Galerie imagini

Cele mai frumoase peșteri din Apuseni

Published

on

Parcul Natural Apuseni are peste 1500 de peșteri care compun un adevărat paradis al exploratorilor. Prin complexitatea, frumusețea şi valoarea lor, multe dintre elementele peisajului carstic de aici au stat la baza declarării zonei parc natural. Cunoaștem astăzi unele dintre cele mai frumoase peșteri din Apuseni cu care România se mândrește inclusiv peste hotare.

 

Pe site-ul oficial al Comisiei Europene, la secțiunea European Destinations of Excellence (Destinaţii europene de excelenţă), țara noastră listează, printre altele, Parcul Natural Apuseni, care iese în evidentă prin peisajul său carstic deosebit.

Peștera Hodobana

Printre peșterile pe care prezentarea ne îndemna să le vedem se numără Hodobana, „un imens labirint subteran, ale cărui meandre măsoară mai mult de 21 de kilometri, o atracție ce trebuie neapărat văzută”. Aflată pe teritoriul satului cu același nume din comuna Arieșeni, Alba, Hodobana este o peșteră protejată prin lege, încadrată în Clasa B de protecție (peșteri de importanță națională care se disting prin mărime, raritatea resurselor şi prin potențial turistic). Potrivit site-ului oficial al Parcului Natural Apuseni, ea este cea mai ramificată (labirintică) peșteră din România şi una dintre cele mai labirintice din lume. Peştera din Pârâul Hodobanei, aşa cum este denumită oficial, are 22142 de metri de galerii topografiate, situate pe o extensie de numai 820 de metri, o adâncime de 181 m (-121; +60) şi se află la o altitudine  de 950 m.

Peștera de sub Zgurăști

La rândul ei o arie protejată, inclusă parțial în clasa A şi parțial în clasa B de protecție, Peștera de sub Zgurăști are o foarte mare valoare științifică, dar şi atractivitate turistică, prin unicitatea resurselor sale. Are 79 de metri adâncime ( -53 ,+ 26) şi s-a format într-un versant abrupt din Munții Bihorului, pe teritoriul comunei Gârda de Sus, din județul Alba. Peştera adăpostește cel mai mare lac subteran permanent din România (65 m lungime, 20 m lățime, 12 m adâncime), dar şi cea mai mare acumulare permanentă de apă din peșterile României. Lacurile: Mare, Reck, Ascuns, din Sala Băilor de Nămol, Velenţa, Lung şi Styx, care s-au format în interiorul peșterii, au un volum total de apă de peste 25 000 m3.

Cel mai mare si adanc lac subteran din tara noastra, cu peste 12 metri adancime si peste 7.000 de mc de apa, se afla in pestera Zgurasti, obiectiv natural protejat situat pe raza comunei Bistra.

Peștera din Valea Rea

Numită de specialiști Cel mai mare „muzeu” speleomineralogic al României, Peștera din Valea Rea conține peste 35 de minerale componente ale unor speleoteme, care o situează printre primele 10 peșteri de acest tip din lume. Are 20 de km lungime şi este considerată cea mai complexă peșteră din România. Include un sistem de galerii orizontale, puțuri și hornuri verticale, săli gigantice, un curs de apă subteran care strabate canioane, etc. Pe suprafețe de mii de metri pătrați se pot vedea cristale de mărimi şi culori extrem de variate, cea mai mare bogăție și varietate a cristalizărilor de gips de la noi din țară. Tot aici se află cea mai mare cascadă subterană perfect verticală din România (Cascada Ventilatorului) – 82 m înălţime, diametru 10 m. Valea Rea este cea mai mare peșteră din România dezvoltată integral în dolomite şi se află în zona Valea Rea – Cornu Munților la 1350 m altitudine în apropierea golului alpin.

Peştera Piatra Altarului

Alături de Peştera Movile (din sudul Dobrogei), Piatra Altarului, rezervație științifică (arie protejată clasa A) este considerată a fi emblematică pentru fenomenele carstice din România. „Concreționarea extraordinară din care se remarcă cristalele de calcit extrem de abundente şi variate, dar şi coloanele de dimensiuni impresionante sau discurile care constituie o raritate mondială, oferă acestei peșteri un peisaj feeric”, relatează site-ului oficial al Parcului Natural Apuseni. Cele mai renumite formațiuni din Peștera Piatra Altarului sunt „nuferii” din „Sala Paradisului”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

Exit mobile version