Turism

Info Schi: starea actuala a partiilor de schi din judetul Alba

sureanu-apusenitv

STAREA ACTUALĂ A PÂRTIILOR DE SCHI

– perioada 07 – 09 februarie 2014 –

 • Domeniul Schiabil Şureanu

 • Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)

 • Lungime: 10 km

 • Altitudine maximă: 2.010 m

 • Tunuri de zăpadă:nu

 • Webcam:nu

 • Nocturnă:nu

 • Pârtie pentru sănii:da

 • Semnal mobil:Cosmote

Evaluare generală: condițiile de schi de la Șureanu sunt optime, chiar dacă viscolul din ultimele zile a înghețat unele porțiuni din suprafața pârtiilor. Urmează ninsori săptămâna viitoare și este de așteptat ca stratul de zăpadă să crească iar starea pârtiilor să revină la normal. Drumul de acces e în stare bună. De asemenea, în weekend vor fi Serbările Zăpezii (08-09 februarie), motiv pentru care sunt așteptați turiști din toată țara. Pentru detalii despre Serbările Zăpezii și despre starea pârtiilor și a drumului, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102) sau intrați pe www.schisureanu.ro

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit și se află într-o stare bună. Sunt câteva porțiuni cu gheață și șanțuri, dar nu vor pune probleme de acces. Nu sunt necesare lanțurile pentru roți decât în cazuri excepționale (precum ambuteiajele în pantă).

Pârtii și strat de zăpadă: toate cele 9 pârtii vor fi funcționale în acest weekend (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2). Cea mai bună zăpadă pentru schi este pe pârtia A_3, datorită dispunerii sale între versanți, fiind astfel mai ferită de viscol. Alte pârtii acceptabile ca și calitate a zăpezii sunt A_1 și A_2. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 10-15 cm grosime, însă trebuie menționat faptul că zăpada a fost parțial afectată de viscol. Zona de off-piste este greu accesibilă datorită zăpezii înghețate iar stratul măsoară, aici, aproximativ 30 cm.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Șureanu vor începe ninsori slabe în acest weekend și vor continua săptămâna următoare, dar în cantități neînsemnate. Temperaturile se vor încadra între -4 și 2 grade Celsius. Cerul va fi înnorat iar la altitudini mai mari de 1.700 va fi viscol. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura”, teleschiul „Șureanu” și telescaunul „Aușel” vor funcționa în regim normal, între orele 10.00 – 17.00.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– întrucât vor fi Serbările Zăpezii, va fi aglomerație atât pe drum, cât și în parcare. Evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.

– evitați viteza pe pârtie, datorită faptului că există gheață.

 • Arieşeni (Vârtop și Nucet)

 • Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)

 • Lungime: 3 km

 • Altitudine maximă: 1.400 m

 • Tunuri de zăpadă:da

 • Webcam:AICI

 • Nocturnă:da

 • Pârtie pentru sănii:da

 • Semnal mobil:toate rețelele

Evaluare generală: stratul de zăpadă a fost afectat de încălzirea vremii, dar sezonul continuă fără probleme la Arieșeni. Se schiază în condiții bune iar turiștii iau cu asalt pârtiile în special în weekend.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 15 cm, fiind practicabil pentru schi și snowboard. Toate cele trei pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba și Piatra Grăitoare din județul Bihor) sunt deschise. Zona de off-piste este mai greu accesibilă datorită stratului nu foarte mare de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), (www.apusenitv.ro) la Arieșeni vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în weekend, cu temperaturi între 0 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condițiile meteo.

Partia Vartop - ApuseniInstalații de cablu: cele două teleschiuri de la Vârtop 1 și 2 sunt funcționale; de asemenea, telescaunul care deservește Piatra Grăitoare este deschis.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă în special în zona de off-piste.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like