Actualitate

Demiteri în urma accidentului aviatic din Apuseni

Published

on

O tara intreaga este revoltata, pe buna dreptate, dupa cele petrecute in muntii Apuseni, luni, cand avionul in care se aflau 7 persoane a cazut la pamant. Localizarea intarziata a acestuia a starnit o serie de reactii iar acum au venit si concluziile din partea Guvernului.

 

Prea putine, prea tarziu, din pacate. Premierul Victor Ponta a anuntat ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper va fi demis si va cere inlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS, pentru deficiente inacceptabile in cazul accidentului aviatic in urma caruia doua persoane si-au pierdut viata: pilotul Adrian Iovan si Aurelia Ion, studenta de doar 23 de ani.

Ponta a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale , Marcel Opriş, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

În privinţa secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 şi fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analiză şi Planificare Politică, Ponta a explicat că acesta este responsabil pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Premierul a mai spus că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA şi STS, lucrurile au funcţionat inacceptabil de încet şi fără asumarea autorităţii şi a responsabilităţii, iar intervenţia de luni a fost un eşec. Acestea sunt şi concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existenţa unor deficienţe inacceptabile, care necesită îmbunătăţirea sistemului de intervenţie. Ponta a anunţat că supravieţuitorii accidentului aviatic produs, luni, precum şi persoanele care au intervenit pentru salvarea acestora vor primi decoraţii. Va reamintim, pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit. să sune la 112, la ora 16.16, anunţând incidentul.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor , o studentă şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit decedat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

Exit mobile version