Connect with us

Published

on

Aceștia străbat zeci de kilometri fie că e ploaie, fie că e vânt, pentru a aduna din împrejurimi  preţioasele fructe de pădure: afinele negre şi roşii, zmeura, măceşele, porumbelele. Timp de mai bine de două luni, cât e sezonul acestora, femei, bătrâni, copii, toată familia urcă în special până sus pe tăpşanele  Munţilor Apuseni, pe Valea Sebeşului sau Munţii Cugirului.

Familiile nevoiaşe, pentru majoritatea dintre ele fiind aproape unica sursă de venit întreg anul, se străduiesc să adune cât mai mult pentru a agonisi un bănuţ care să le asigure traiul inclusiv iarna.
Dacă în partea de jos, colinară, zmeura s-a copt la început de lună, mai la munte, de-abia săptămâna viitoare este maturată şi începe a fi recoltată. În această perioadă se află în plin proces de recoltare afinele negre, urmând ca în luna august să se recolteze afinele roşii, iar mai apoi, spre sfârşitul sezonului, în septembrie, măceşele şi porumbelele.

Aşa după cum spuneam, acum este sezonul recoltării şi valorificării afinelor negre. Dotaţi cu obiectul muncii “un piaptăn” (gheară), culegătorii, nici că dă lumina zilei şi o iau din loc. Fie că e cald, că bate vântul sau că vin ploi din senin, aceştia înfruntă vremea şi se urcă zilnic pe crestele munţilor pentru a aduna cât mai multe afine. Odată culese, afinele trec printr-un proces de sortare. Oamenii îşi fac acasă jgheaburi, unde se realizează sortarea fructelor de impurităţi (codiţe, frunze, afine necoapte). Le duc apoi şi le valorifică la punctele de achiziţie de la ocolul silvic din zona lor, unde sunt preluate de angajaţii Romsilva. În acest an preţul de achiziţie a unui kilogram de afine negre este de 6 lei, cu 4 lei mai puţin decât anul trecut. Însă preţul poate creşte în săptămânile ce urmează.

Un culegător harnic adună aproximativ 20-30 de kilograme şi câştigă 120, 180 de lei pe zi

Un om harnic adună într-o zi, după noroc, aproximativ 20-30 de kilograme de afine. În felul acesta dacă e să facem un calcul ajunge să câştige 120, 180 lei pe zi. Având în vedere că e vacanţă, pot participa toţi membrii familiei, iar dacă stăm să ne gândim o familie de patru persoane ar putea câştiga zilnic între 480 şi 640 de lei pe zi. O sumă destul de mare putem spune, dar este câştigată “pe cinstite”, cu mult efort şi alergătură, şi doar timp de mai bine de o lună, cât e sezonul afinelor.

Afinele ajung în cel mai mare centru de colectare din judeţ, la Bistra, de unde mai apoi iau drumul străinătăţii. Înainte de a fi livrate, ele trec printr-un proces tehnologic de depozitare, conform cerinţelor europene

De la punctele de achiziţie, fructele ajung la cel mai mare centru de colectare din judeţ, cel de la Bistra din Munţii Apuseni, unde dacă mai există impurităţi, ele mai trec printr-un proces de filtrare, după care intră în curs de procesare. Potrivit datelor ce ne-au fost prezentate de către ing. Mihai Palamaru, purtătorul al Direcţiei Silvice Alba, fructele sunt preluate, cântărite, recepţionate şi pe urmă depozitate într-o cameră de aşteptare. Din acea cameră, ele trec mai departe la o prerăcire, iar pe urmă se realizează ambalarea în saci de hârtie plastifiaţi, legalizaţi, pe un europalet şi traşi în folie pentru a se putea manipula mecanic. Intră în tunelul de congelare şi se congelează până la -30 de grade C şi se duc în camera de păstrare. În momentul în care se face livrarea, ele trebuie să rămână la o temperatură de cel puţin -18 grade C, în camera frigorifică din tirurile care asigură transportul.

Străinii ne cumpără afinele, pentru că sunt ieftine şi de calitate. Tone de afine negre şi roşii ajung anual în ţări precum Germania, Austria sau Italia

De la centrul de colectare din Bistra, fructele sunt duse în străinătate, cu tiruri şi camioane, dar o foarte mică cantitate rămâne şi la noi în ţară. Într-un an pleacă peste hotare peste 200 de tone de afine. Cele mai multe ajung în Germania. Străinii oferă pe un kilogram de afine, acum la început de sezon, aproximativ 2 euro, însă pe parcurs, depinzând de producţie, preţul poate creşte. Preţurile sunt aşezate pe piaţa europeană de la un an la altul, în funcţie de producţia care există în toată Europa. Preţurile sunt date în principal de cei din Ucraina, care ar avea cea mai mare producţie de afine. Din acest motiv, culegătorii primesc acum 6 lei pe kilogram. Însă, pe parcurs, în funcţie de contractele făcute de Romsilva cu beneficiarii din străinătate, culegătorii vor putea primi până la 7, 8 lei/kg. Anul acesta, din ocoalele silvice aparţinând Romsilva Alba (de stat) în judeţ se estimează o producţie de afine cel puţin la fel ca şi cea de anul trecut, de peste 200 de tone.

La noi, în judeţul Alba, există un client care se dezvoltă de la an la an, şi care spre exemplu în 2013 a dublat solicitarea. Potrivit domnului Mihai Palamaru, un prim contract a fost încheiat cu acest achizitor , care a solicitat o cantitate de 19 tone de afine, şi se aşteaptă ca săptămâna viitoare, în perioada 22 – 27 iulie, să apară o explozie de contracte cu firme din străinătate.

În urmă cu ceva ani, plecau peste hotare anual circa 500 de tone de afine

În urmă cu câţiva ani, cantitatea de afine ce pleca din ţară în străinătate era mult mai mare, de aproximativ 400-500 de tone. Dar pentru că suprafaţa gestionată de stat (Romsilva) s-a diminuat cu cel puţin 60%, din cauza înfiinţării ocoalelor private, cantităţile care se strâng în judeţ nu mai pot fi cuantificate. Multe fructe de la noi din judeţ ajung spre exemplu la centrele private din judeţul Bihor, care la rândul lor au contracte cu alţi beneficiari.

De asemenea, există “piraţii”, care achiziţionează cantităţi importante de afine direct de la culegători (la marginea drumului), plătind un preţ sensibil mai mare decât centrele de achiziţie ale ocoalelor statului, astfel că unele cantităţi sunt sustrase fără a fi cuantificate în cadrul recoltei anuale.

Făbricuţe de procesare a fructelor de pădure în Alba, într-un orizont mai îndepărtat

La întrebarea noastră, de ce nu se pot înfiinţa unităţi de procesare a fructelor de pădure la noi în judeţ?, inginerul Mihai Palamaru a opinat: “A fost mirajul Coca-cola…Concernele mari au dezvoltat această piaţă de chimicale şi au implementat un gust la copii, dar şi la unii dintre adulţi.Acest lucru face ca gustul natural să nu fie conştientizat decât de către adulţi, bătrâni sau alte persoane care se îngrijesc mai mult de sănătatea lor. Eu sunt sigur că dacă şi la mine în familie musafirii nu sunt atraşi de produsele bio (siropuri, ş.a.) , la fel se poate extinde interpretarea şi la nivelul populaţiei. Nu există cultură pentru tema asta iar mai mult decât atât prelucrarea sau istoricul ţării,. Dezvoltarea acestor făbricuţe, dacă nu a existat o tradiţie sau un efect de mase în trecut, mai greu se pot dezvolta acum. Dar nu este imposibil. Am reamintit că una dintre firmele din Alba îşi dublează de la an la an cantităţile procesate.” Aşadar, pentru unităţile procesare a fructelor de pădure mai este de aşteptat în Alba…. Cu sau fără făbricuţe de procesare, culegătorii fructelor de pădure îşi duc viaţa mai departe şi în fiecare an reiau acest ciclu ancestral pentru a-şi asigura cele necesare traiului.
Sursa:www.campeniinfo.ro

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Actualitate

De ce nu văd primarii din România energia de pe acoperișuri?

Published

on

potential fotovoltaic primarii apusenitv

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh

Greenpeace România lansează raportul O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România, care analizează datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Comunității de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace.

Alba Iulia și alte localitati, are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată. Din datele furnizate de primărie, care a răspuns cu diligență solicitării Greenpeace România, aflăm că:

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh.

Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 7 MW, deși doar 5 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate.  

Adică, acoperișurile verzi pot produce 8.627 MWh, deși ar fi nevoie de numai 6.531 MWh pentru a satisface nevoia locală.

Necesarul acestei investiții ar fi de aproximativ 4.081.270 euro, putând fi generate cel puțin 109 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.580 de tone de emisii de carbon.

Într-o perioadă de crize multiple, statele europene se află în plin proces de tranziție energetică, efectele căreia vor reprezenta o cotitură istorică de proporții majore. Renunțarea la dependența de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creșterea facturilor la energie (care adâncește sărăcia energetică) și necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esențiale ale contextului care va crea lumea de mâine.

REPowerEU, planul Comisiei Europene pentru această tranziție verde, propune un viitor în care energia să fie accesibilă, sigură, sustenabilă și în care diversificarea surselor de producție să primeze. Uniunea Europeană vizează ca până în 2027 toate clădirile existente, atât publice sau private să fie dotate cu panouri solare pe acoperiș, cu ajutorul cărora să-și producă propria energie electrică.

Anticipând inițiativa UE, Greenpeace a vrut să afle în ce stadiu se află utilizarea acoperișurilor clădirilor publice din România pentru producția de energie curată și regenerabilă. În consecință, a solicitat accesul la datele publice deținute de 22 de primării din marile orașe. Rezultatul nu a fost surprinzător: potențialul fotovoltaic al clădirilor publice administrate de acestea este foarte mare, însă dorința de a-l exploata și, implicit, de a răspunde solicitărilor Greenpeace, e limitată. 

Concluziile raportului privind potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România:

  • Suprafața totală utilizabilă pe acoperișurile publice din cele 11 orașe: peste 1 milion mp
  • Potențialul energiei fotovoltaice instalate pe clădirile din patrimoniul orașelor analizate depășește cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual
  • 11 orașe din România pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizând doar potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul local
  • Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care gravitează în jurul valorii de 200 EURO/MW.

Marian Mândru, campaigner pentru climă și energie în cadrul Greenpeace România, declară: „Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România este mare și neexploatat. Și e o pierdere, pentru că energia regenerabilă produsă local este benefică atât pentru autoritățile publice, cât și pentru comunități și mediu. Criza energetică și climatică, dar și condițiile favorabile energiei verzi la nivel european, impun deblocarea rapidă a acestei resurse. Este în puterea primarilor să acționeze, să evalueze potențialul de energie fotovoltaică și să înceapă implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambițios, cu ținte clare și imediate, care să grăbească acest proces.”

Greenpeace face un apel către administrațiile publice din întreaga Românie: „Ajutați comunitatea și implicați-o în acest proces vital de tranziție prin producerea de energie verde! Calculați potențialul fotovoltaic al clădirilor pe care le administrați! Folosiți energia ieftină și curată de pe acoperișuri! Oferiți un cadrul legislativ ambițios, care să vină în sprijinul acestui proces și să-l grăbească pentru a atinge cât mai rapid obiectivul de neutralitate climatică.” 

Continue Reading

Trending