Actualitate

LIVE: Se schiaza in Arieseni si Sureanu!

Published

on

STAREA ACTUALĂ A PÂRTIILOR DE SCHI. JUDEȚUL ALBA – pentru perioada 12 – 13 decembrie 2015 –

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 2 (C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: deși nu a mai nins și nici nu va mai ninge în perioada următoare, pârtiile de la Șureanu se mențin acceptabil pentru un nou weekend de schi și snowboarding. Nu toate pârtiile vor fi deschise, ci doar două, ceea ce, deocamdată, este suficient, ținând cont că este încă foarte devreme pentru noul sezon de schi. Drumul de la lacul Oașa la pârtii rămâne, în continuare, o mare problemă pentru turiști, care au nevoie nu doar de lanțuri, ci și de multă răbdare pentru a-l parcurge în siguranță. Fotografia alăturată a fost realizată în urmă cu cinci zile și este perfect relevantă pentru starea actuală a pârtiilor de la Șureanu.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate (nu mai există acele porțiuni neasfaltate între lacul Tău și Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): între lacul Oașa și mănăstirea Oașa drumul a fost îndreptat, astfel că nu mai există acele gropi infernale. Din păcate, însă, de la mănăstire în sus drumul se înrăutățește. Este extrem de accidentat între mănăstire și Luncile Prigoanei, urmând ca de acolo în sus, până la pârtii, să fie acoperit de gheață și zăpadă. Veți avea, însă, nevoie de lanțuri pentru roți, pe care este absolut obligatoriu să le montați începând cu zona Luncilor Prigoanei. Dacă nu le veți monta, aveți toate șansele să alunecați în șanțuri și să creați ambuteiaje, ceea ce se întâmplă, de fapt, în fiecare weekend. Insistăm, deci, să faceți acest efort de montare a lanțurilor, întrucât un ambuteiaj cauzat de dumneavoastră presupune pierdere de timp prețios pentru toți cei care se vor opri să vă ajute.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în continuare, doar 2 din cele 9 pârtii vor fi deschise în acest weekend (C_1 și C_3). Stratul de zăpadă nebătătorită măsoară circa 30 cm, fiind relativ suficient pentru schi și snowboarding. Atenție, însă, nu vă aventurați în zona de off-piste, întrucât zăpada insuficientă scoate la iveală o mulțime de bolovani și cioturi de copaci. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează doar teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va fi vreme stabilă în weekend, fără precipitații. Cerul va fi înnorat, iar temperaturile vor oscila între -4 și 0 grade Celsius. De asemenea, săptămâna viitoare vremea continuă să fie rece, ceea ce va păstra pârtiile în condiții relativ bune. Totuși, există șanse ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– montați lanțurile pentru roți începând cu Luncile Prigoanei, pentru urcarea înspre pârtii.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop – http://apusenitv.ro/camera-web-vartop/

– Nocturnă: da

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul de schi continuă în condiții bune, având în vedere stratul încă suficient de zăpadă de pe cele 2 pârtii. Din fericire, urmează vreme foarte rece în perioada următoare, ceea ce va păstra omătul pe pârtii în stare bună. Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă nebătătorită de aproximativ 40 cm. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă vor funcționa. Zona de off-piste este, în continuare, nerecomandabilă, stratul de zăpadă fiind mai greu practicabil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni nu vor mai fi precipitații în weekend. Cerul va fi noros, cu temperaturi cuprinse între -10 și -1 grad Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

Exit mobile version