Connect with us

Published

on

Pe site-ul Ministerului Economiei a fost publicat contractul incheiat de compania Rosia Montana Gold Corporation cu statul roman. Documentele publicate de Ministerul Economiei sunt urmatoarele: contractul de societate Euro Gold Resources SA din 1997, statutul Euro Gold Resources, doua acte aditionale din 1997 si 1998-1999, actul constitutiv al Rosiei Montana Gold Corporation (RMGC) din 2000, 5 acte aditionale la constituirea RMGC si 3 noi acte constitutive ale RMGC, ultimele fiind din 2011.

 

Spicuind din proiectul-acord, incheiat intre cele doua parti si trimis de Guvern pentru dezbateri in Parlment, precizam ca acesta prevede ca firma canadiana, care este actionar majoritar la Rosia Montana Gold Corporation, sa cedeze gratuit actionarului minoritar controlat de stat o cota de participatiune la capitalul social al RMGC de aproximativ 5,7%. In urma acestei cesiuni, cota de participare a statului roman la capitalul social al RMGC ar creste la 25%.

Conform proiectului acord, proiectul Rosia Montana va genera pentru statul roman venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia nationala de 2,9 miliarde dolari. Totodata, investitorul se obliga sa creeze si sa mentina un numar mediu de 2300 locuri de munca directe, in timpul constructiei exploatarii miniere, si o medie de 900 de locuri directe in timpul fazei de operare. De asemenea, sa asigure o investitie totala de 100 milioane dolari pentru conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural.

Obligatiile de mediu ale investitorului prevad urmatoarele:

-eliminarea poluarii istorice;

-respectarea integrala a tuturor prevederilor legale, a standardelor si normativelor romanesti si europene cu privire la protectia mediului;

  • constituirea tuturor garantiilor financiare de mediu prevazute de legislatia autohtona si europeana;

  • reabilitarea integrala a mediului pentru toate obiectivele de sub amprenta proiectului minier din perimetrul stabilit prin Licenta de exploatare;

  • constituirea de garantii financiare pentru inchidere si reabilitare a amplasamentului minier, estimate la 146 milioane dolari;

  • constituirea garantiei de raspundere de mediu, evaluata in prezent la 25 milioane dolari;
  • mentinerea calitatii de semnatar certificat al Codului International de Management al Cianurii, in toate fazele proiectului.

Pentru respectarea respectivelor obligatii, investitorul trebuie sa asigure, pe cheltuiala sa, captarea, neutralizarea si curatarea apelor acide, respectarea unor limite maxime de vibratii la operatiunile din cariera si la transport, folosirea cianurii doar in perimetrul uzinei, in circuit inchis, intr-un mediu controlat si monitorizat in permanenta, respectarea unei limite de cianura mai mici decat standardele Uniunii Europene, construirea de coridoare ecologice pentru migratia animalelor, impadurirea a 1000 hectare de teren.

Daca va fi aprobat, proiectul se va derula in trei etape: etapa investitionala – de 26 de luni, etapa operationala – de 16 ani, etapa de inchidere si postinchidere – de 7 ani, dupa care va urma monitorizarea.

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending