Connect with us

Published

on

Gala vinurilor a reunit producători de vin din toate cele patru podgorii ale județului Alba.

Gazda evenimentului a fost splendidul castel de la Sâncrai (în apropiere de Aiud), monument care, începând cu toamna lui 2014, a devenit Centrul Cultural – Castel Sâncrai.

Gala vinurilor. Alba 2015 a fost, de fapt, momentul de lansare a unui produs turistic esențial: vinurile județului Alba pentru anul 2015. Funcționând totodată ca element de promovare a județului Alba (ca zonă viniviticolă premium a României), cât și ca unul din vectorii de forță a imaginii județului din punct de vedere turistic, vinurile vor deveni esențiale pentru definirea identității întregului județ.

2 Gala vinurilor-Castel Sâncrai

În cadrul galei, Consiliul Județean Alba a premiat trei vinuri reprezentative ale județului Alba. Unul a fost vinul marelui producător SC Jidvei SRL, celălalt a fost vinul producătorului mediu SC Domeniile Boieru SRL, iar al treilea vin a fost cel desemnat câștigător în urma concursului micilor producători (care a avut loc vineri, 15 mai 2015, la Casa de Vinuri „Salve” din Aiud). Mai precis, vinurile județului au fost desemnate după cum urmează:

– vin oferit din partea marelui producători SC Jidvei SRL – Jidvei Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra, demisec, 2014
– vin oferit din partea producătorului mediu SC Domeniile Boieru SRL – Episcopal Fetească Albă Muscat Ottonel, demisec, 2014
– vin desemnat câștigător al locului I în cadrul Concursului Micilor Producători, organizat de Asociația „Țara Vinului”, din 15 mai 2015: Fetească Alba, demisec, 2014 – Papp Peter, Aiud

Clasamentul concursului de vinuri care a avut loc în 15 mai 2015, la Aiud, este:
Loc I: Fetească Alba, demisec, 2014 – Papp Peter, Aiud
Loc II: Muscat Ottonel, demisec, 2014 – SC Logos SRL, Aiud
Loc III: Riesling Italian, demisec, 2013 – Pivnița Savu, Ciumbrud

Gala vinurilor. Alba 2015

Centrul Cultural Castel Sâncrai, gazdă a Galei vinurilor. Alba 2015

În toamna lui 2014, porțile castelului de la Sâncrai se deschideau pentru prima oară, după mulți ani de inactivitate și paragină. Splendida „schimbare la față” a monumentului, realizată integral de Consiliul Județean Alba, ne oferă, azi, un spațiu unic în România: un castel vechi și totuși nou-nouț, renascenisto-baroc, luminos, grandios, dedicat în întregime evenimentelor culturale de prestigiu.

De povestea castelului, construit în secolul al XIX-lea, se leagă numele vechilor familii nobiliare Kemeny și Banffy. Încă de atunci, domeniul a fost extins și îmbunătățit treptat, până când, în 1947, a trecut în proprietatea statului român, care l-a transformat în azil de copii cu dizabilități. A fost, totodată, perioada în care aspectul monumentului a suferit modificări semnificative, degradante.

2 Gala vinurilor-Castel Sâncrai

În prezent, castelul de la Sâncrai și-a redobândit autenticitatea. Dar, mult mai mult decât atât, el este Centrul Cultural Castel Sâncrai, gazdă de excepție a unor evenimente culturale ce vor promova excelența și valoarea. Festivaluri, spectacole, conferințe, expoziții, gale, workshop-uri – sunt activități care, de acum înainte, vor pune Sâncraiul pe harta culturală a României. Prin Centrul Cultural de la Sâncrai, putem spune, totodată, că județul Alba a dobândit o emblemă nobilă, cu totul distinctă în raport cu tot ceea ce există, azi, în Transilvania.

credite foto: *Zoltan Lorincz*

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Eveniment

Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la locuința sa din Morărești, comuna Ciuruleasa și nu a mai revenit

Published

on

ciuruleasa femeie disparuta apusenitv

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În după amiaza zilei de 23 mai 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au fost sesizați de către un bărbat din comună, cu privire la faptul că, în cursul zilei de 23 mai, în jurul orei 12,00, mama sa, LUT EMILIA, de 58 de ani, a plecat de la locuința sa din Morărești la o cunoștință din Mătișești însă nu a mai revenit la domiciliu.

Femeia are următoarele semnalmente:

  • 160 cm înălțime;
  • 65 de kilograme;
  • Ochi albaștri;
  • păr grizonat, tuns scurt;

La momentul plecării purta geacă maro, bluză roșie, pantaloni de trening negri și cizme de cauciuc verzi.

Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării femeii, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Continue Reading

Actualitate

Imagini superbe cu Lacul Tarnița, din județul Cluj

Published

on

lacul tarnita apusenitv peisaj

Odată cu luna mai, primăvara s-a așternut peste toți munții Apuseni

Dacă vreți să vă bucurați de natură, de un aer curat și de imagini de neuitat, vă îndemnăm să petreceți cât mai mult timp la lacul Tarnița, din munții Apuseni.

Lacul Tarnița este un lac de acumulare cu granițe între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj). Suprafață lacului e de cca. 215 ha, cu o lungime de peste 8 km, având o adâncime de peste 70 de metri.

Lacul Tarnița este alimentat de apele Văii Someșul Cald, fiind una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj.

lacul tarnita apusenitv panorama
tarnita lac apusenitv

Dacă ajungeți aici la sfârșit de săptămână aveți posibilitatea de a face o plimbarea cu caiacul sau alte bărci de agrement care vă stau la dispoziție contra cost.

Continue Reading

Trending