Connect with us

Published

on

Mining Watch România monitorizează toate proiectele miniere propuse: Nord Tincova (CS), Deva-Muncel (HD), Certej (HD), Băița Crăciunești (HD), Bolcana (HD), Brad (HD), Rovina (HD), Bucium (AB), Baia Mare (MM), Poprad, Băișoara (CJ), Cămârzana și Aluniș (SM și MM).

Google Map.

Satele, comunele și orașele Transilvaniei ar putea fi deșerturi toxice latente, dacă cele 13 proiecte de minerit pe bază de cianuri, în afara celui propus la Roșia Montană, primesc toate avizele de la autoritățile statului.

Mining Watch România, o rețea de organizații și grupuri care ține de șase pentru informarea cetățenilor despre aceste proiecte, le-a monitorizat și au conceput trei rapoarte apocaliptice. Se pare că în Baia Mare, cunoscută din 2000 și ca „al doilea Cernobîl”, compania Romaltyn Mining vrea să termine proiectul de minerit care a dus la poluarea a patru râuri, printre care Tisa și Dunăre, cu cianură. În Certej, Eldorado Gold Corporation îl are PR pe primar, care crede că proiectul nu e nociv, pentru că cetățenii „oricum sunt obișnuiți cu poluarea”. În Transilvania, alte 11 proiecte sunt pe mesele autorităților capabile să le avizeze.

Pentru întocmirea rapoartelor, oamenii de la Mining Watch au căpușat cu întrebări instituțiile care dau avize și licențe pentru companiile miniere, au luat pulsul comunităților și au pus pe tavă societății civile câteva motive de revoltă. După ce le-am citit cu sentimentul că vin vremuri foarte nasoale, i-am scris Roxanei Pencea, membră a rețelei și activă de 14 ani în Campania Salvați Roșia Montană. Răspunsurile ei la nedumeririle mele nu mi-au făcut ziua mai bună.

Exploatare aur

VICE: „România are cele mai multe rezerve de aur din Europa”, spune în raport directorul demis al Institului Geologic Român, Ștefan Marincea. De ce nu este asta o veste bună?   

Extragerea aurului este o industrie murdară: strică peisajul, calitatea aerului și a apei, corupe autorități și sărăcește comunități. România are 68 de zăcăminte care se pot transforma, în doar câțiva ani, într-un peisaj mort, plin de cratere, cu iazuri de decantare pline cu cianuri și metale grele, cu halde de steril și scurgeri de ape acide. Acordurile dintre statul român și industria minieră sunt făcute astfel încât companiile să facă profit, iar cetățenii să rămână cu riscul poluării și costurile de închidere. Mineritul modern în carieră de suprafață nici nu ar fi profitabil pentru companii, dacă ar achita costurile reale.

Pe lângă Roșia Montană, alte 13 proiecte miniere sunt în curs de avizare. Ce s-ar întâmpla dacă ar începe simultan?

În Transilvania găsim o aglomerare de proiecte miniere la distanțe de 30-50 de kilometri unul de altul, majoritatea în județele Hunedoara, Alba și Maramureș. Problemele de mediu pe care le-ar genera sunt greu de estimat și de prevăzut. Viața comunității locale și peisajul sunt primele afectate. Zonele împădurite sunt defrișate și construcțiile la suprafață demolate. Blocuri imense de piatră sunt dislocate prin dinamitare. Solul fertil necesar vegetației dispăre, iar perimetrul se transforma într-un veritabil deșert. Roca extrasă este măcinată și transformată într-un mâl toxic care conține cianură și metale grele, apoi depozitată în iazuri de decantare. Peste toate suflă vântul și împrăștie particule toxice și vapori otrăvitori.

gold

Cine ce trebuie să facă, înainte de-a ne trezi în fața a 13 proiecte miniere gata aprobate?

Responsabili de oprirea proiectelor sunt cei vizați direct, de la pescarii care ar vedea râuri fără viață, până la producătorii locali care ar înregistra pierderi imense. Nimeni nu vrea să cumpere legume, lapte și carne dintr-o zonă poluată. Ceilalți trebuie să ne solidarizăm și să ținem cont că statul va plăti afacerea asta proastă din buzunarele noastre. În loc să dăm bani pe școli, spitale și autostrăzi, riscăm să îi dăm pe despăgubiri, sănătate publică și costuri de refacere a mediului.

Citeste stire completa: Vice

Continue Reading
5 Comments

5 Comments

 1. aurul si apusenii

  august 15, 2014 at 1:43 pm

  Cred ca dupa alegerile prezidentiale vor domara demersurile lor pt.a primi aviz pozitiv pt inceperea lucrarilor.
  Nu cred ca vrea vreun candidat sa fie „exclus”de popor dat.sustinerii exploatarii aurifere cu cianura!

 2. Chira

  august 16, 2014 at 4:14 pm

  Da prosti trebuie sa fim ca sa-i lasam !
  Sper sa nu iasa Ponta presedinte ca nu o sa iasa bine

  • marcel

   aprilie 24, 2015 at 10:31 am

   Uite ca in cele din urma am reusit sa oprim Goldul in Rosia Montana. Anul asta nu mai fac nimi iar anul viitor e an electoral si nimeni nu va lua o hotarare!
   Speram ca guvernul nostru,nu conteaza cine,sa puna mana pe aur si sa ramana in tara.

 3. Selena

  august 23, 2014 at 10:12 pm

  13 proiecte deja gandite si rezolvate.
  Cred ca ajungem sa fm o marioneta, adica asa ne vad cei care conduc lumea asta. Totul pleaca din Europa, de la marii magnati ce vor sa cumpere totul, sa se imbogateasca pe seama tarilor sarace si sa exploateze totul pe bani de nimic iar noi sa ramanem cu restul, cu deseurile lor si cu banii de jumatate de buzunar.
  Romanie!!! Hai sa luma atitudine!!!

 4. Cracu X

  februarie 10, 2015 at 2:55 pm

  Subiect epuizat. Nu mai scot ei aur din Romania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Actualitate

De ce nu văd primarii din România energia de pe acoperișuri?

Published

on

potential fotovoltaic primarii apusenitv

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh

Greenpeace România lansează raportul O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România, care analizează datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Comunității de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace.

Alba Iulia și alte localitati, are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată. Din datele furnizate de primărie, care a răspuns cu diligență solicitării Greenpeace România, aflăm că:

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh.

Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 7 MW, deși doar 5 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate.  

Adică, acoperișurile verzi pot produce 8.627 MWh, deși ar fi nevoie de numai 6.531 MWh pentru a satisface nevoia locală.

Necesarul acestei investiții ar fi de aproximativ 4.081.270 euro, putând fi generate cel puțin 109 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.580 de tone de emisii de carbon.

Într-o perioadă de crize multiple, statele europene se află în plin proces de tranziție energetică, efectele căreia vor reprezenta o cotitură istorică de proporții majore. Renunțarea la dependența de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creșterea facturilor la energie (care adâncește sărăcia energetică) și necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esențiale ale contextului care va crea lumea de mâine.

REPowerEU, planul Comisiei Europene pentru această tranziție verde, propune un viitor în care energia să fie accesibilă, sigură, sustenabilă și în care diversificarea surselor de producție să primeze. Uniunea Europeană vizează ca până în 2027 toate clădirile existente, atât publice sau private să fie dotate cu panouri solare pe acoperiș, cu ajutorul cărora să-și producă propria energie electrică.

Anticipând inițiativa UE, Greenpeace a vrut să afle în ce stadiu se află utilizarea acoperișurilor clădirilor publice din România pentru producția de energie curată și regenerabilă. În consecință, a solicitat accesul la datele publice deținute de 22 de primării din marile orașe. Rezultatul nu a fost surprinzător: potențialul fotovoltaic al clădirilor publice administrate de acestea este foarte mare, însă dorința de a-l exploata și, implicit, de a răspunde solicitărilor Greenpeace, e limitată. 

Concluziile raportului privind potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România:

 • Suprafața totală utilizabilă pe acoperișurile publice din cele 11 orașe: peste 1 milion mp
 • Potențialul energiei fotovoltaice instalate pe clădirile din patrimoniul orașelor analizate depășește cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual
 • 11 orașe din România pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizând doar potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul local
 • Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care gravitează în jurul valorii de 200 EURO/MW.

Marian Mândru, campaigner pentru climă și energie în cadrul Greenpeace România, declară: „Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România este mare și neexploatat. Și e o pierdere, pentru că energia regenerabilă produsă local este benefică atât pentru autoritățile publice, cât și pentru comunități și mediu. Criza energetică și climatică, dar și condițiile favorabile energiei verzi la nivel european, impun deblocarea rapidă a acestei resurse. Este în puterea primarilor să acționeze, să evalueze potențialul de energie fotovoltaică și să înceapă implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambițios, cu ținte clare și imediate, care să grăbească acest proces.”

Greenpeace face un apel către administrațiile publice din întreaga Românie: „Ajutați comunitatea și implicați-o în acest proces vital de tranziție prin producerea de energie verde! Calculați potențialul fotovoltaic al clădirilor pe care le administrați! Folosiți energia ieftină și curată de pe acoperișuri! Oferiți un cadrul legislativ ambițios, care să vină în sprijinul acestui proces și să-l grăbească pentru a atinge cât mai rapid obiectivul de neutralitate climatică.” 

Continue Reading

Trending