Dealul cu melci – Apuseni

Prezentare Dealul cu melci

Este o rezervatie paleontologica cu o suprafata de 4,30 ha, situata pe stanga vaii Ariesului, in Tara Motilor, la 15 km vest de Campeni si la 10 km nord de comuna Vidra.

 

Aceasta rezervatie stiintifica reprezinta un celebru recif senonian care indica formatiuni neocretacice formate din conglomerate, gresii fosilifere, acoperite cu carbuni si marne. Gasteropodul dominant in stratele de gresii fosilifere este Acteonella cu speciile: gigantea, lamarcki, si conica, insotite de unele specii de lamelibranhiate apartinand genurilor: Modiolus, Arca, Crasatella, Nerita, Natica, Glauconia, etc.

melci-apusenitv

Rezervatia naturala paleontologica Dealul cu Melci este situata in Muntii Bihor si constituita din depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode fosile (mii de melci ramasi din marile calde cretacice acum 15 milioane de ani) pe suprafata de 1ha.

Datorita valorii sale stiintifice aceasta zona restransa din Muntii Apuseni, ce reprezinta vechi sedimente ale Cretacicului superior, formate intr-o mare cu fundul stincos, a fost declarata rezervatie naturala.

Peste drum de dealul cu melci, dupa o scurta plimbare de 500 de metri, ajungeti la Cascada de la Vidra (Pisoaia) – o frumoasa cadere de apa de peste 18 metri inaltime.

www.cascadapisoaia.ro
Cascada Pisoaia

www.cascadapisoaia.ro

Distante:

„Dealul cu melci” – aproximativ 20 de kilometri de la baraj, loc.Vidra

Distanta dintre loc.Arieseni si Dealul cu melci este de 48 km si poate fi parcursa in aproximativ 45 minute.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *