ActualitateSocial

Durata de derulare a proiectul de la Rosia Montana depaseste un sfert de secol

exploatare rosia montana

Pe site-ul Ministerului Economiei a fost publicat contractul incheiat de compania Rosia Montana Gold Corporation cu statul roman. Documentele publicate de Ministerul Economiei sunt urmatoarele: contractul de societate Euro Gold Resources SA din 1997, statutul Euro Gold Resources, doua acte aditionale din 1997 si 1998-1999, actul constitutiv al Rosiei Montana Gold Corporation (RMGC) din 2000, 5 acte aditionale la constituirea RMGC si 3 noi acte constitutive ale RMGC, ultimele fiind din 2011.

 

Spicuind din proiectul-acord, incheiat intre cele doua parti si trimis de Guvern pentru dezbateri in Parlment, precizam ca acesta prevede ca firma canadiana, care este actionar majoritar la Rosia Montana Gold Corporation, sa cedeze gratuit actionarului minoritar controlat de stat o cota de participatiune la capitalul social al RMGC de aproximativ 5,7%. In urma acestei cesiuni, cota de participare a statului roman la capitalul social al RMGC ar creste la 25%.

Conform proiectului acord, proiectul Rosia Montana va genera pentru statul roman venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia nationala de 2,9 miliarde dolari. Totodata, investitorul se obliga sa creeze si sa mentina un numar mediu de 2300 locuri de munca directe, in timpul constructiei exploatarii miniere, si o medie de 900 de locuri directe in timpul fazei de operare. De asemenea, sa asigure o investitie totala de 100 milioane dolari pentru conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural.

Obligatiile de mediu ale investitorului prevad urmatoarele:

-eliminarea poluarii istorice;

-respectarea integrala a tuturor prevederilor legale, a standardelor si normativelor romanesti si europene cu privire la protectia mediului;

  • constituirea tuturor garantiilor financiare de mediu prevazute de legislatia autohtona si europeana;

  • reabilitarea integrala a mediului pentru toate obiectivele de sub amprenta proiectului minier din perimetrul stabilit prin Licenta de exploatare;

  • constituirea de garantii financiare pentru inchidere si reabilitare a amplasamentului minier, estimate la 146 milioane dolari;

  • constituirea garantiei de raspundere de mediu, evaluata in prezent la 25 milioane dolari;
  • mentinerea calitatii de semnatar certificat al Codului International de Management al Cianurii, in toate fazele proiectului.

Pentru respectarea respectivelor obligatii, investitorul trebuie sa asigure, pe cheltuiala sa, captarea, neutralizarea si curatarea apelor acide, respectarea unor limite maxime de vibratii la operatiunile din cariera si la transport, folosirea cianurii doar in perimetrul uzinei, in circuit inchis, intr-un mediu controlat si monitorizat in permanenta, respectarea unei limite de cianura mai mici decat standardele Uniunii Europene, construirea de coridoare ecologice pentru migratia animalelor, impadurirea a 1000 hectare de teren.

Daca va fi aprobat, proiectul se va derula in trei etape: etapa investitionala – de 26 de luni, etapa operationala – de 16 ani, etapa de inchidere si postinchidere – de 7 ani, dupa care va urma monitorizarea.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like