padis bihor

Locuri de cazare şi trasee turistice – Padişul, o continuă provocare

Dezvoltarea durabilă a Padişului este noua temă lansată în spaţiul public de specialiştii din Bihor. Turismul pare să fie principala axă care ar revigora acest colţ de Rai din judeţul nostru, care, în timp, prin proiecte sustenabile, ar putea duce şi la revigorarea zonei din punct de vedere economic.

 

La începutul acestei săptămâni, mai mulţi factori de decizie din judeţul Bihor au urcat până la Padiş pentru a analiza potenţialul acestei zone, care, printr-o infrastructură adecvată, ar putea reporni motorul economic al judeţului. Specialiştii au lansat ideea de a găsi în zonă noi strategii pentru atragerea turiştilor, însă nu cu orice preţ, ci cu protejarea şi respectarea mediului înconjurător. „Turismul nu trebuie să aducă prejudicii mediului. Turismul să aducă bani, care să fie reinvestiţi în conservarea naturii. E nevoie de o planificare strategică, un plan de management al vizitatorilor, ce aşteptări au ei, şi dacă nouă ne convin sau nu aceşti turişti, dacă aduc bani şi dacă lase urme asupra mediului. Vorbim de anumite zone în care să se facă un turism specilizat şi nu de masă”, a precizat directorul Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Paul Iacobaş. Alin Moş, şeful Adminstraţiei Parcului Natural Apuseni, a susţinut ideea că se impune identificarea unor zone unde se poate realiza dezvoltarea durabilă. În opinia sa, turismul este un motor al economiei locale. „Până acum, nu a existat o abordare unitară în ce priveşte turismul. O taxă în aceste zone ar merge către calitatea serviciului plătit. Acum turiştii nu au unde să campeze. Nu e normal să meargă peste tot, în zone nesigure, unde nu se pot spăla, nu au apă potabilă sau gard”, a remarcat Alin Moş. Însă, pe lângă spaţii de cazare, turiştii trebuie să aibă şi trasee turistice puse la punct.

drum padisasfalt padis bihorin padis

Taxe de drum şi camere video

Odată identificate aceste probleme, specialiştii ar trebui să pună la punct o reglementare unitară în ce priveşte Padişul, în care un rol important să-l aibă şi comunele care au teren în Parcul Natural Apuseni. Astfel, se va lansa la nivelul Instituţiei Arhitectului Şef al judeţului Bihor o temă comună de proiectare pentru această zonă. În prima fază, s-au identificat patru locuri unde se pot dezvolta zone de cazare: platoul Glăvoi, la şesul Padiş, în satul Padiş propriu-zis şi zona Ic – Ponor. Apoi, s-a lansat ideea realizării unor clustere pentru turism, din care să facă parte operatorii de turism, administraţiile locale, Consiliul Judeţean Bihor etc. Această formă de asociere ar fi o şansă mai mare pentru atragerea de fonduri europene. De asemenea, în zonă se impune mai multă disciplină în zona construcţiilor, multe cabane ridicate ilegal, dar şi stoparea furtului de lemne. „Trebuie să se delimiteze exact unde se poate sau unde nu se poate construi. Doritori pentru construcţii ar fi”, a atras atenţia Radu Olea, primarul din Budureasa. Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, a propus şi instalarea unor camere de luat vederi, care să-i surprindă pe cei care duc ilegal lemne din pădure. De asemenea, pentru a strânge bani la buget şi a întreţine drumul spre Padiş sau pentru a reabilita drumul spre Coada Lacului, Popa doreşte să pună taxă de acces spre Padiş. La Padiş a mai urcat, alături de reprezentanţii mass-media locale, şi Viorel Lascu, consilierul ministrului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, care doreşte să se acorde o mai mare importanţă peşterilor. De asemenea, Lascu a susţinut că traseul de la Cetăţile Ponorului trebuie să intre într-un program amplu de reabilitare.

Sursa:crisana.ro

 

1 thought on “Locuri de cazare şi trasee turistice – Padişul, o continuă provocare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *