ActualitateSocialTurism

Cei 24 de locuitori ai unui sat din Apuseni îşi salvează bisericile

salvati biseria-valisaora-apuseni

În satul Vălişoara din Munţii Metaliferi, cei 24 de locuitori au o extarordinară poveste care îi uneşte. O poveste despre cum să te ajuţi singur atunci când restul lumii pare că te-a uitat.

Chiar dacă sunt din ce în ce mai puţini locuitori, viaţa pe uliţele Vălişoarei îşi vede de rostul ei aşa cum a fost dintotdeauna şi cum ar trebui să fie într-un sat de munte. Oamenii au gospodării, cresc vaci, cai şi oi, au grădini frumoase şi livezi întinse.

România Optimistă a venit în Vălişoara să spună lumii întregi cum o mână de oameni uniţi în jurul preotului au pus umărul la repararea celor două biserici din localitate.

Sătenii ajută fiecare cum poate. Cei bătrâni dau din puţinul lor câte un bănuţ, iar cei în putere lucrează cot la cot cu părintele.

Vălişoara a avut, până să-i plece tinerii, câteva sute de locuitori. Cea de-a doua biserică a fost construită imediat după Război, pentru că prima ajunsese neîncăpătoare. Mai ales că bisericuţa de lemn construită în urmă cu 226 de ani începuse încet-încet să se strice. Chiar dacă vechimea o încadrează în lista monumentelor istorice, autorităţile de la centru au uitat de ea.

Venirea unui preot tânăr şi ambiţios a trezit spiritul de comunitate printre vălişoreni. Se poate spune că, după 20 de ani, este singurul tânăr care nu vrea să plece din sat. Şi nu numai atât, vrea să clădească, alături de cele două biserici, şi un viitor împreună cu toţi cei 24 de locuitori.

Sursa:TVR

1 Comment
  1. valisoara mea 7 ani ago
    Reply

    Valisaora e un loc de viz.
    Cine nu a fost acolo macar o data il invit sa vada un loc mirific si linistit!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like