Balmosul, preparat culinar ce n-a vazut Parisul, dar va vedea Lisabona!

Aflat la a doua editie, Festivalul de arta populara si culinara „Balmosul motesc”, a scos in evidenta, la sfarsitul saptamanii trecute, autenticul, valoarea, frumosul, nesecatul izvor de sanatate si lumina al Tarii Motilor. Initiator al acestui eveniment de promovare a traditiei si artei gastronomice de pe Valea Ariesului este Ioan Mocanu, proprietarul Pensiunii „Casa Motului” din Arieseni, intreprinzator care, alaturi de alti cativa, face eforturi deosebite pentru a revigora turismul in acest colt de Rai al Apusenilor, tezaur natural prea putin cunoscut si exploatat, din pacate.

Festivalul „Balmosul motesc” este prima initiativa privata de acest gen din zona si s-a nascut din fireasca dorinta de a arata romanilor, lumii intregi, ca Tara Motilor este binecuvantata de Dumnezeu, dar si din ambitia de a inlatura nepasarea unora si de a exploata la maxim inepuizabilul potential turistic al Vaii Ariesului.

Balmosul a fost, indiscutabil, capul de afis al preparatelor culinare, secondat, insa, indeaproape, de o delicioasa ciorba – zama de picioci, gatita, dupa reteta Pensiunii Vank, intr-un urias ceaun, de un ocos bucatar in miniatura.

Veniti din Alba, Mures, Bihor, Bucuresti, Timis, Sibiu, Vaslui si din alte judete ale tarii, turistii prezenti la festival au fost atrasi ca de un magnet de minunatele exponate ale mesterilor populari – sotii Rovin si Paraschiva Petruse.

Chiar daca ploaia nu a contenit sa cada, iar vremea rece a acompaniat-o intr-un tandem nesuferit, sufletele celor prezenti au fost incalzite de spectacolul de exceptie oferit de artisti din Tara Motilor, avandu-i in prim-planul atentiei pe minunatii Muguri de Tezaur ai comunei Arieseni.

2 thoughts on “Balmosul, preparat culinar ce n-a vazut Parisul, dar va vedea Lisabona!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *