PUZ-rosia-montana

Consiliul Local Rosia Montana mentine zona monoindustriala pentru inca trei ani

La Rosia Montana planurile urbanistice ale localității, anulate de instanțele judecătorești, au fost prelungite ieri de Consiliul Local într-o procedură specifică forței majore

Conform website-ului www.romaniacurata.ro, Consiliul Local Roșia Montană a aprobat miercuri prelungirea valabilității Planului Urbanistic General (PUG) și a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aferent perimetrului vizat de proiectul minier la RMGC pe o perioadă de trei ani. Ședința Consiliului Local a fost convocată prin procedură ”de îndată” – o procedură care, conform Legii 215/2001, se justifică doar în cazurile de maximă urgență sau forță majoră. Conform surselor România Curată, consilierii locali au fost contactați telefonic, cu o zi înaintea ședinței (marți),  ordinea de zi vizând exclusiv prelungirea valabilității planurilor urbanistice.

”Nu puteam aștepta data de 19 iulie, când expira valabilității planului urbanistic”, a explicat primarul Roșiei Montane, Eugen Furdui, necesitatea procedurii de urgență. PUG-ul comunei Roșia Montană a fost adoptat în anul 2002, pentru o perioadă de zece ani. Pe 4 aprilie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat definitiv deciziile de aprobare ale PUG-ului și PUZ-ului favorabile companiei miniere (cele care instituie caracterul mono-industrial pentru cea mai importantă zonă din Roșia Montană). Cu toate acestea, pe 31 mai 2012, Consiliul local Roșia Montană a adoptat o nouă hotărâre prin care valabilitatea PUG-ul aprobat în 2002 a fost prelungită cu 2 ani. Conform acestei hotărâri, valabilitatea PUG Roșia Montană expiră pe 19 iulie 2014.

Ce prevede Legea 215/2001 a Administrației publice locale, legat de convocarea ședințelor de Consiliu Local:

ART. 39

(1) Consiliul local se întruneşte în şedinţe ordinare, lunar, la convocarea primarului.

(2) Consiliul local se poate întruni şi în şedinţe extraordinare, la cererea primarului sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului.

(3) Convocarea consiliului local se face în scris, prin intermediul secretarului unităţii administrativ-teritoriale, cu cel puţin 5 zile înainte şedinţelor ordinare sau cu cel puţin 3 zile înainte de şedinţele extraordinare. Odată cu notificarea convocării, sunt puse la dispoziţie consilierilor locali materialele înscrise pe ordinea de zi.

(4) În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului sau în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată.

Organizatiile care lupta impotriva proiectului minier al RMGC si pentru o Rosie Montana curata, turistica, iau in calcul sa atace din nou in instanta planurile urbanistice prelungite prin votul de ieri al Consiliului Local Rosia Montana.

                   Mai multe detalii puteti citi si aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *