Goana dupa aur: Who’s next?

gold

Mining Watch România monitorizează toate proiectele miniere propuse: Nord Tincova (CS), Deva-Muncel (HD), Certej (HD), Băița Crăciunești (HD), Bolcana (HD), Brad (HD), Rovina (HD), Bucium (AB), Baia Mare (MM), Poprad, Băișoara (CJ), Cămârzana și Aluniș (SM și MM).

Google Map.

Satele, comunele și orașele Transilvaniei ar putea fi deșerturi toxice latente, dacă cele 13 proiecte de minerit pe bază de cianuri, în afara celui propus la Roșia Montană, primesc toate avizele de la autoritățile statului.

Mining Watch România, o rețea de organizații și grupuri care ține de șase pentru informarea cetățenilor despre aceste proiecte, le-a monitorizat și au conceput trei rapoarte apocaliptice. Se pare că în Baia Mare, cunoscută din 2000 și ca „al doilea Cernobîl”, compania Romaltyn Mining vrea să termine proiectul de minerit care a dus la poluarea a patru râuri, printre care Tisa și Dunăre, cu cianură. În Certej, Eldorado Gold Corporation îl are PR pe primar, care crede că proiectul nu e nociv, pentru că cetățenii „oricum sunt obișnuiți cu poluarea”. În Transilvania, alte 11 proiecte sunt pe mesele autorităților capabile să le avizeze.

Pentru întocmirea rapoartelor, oamenii de la Mining Watch au căpușat cu întrebări instituțiile care dau avize și licențe pentru companiile miniere, au luat pulsul comunităților și au pus pe tavă societății civile câteva motive de revoltă. După ce le-am citit cu sentimentul că vin vremuri foarte nasoale, i-am scris Roxanei Pencea, membră a rețelei și activă de 14 ani în Campania Salvați Roșia Montană. Răspunsurile ei la nedumeririle mele nu mi-au făcut ziua mai bună.

Exploatare aur

VICE: „România are cele mai multe rezerve de aur din Europa”, spune în raport directorul demis al Institului Geologic Român, Ștefan Marincea. De ce nu este asta o veste bună?   

Extragerea aurului este o industrie murdară: strică peisajul, calitatea aerului și a apei, corupe autorități și sărăcește comunități. România are 68 de zăcăminte care se pot transforma, în doar câțiva ani, într-un peisaj mort, plin de cratere, cu iazuri de decantare pline cu cianuri și metale grele, cu halde de steril și scurgeri de ape acide. Acordurile dintre statul român și industria minieră sunt făcute astfel încât companiile să facă profit, iar cetățenii să rămână cu riscul poluării și costurile de închidere. Mineritul modern în carieră de suprafață nici nu ar fi profitabil pentru companii, dacă ar achita costurile reale.

Pe lângă Roșia Montană, alte 13 proiecte miniere sunt în curs de avizare. Ce s-ar întâmpla dacă ar începe simultan?

În Transilvania găsim o aglomerare de proiecte miniere la distanțe de 30-50 de kilometri unul de altul, majoritatea în județele Hunedoara, Alba și Maramureș. Problemele de mediu pe care le-ar genera sunt greu de estimat și de prevăzut. Viața comunității locale și peisajul sunt primele afectate. Zonele împădurite sunt defrișate și construcțiile la suprafață demolate. Blocuri imense de piatră sunt dislocate prin dinamitare. Solul fertil necesar vegetației dispăre, iar perimetrul se transforma într-un veritabil deșert. Roca extrasă este măcinată și transformată într-un mâl toxic care conține cianură și metale grele, apoi depozitată în iazuri de decantare. Peste toate suflă vântul și împrăștie particule toxice și vapori otrăvitori.

gold

Cine ce trebuie să facă, înainte de-a ne trezi în fața a 13 proiecte miniere gata aprobate?

Responsabili de oprirea proiectelor sunt cei vizați direct, de la pescarii care ar vedea râuri fără viață, până la producătorii locali care ar înregistra pierderi imense. Nimeni nu vrea să cumpere legume, lapte și carne dintr-o zonă poluată. Ceilalți trebuie să ne solidarizăm și să ținem cont că statul va plăti afacerea asta proastă din buzunarele noastre. În loc să dăm bani pe școli, spitale și autostrăzi, riscăm să îi dăm pe despăgubiri, sănătate publică și costuri de refacere a mediului.

Citeste stire completa: Vice

5 thoughts on “Goana dupa aur: Who’s next?

 1. Cred ca dupa alegerile prezidentiale vor domara demersurile lor pt.a primi aviz pozitiv pt inceperea lucrarilor.
  Nu cred ca vrea vreun candidat sa fie “exclus”de popor dat.sustinerii exploatarii aurifere cu cianura!

  1. Uite ca in cele din urma am reusit sa oprim Goldul in Rosia Montana. Anul asta nu mai fac nimi iar anul viitor e an electoral si nimeni nu va lua o hotarare!
   Speram ca guvernul nostru,nu conteaza cine,sa puna mana pe aur si sa ramana in tara.

 2. 13 proiecte deja gandite si rezolvate.
  Cred ca ajungem sa fm o marioneta, adica asa ne vad cei care conduc lumea asta. Totul pleaca din Europa, de la marii magnati ce vor sa cumpere totul, sa se imbogateasca pe seama tarilor sarace si sa exploateze totul pe bani de nimic iar noi sa ramanem cu restul, cu deseurile lor si cu banii de jumatate de buzunar.
  Romanie!!! Hai sa luma atitudine!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *