Mining Watch România monitorizează toate proiectele miniere propuse: Nord Tincova (CS), Deva-Muncel (HD), Certej (HD), Băița Crăciunești (HD), Bolcana (HD), Brad (HD), Rovina (HD), Bucium (AB), Baia Mare (MM), Poprad, Băișoara (CJ), Cămârzana și Aluniș (SM și MM).
Satele, comunele și orașele Transilvaniei ar putea fi deșerturi toxice latente, dacă cele 13 proiecte de minerit pe bază de cianuri, în afara celui propus la Roșia Montană, primesc toate avizele de la autoritățile statului.
Mining Watch România, o rețea de organizații și grupuri care ține de șase pentru informarea cetățenilor despre aceste proiecte, le-a monitorizat și au conceput trei rapoarte apocaliptice. Se pare că în Baia Mare, cunoscută din 2000 și ca „al doilea Cernobîl”, compania Romaltyn Mining vrea să termine proiectul de minerit care a dus la poluarea a patru râuri, printre care Tisa și Dunăre, cu cianură. În Certej, Eldorado Gold Corporation îl are PR pe primar, care crede că proiectul nu e nociv, pentru că cetățenii „oricum sunt obișnuiți cu poluarea”. În Transilvania, alte 11 proiecte sunt pe mesele autorităților capabile să le avizeze.
Pentru întocmirea rapoartelor, oamenii de la Mining Watch au căpușat cu întrebări instituțiile care dau avize și licențe pentru companiile miniere, au luat pulsul comunităților și au pus pe tavă societății civile câteva motive de revoltă. După ce le-am citit cu sentimentul că vin vremuri foarte nasoale, i-am scris Roxanei Pencea, membră a rețelei și activă de 14 ani în Campania Salvați Roșia Montană. Răspunsurile ei la nedumeririle mele nu mi-au făcut ziua mai bună.
VICE: „România are cele mai multe rezerve de aur din Europa”, spune în raport directorul demis al Institului Geologic Român, Ștefan Marincea. De ce nu este asta o veste bună?
Extragerea aurului este o industrie murdară: strică peisajul, calitatea aerului și a apei, corupe autorități și sărăcește comunități. România are 68 de zăcăminte care se pot transforma, în doar câțiva ani, într-un peisaj mort, plin de cratere, cu iazuri de decantare pline cu cianuri și metale grele, cu halde de steril și scurgeri de ape acide. Acordurile dintre statul român și industria minieră sunt făcute astfel încât companiile să facă profit, iar cetățenii să rămână cu riscul poluării și costurile de închidere. Mineritul modern în carieră de suprafață nici nu ar fi profitabil pentru companii, dacă ar achita costurile reale.
Pe lângă Roșia Montană, alte 13 proiecte miniere sunt în curs de avizare. Ce s-ar întâmpla dacă ar începe simultan?
În Transilvania găsim o aglomerare de proiecte miniere la distanțe de 30-50 de kilometri unul de altul, majoritatea în județele Hunedoara, Alba și Maramureș. Problemele de mediu pe care le-ar genera sunt greu de estimat și de prevăzut. Viața comunității locale și peisajul sunt primele afectate. Zonele împădurite sunt defrișate și construcțiile la suprafață demolate. Blocuri imense de piatră sunt dislocate prin dinamitare. Solul fertil necesar vegetației dispăre, iar perimetrul se transforma într-un veritabil deșert. Roca extrasă este măcinată și transformată într-un mâl toxic care conține cianură și metale grele, apoi depozitată în iazuri de decantare. Peste toate suflă vântul și împrăștie particule toxice și vapori otrăvitori.
Cine ce trebuie să facă, înainte de-a ne trezi în fața a 13 proiecte miniere gata aprobate?
Responsabili de oprirea proiectelor sunt cei vizați direct, de la pescarii care ar vedea râuri fără viață, până la producătorii locali care ar înregistra pierderi imense. Nimeni nu vrea să cumpere legume, lapte și carne dintr-o zonă poluată. Ceilalți trebuie să ne solidarizăm și să ținem cont că statul va plăti afacerea asta proastă din buzunarele noastre. În loc să dăm bani pe școli, spitale și autostrăzi, riscăm să îi dăm pe despăgubiri, sănătate publică și costuri de refacere a mediului.
Citeste stire completa: Vice
Actualitate
Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.
În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.
Actualitate
Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei
La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Actualitate
Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.
Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!
Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!
Rânduri de aplauze pentru:
– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra
– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera
– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela
Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!
Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:
Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene
Adventure Center – tir cu arcul și slackline
Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice
Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare
Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente
Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri
Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips
Casute Pasari – hrănitoare păsări
Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional
Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii
Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:
“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.
Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera
aurul si apusenii
august 15, 2014 at 1:43 pm
Cred ca dupa alegerile prezidentiale vor domara demersurile lor pt.a primi aviz pozitiv pt inceperea lucrarilor.
Nu cred ca vrea vreun candidat sa fie „exclus”de popor dat.sustinerii exploatarii aurifere cu cianura!
Chira
august 16, 2014 at 4:14 pm
Da prosti trebuie sa fim ca sa-i lasam !
Sper sa nu iasa Ponta presedinte ca nu o sa iasa bine
marcel
aprilie 24, 2015 at 10:31 am
Uite ca in cele din urma am reusit sa oprim Goldul in Rosia Montana. Anul asta nu mai fac nimi iar anul viitor e an electoral si nimeni nu va lua o hotarare!
Speram ca guvernul nostru,nu conteaza cine,sa puna mana pe aur si sa ramana in tara.
Selena
august 23, 2014 at 10:12 pm
13 proiecte deja gandite si rezolvate.
Cred ca ajungem sa fm o marioneta, adica asa ne vad cei care conduc lumea asta. Totul pleaca din Europa, de la marii magnati ce vor sa cumpere totul, sa se imbogateasca pe seama tarilor sarace si sa exploateze totul pe bani de nimic iar noi sa ramanem cu restul, cu deseurile lor si cu banii de jumatate de buzunar.
Romanie!!! Hai sa luma atitudine!!!
Cracu X
februarie 10, 2015 at 2:55 pm
Subiect epuizat. Nu mai scot ei aur din Romania.