Connect with us

Published

on

În dimineața în care m-am dus în fața DNA, eram pregătită să îndur frig. M-am îmbrăcat cu haina mea groasă și căciula made in Roșia Montană. Doar că atunci când am ajuns în fața clădirii, un soare cald, primăvăratic, a ieșit dintre nori. Frigul însă a rămas cu mine, probabil de la groaza că iar o luăm de la capăt. Iarăși ceream procurorului-șef DNA să reia ancheta penală la Certej și să redeschidă dosarul de corupție.

Nu doar soarele fusese harnic luni dimineața. Jurnaliști de la mai toate ziarele și televiziunile erau adunați în fața DNA, curioși să vadă reprezentarea justiției în lanțuri. 

Așa că n-am mai stat pe gânduri. Colega mea, Olga, a început să desfășoare o mantie lungă, aurie și din doar câteva mișcări agile a reușit să dea viață unei zeițe. Poleită din cap până în picioare, legată la ochi și cu balanța în mână, Alexandra a început să-și intre rolul Justiției, zeița dreptății. Lanțurile aurite din unul din talere reprezenta o metaforă vie și vorbea de frica noastră cea mare, aceea că la Certej aurul cântărește mai greu decât dreptatea.

M-am bucurat să văd că ideea noastră „de aur” a atras atenția presei, zeița era fotografiată și filmată din toate unghiurile. Dar am simțit din nou acel fior rece în timp ce încercam să răspund la întrebările jurnaliștilor. Voiau să știe care e ilegalitatea, pe cine învinovățim, de ce credem că dosarul trebuie redeschis. Iar eu trebuia să le vorbesc despre vinovați, despre oameni în carne și oase care și-au dat mâna pentru a încălca legea și a favoriza un gigant minier.

Le-am răspuns la toate întrebările și am explicat cum proiectul minier cu cianuri al Deva Gold ar urma să înghită dealurile împădurite. Recunosc că mi-a fost foarte greu să rezum o poveste despre nedreptate și corupție în câteva fraze cheie, cât mai scurte și mai clare. Le-aș fi povestit pe îndelete tuturor cum oamenii din sat au avut o pădure, ce le-a fost luată de comuniști imediat după ce au cumpărat-o de la un grof. Dar înainte ca urmașii lor să apuce să și-o recupereze, primăria a făcut abuziv acte pe ea. În mai puțin de o lună, pădurea a fost concesionată pe douăzeci de ani companiei miniere.

Aș fi vrut să am timp să le zic cum am căutat cu săptămânile prin arhive acte de proprietate și alte note silvice. Cum am lucrat cu avocații să facem un denunț, cum am fost la audieri la DNA Alba, cum am așteptat din 2016, în zadar, să se facă o cercetare penală corectă. Cum dosarul a fost închis în iunie 2019, fără prea multe explicații. Cum am mers din nou la avocați și am făcut o plângere împotriva clasării. Cum i-am cerut atunci lui Călin Nistor, procurorul-șef DNA să redeschidă dosarul și să-l preia la București. Cum un judecător de cameră preliminară ne-a dat dreptate și ancheta chiar s-a mutat în capitală. Cum, după doar 10 zile, dosarul a fost închis din nou, din motive de procedură. 

Chiar în timpul unui interviu, preț de o clipă nu m-am putut abține să nu mă gândesc la pădurile de la Certej. Mai mult ca sigur sunt acum acoperite de un strat gros de brumă argintie. Culmea, gândul la pădurile acoperite de brumă m-a încălzit mai mult decât soarele proaspăt ieșit. Cu pădurile de la Certej în gând, mi-am dat seama că trebuie să fiu foarte convingătoare nu doar cu presa, dar și cu procurorul-șef. 

Fără să-mi dau seama a venit momentul ca împreună cu Cătălina, colega mea, să deschidem ușa masivă a DNA. La 11:30 eram așteptate în audiență de către Călin Nistor, procurorul-șef. Am urcat treptele interioare repetând în gând argumentele juridice pe care urma să le spunem. Am fost întâmpinate protocolar și invitate să ne așezăm lângă o masă din lemn masiv.

Am înșiruit procurorului motivele noastre, iar colegul care îl însoțea a notat sârguincios tot ce am avut de zis. Am discutat despre procedură. Am fost auzite, dar nu știu dacă am fost și ascultate. În următoarele 21 de zile, chiar de Anul Nou, vom afla și rezultatul.

Ajunsă acasă, parcă frigul m-a mai părăsit. Și un sentiment de speranță i-a luat treptat locul. Cu acest nou val de optimism și ca să-mi iau gândul de la răspunsul ce va veni tocmai peste trei săptămâni, am început să pun în ordine facturile. Noi mereu facem un mic raport financiar după fiecare acțiune. Deși eram la căldură, am simțit din nou acel fior răcoros când am adunat sumele. Întreaga documentare juridică a dosarului, deplasările, recuzita de acțiune și promovarea în social media ne-a lăsat cu pușculița goală. 

Companiile miniere au miliarde de dolari, dar și noi avem dreptatea de partea noastră. Contribui și tu cu doar câțiva lei? Ca să fim ca David împotriva lui Goliat, ne trebuie totuși bani de praștie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Actualitate

De ce nu văd primarii din România energia de pe acoperișuri?

Published

on

potential fotovoltaic primarii apusenitv

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh

Greenpeace România lansează raportul O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România, care analizează datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Comunității de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace.

Alba Iulia și alte localitati, are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată. Din datele furnizate de primărie, care a răspuns cu diligență solicitării Greenpeace România, aflăm că:

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh.

Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 7 MW, deși doar 5 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate.  

Adică, acoperișurile verzi pot produce 8.627 MWh, deși ar fi nevoie de numai 6.531 MWh pentru a satisface nevoia locală.

Necesarul acestei investiții ar fi de aproximativ 4.081.270 euro, putând fi generate cel puțin 109 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.580 de tone de emisii de carbon.

Într-o perioadă de crize multiple, statele europene se află în plin proces de tranziție energetică, efectele căreia vor reprezenta o cotitură istorică de proporții majore. Renunțarea la dependența de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creșterea facturilor la energie (care adâncește sărăcia energetică) și necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esențiale ale contextului care va crea lumea de mâine.

REPowerEU, planul Comisiei Europene pentru această tranziție verde, propune un viitor în care energia să fie accesibilă, sigură, sustenabilă și în care diversificarea surselor de producție să primeze. Uniunea Europeană vizează ca până în 2027 toate clădirile existente, atât publice sau private să fie dotate cu panouri solare pe acoperiș, cu ajutorul cărora să-și producă propria energie electrică.

Anticipând inițiativa UE, Greenpeace a vrut să afle în ce stadiu se află utilizarea acoperișurilor clădirilor publice din România pentru producția de energie curată și regenerabilă. În consecință, a solicitat accesul la datele publice deținute de 22 de primării din marile orașe. Rezultatul nu a fost surprinzător: potențialul fotovoltaic al clădirilor publice administrate de acestea este foarte mare, însă dorința de a-l exploata și, implicit, de a răspunde solicitărilor Greenpeace, e limitată. 

Concluziile raportului privind potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România:

  • Suprafața totală utilizabilă pe acoperișurile publice din cele 11 orașe: peste 1 milion mp
  • Potențialul energiei fotovoltaice instalate pe clădirile din patrimoniul orașelor analizate depășește cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual
  • 11 orașe din România pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizând doar potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul local
  • Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care gravitează în jurul valorii de 200 EURO/MW.

Marian Mândru, campaigner pentru climă și energie în cadrul Greenpeace România, declară: „Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România este mare și neexploatat. Și e o pierdere, pentru că energia regenerabilă produsă local este benefică atât pentru autoritățile publice, cât și pentru comunități și mediu. Criza energetică și climatică, dar și condițiile favorabile energiei verzi la nivel european, impun deblocarea rapidă a acestei resurse. Este în puterea primarilor să acționeze, să evalueze potențialul de energie fotovoltaică și să înceapă implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambițios, cu ținte clare și imediate, care să grăbească acest proces.”

Greenpeace face un apel către administrațiile publice din întreaga Românie: „Ajutați comunitatea și implicați-o în acest proces vital de tranziție prin producerea de energie verde! Calculați potențialul fotovoltaic al clădirilor pe care le administrați! Folosiți energia ieftină și curată de pe acoperișuri! Oferiți un cadrul legislativ ambițios, care să vină în sprijinul acestui proces și să-l grăbească pentru a atinge cât mai rapid obiectivul de neutralitate climatică.” 

Continue Reading

Trending