţie a mediului, patrimoniului cultural, apelor, pajiştilor şi terenurilor agricole, bunurilor publice în favoarea companiilor miniere de orice tip, dar şi interzicerea prin lege a utilizării cianurii în activităţile miniere din România.

 

Printre solicitări se află şi includerea Roşiei Montane pe lista tentativă a României pentru UNESCO, respingerea de urgenţă, prin hotărâre de guvern, a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Roşia Montană, desecretizarea tuturor contractelor şi actelor adiţionale încheiate de către Guvern referitoare la înstrăinarea, cedarea, concesionarea resurselor minerale ale României şi asumarea de către Guvern a expertizei şi a punctelor de vedere referitoare la proiectul minier de la Roşia Montană exprimate de: Academia Română, Asociaţia Ad Astra, Institutul Geologic Român, Ordinul Arhitecţilor din România, Sinodul BOR, Sinodul BRU şi al celorlalte biserici creştine din România, precum şi de experţii independenţi.

Protestatarii mai cer în proclamaţie demisia iniţiatorilor proiectului de lege pentru Roşia Montană, respectiv ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul ANRM, Gheorghe Duţu, precum şi a premierului Victor Ponta, apoi crearea unei Comisii Parlamentare de Anchetă a „afacerii Roşia Montană” sub toate aspectele.

Protestatarii solicită şi refacerea şi dezvoltarea infrastructurii rutiere din zona Munţilor Apuseni şi acordarea unor facilităţi fiscale şi de altă natură pentru dezvoltarea activităţilor economice.

Proclamaţia de la Cîmpeni prevede şi o solicitare privind începerea de către instituţiile abilitate a cercetării penale în cazul persoanelor care au semnat sau au participat la elaborarea şi avizarea de documente cu privire la proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană.

Manifestanţii de la Cîmpeni s-au solidarizat cu cei care protestează faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist şi au cerut interzicerea prin lege a utilizării metodei fracturării hidraulice în acest caz.

Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 14.00, în centrul oraşului Câmpeni, în faţa statuii lui Avram Iancu, denumit de localnici „Crăişorul Munţilor”. La protest au venit şi persoane din localităţi din Munţii Apuseni, dar şi din alte zone din ţară.

Citeste toata stirea pe MEDIAFAX

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *