Aproximativ 700 de alergători au trecut linia de Sosire sâmbătă, 24 mai 2014, la cea de-a IV-a ediție a Maratonului Apuseni msg systems, ce s-a desfășurat în stațiunea Muntele Băișorii din județul Cluj. 362 de persoane au reușit să termine cursa de Semimaraton, în timp ce la proba de Maraton au ajuns la Finish 183 de alergători, iar la categoria Family au participat peste 150 de părinți și copii.
Competiția de trail running din Munții Apuseni este una dintre cele mai așteptate din România, la ediția din acest an numărându-se alergători amatori și profesioniști din toate colțurile țării: Cluj-Napoca, București, Arad, Oradea, Tîrgu Mureș, Timișoara, Brăila, Galați, Brașov, Alexandria, Caransebeș, Pitești, Suceava și chiar din străinătate, la eveniment participând concurenți din Germania, Franța, Statele Unite, Bulgaria, Republica Moldova, Spania și Kazakhstan. “Putem vorbi deja de o adevărată tradiție în ceea ce privește Maratonul Apuseni msg systems, de 4 ani evenimentul nostru crește cu fiecare ediție, atât din punct de vedere al calității, cât și din perspectiva numărului de participanți, iar aici nu ne referim doar la alergători, ci și la aparținătorii acestora, parteneri, sponsori, organizatori și voluntari, cărora dorim să le mulțumim mult pentru implicare. Interesant anul acesta a fost că alergătorul cel mai tânăr a avut 7 luni și împreună cu mama sa a reușit să termine cursa de 2,2 km în doar 50 de minute la Proba Family. La polul opus, cel mai în vârstă concurent a fost Moșion Gheorghe, în vârstă de 81 de ani, un veteran al concursului nostru, ce pentru prima dată a alergat la proba de maraton, pe care, de altfel a și terminat-o cu succes, el fiind un obișnuit al semimaratoanelor. Valoarea premilor acordate în acest an a crescut și ea, fiind de aproximativ 26.500 lei, iar evenimentul nu s-ar fi bucurat de un așa success dacă nu ar fi fost și cei 130 de voluntari” declară Răzvan Samoilă, coordonatorul evenimentului.
La proba de Maraton – Masculin, câștigătorii acestei ediții la categoria Open au fost: Laza Florin Marcel din Băleni care a terminat cursa cu rezultatul 03:52:00, la doar 33 de secunde urmat de clujeanul Bogya Tamas, fostul compion al primelor 3 ediții, locul trei fiind ocupat de Bostan Adrian Alexandru din Sibiu, care a obținut timpul de 03:56:39. La Maraton-Feminin, ocupantele primelor locuri au fost: Tănase Gianina din Timișoara, care a terminat cursa cu rezultatul 05:16:48, Marin Daniela din Brașov care a ajuns la Finish cu 05:28:13 și Neacșu Floricica din Galați cu un timp de 06:04:23. Tot la categoria Open premianții probei de Semimaraton – Masculin au fost: locul I Mineran Constantin Gabriel din Ineu cu rezultatul 01:31:41, urmat îndeaproape de ocupanții locului II Miklos Artur din Târgu Lăpuș cu 01:34:53 și a locului III Bogya Gergely din Cluj-Napoca cu 01:36:41. La Semimaraton-Feminin câștigătoarele au fost: locul I Mutter Ingrid din Brașov cu rezultatul 01:54:57, locul II Mica Ioana din Cluj-Napoca cu 01:59:59 și locul III Yana Sandieva din Bulgaria cu un timp de 02:05:55. „Felicităm toți participanții și ne mândrim că printre premianții pe categoriile de vârstă se numără și 4 membrii ai Clubului Alpin Român, secția Universitară Cluj: locul 3 la maraton –Varga Laura Simona la categoria F40-49 și Papp Csaba la M40-49 și locul 2 la semimaraton – Andreica Adriana Maria la F30-39 și Gabor Aron la M30-39” adaugă Răzvan Samoilă.
Traseul a avut punctul de Start și Sosire în zona Pensiunii Skiland, la o altitudine de 1390 m și s-a desfășurat pe ruta: Plopiș – Izvorul Gabrienii – Șesul Cald –Colțul Rotund – sub vf. Pietrele Mărunte – Crucea Crencii – Bocșești – Săgagea -Știolne – Cornu Pietrii – Valea Tisei – Dealul Boinic – Valea Vadului. Proba de maraton s-a derulat pe un traseu compus din 4 tronsoane și o diferență de nivel de 2230 m, în timp ce ruta de semimaraton a fost compusă din 2 tronsoane și o diferență de nivel de 883 m.
Maraton Apuseni msg systems este un eveniment ce stă sub umbrela Clubului Alpin Român, asociație ce promovează sporturile montane și își desfășoară activitatea specifică încă din 1936. Secția Universitară Cluj, organizatorul maratonului, este una din cele mai puternice secții C.A.R., înființată în ianuarie 2005 de către un grup de alpiniști clujeni, ce numară astăzi peste 150 de membri activi.
Actualitate
Meciul Legendelor: Gloria Cricău – Sportul Tibru

Meciul Legendelor: Un meci intre veteranii de la Gloria Cricău şi Sportul Tibru
Au participat urmatorii sportivi:
Sportul Tibru: Ioan Lupşan, Ioan Frânc, Gheorghe Lupşan, Vasile Vânt, Florin Creţu, Emil Rusu, Dorin Clanba, Nicolae Roşu, Traian Rusan, Dionisie Groza, Florin Roşu, Ioan Ucenic, Salvin Rusan, Zaharie Rusan, Iosif Şandru, Iulian Vânt, Ioan Şchiop, Marian Creţu, Victor Şandru, Ioan Lupşan, Vian Şandru, Alex Rusan, Viorel Goia.
Gloria Cricău : Vasile Vlad, Liviu Şuteu, Cornel Drăgan, Traian Groza, Petru Pintea, Florin Pintea, Ioan Păcurar (“Penghiu”), Vali Grozav, Nicolae Muntean, Candin Şeican, Lucian Şeican, Viorel Ardelean, Iulian Stremţan, Nicolae Trif, Ioan Pop, Vasile Pop, Marin Drăgan, Nicolae Şuteu, Nicolae Borza, Cornel Miclea, Eugen Miclea, Dumitru Dârlea, Ninel Rusan, Cornel Iacşa, Nicolae Şandru.
Actualitate
Campionatul Munților Apuseni – finalele și festivitatea de premiere, pentru editia a VIII-a, vor avea loc la Vadu Moților, duminică – 13 august 2017

Campionatul Munților Apuseni – fotbal pe teren redus, pentru zona rurală – competiția organizată de AJF Alba în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, a ajuns la ultima etapă a ediției cu numărul VIII, adică la faza finalelor și bineînțeles a festivității de premiere. Acest ultim act se va desfășura la Vadu Moților, duminică – 13 august 2017!
Începută în primul weekend din luna iulie, recenta ediție a Campionatului Munților Apuseni, a adunat la start 15 echipe de copii și 15 echipe de seniori din localitățile: Bistra, Horea, Ciuruleasa (grupa A), Sălciua, Sohodol, Almașu Mare, Roșia Montană (grupa B), Arieșeni, Lupșa, Bucium, Avram Iancu (grupa C), Poiana Vadului, Vadu Moților, Albac, Vidra (grupa D).
Jocurile disputate în grupe, iar apoi în sferturile de finală și semifinale, au adus nu doar multe goluri și faze spectaculoase, dar și rezultate surprinzătoare pe parcursul derulării campionatului.
Semifinalele disputate la Bistra -duminică 6 august- încheiate cu următoarele rezultate: Ciuruleasa 1-2 Vadu Moților și Bistra 4-0 Sălciua (la copii), Lupșa 4-1 Vadu Moților și Horea 0-1 Poiana Vadului (la seniori), au trimis echipele calificate în ”careul de ași” spre finala mare sau finala mică a competiției.
Programul complet al zilei finalelor:
Finale – duminică – 13 august 2017 – Teren sintetic Vadu Moților
Ora 17:00 – Finala mică: Ciuruleasa – Sălciua (copii);
Ora 18:00 – Finala mică: Vadu Moților – Horea (seniori);
Ora 19:00 – Finala mare: Vadu Moților – Bistra (copii);
Ora 20:00 – Finala mare: Lupșa – Poiana Vadului (seniori);
Ora 21:15 – Festivitatea de premiere.
Sursa:ajfalba.ro
Actualitate
Starea actuala a partiilor de schi din judetul Alba – 1 Martie

Starea actuala a partiilor de schi din judetul Alba pentru perioada 24 februarie – 2 martie 2017
-
Domeniul Schiabil Şureanu
– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
– Altitudine maximă: 2.010 m
– Tunuri de zăpadă: nu
– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
– Nocturnă: nu
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Evaluare generală: deși perioada despre care vorbim (24 februarie – 2 martie 2017) include trecerea de la iarnă la primăvara, totuși iarna e departe de a se încheia, cel puțin la Șureanu. Zăpadă este cum încă nu a fost întreg sezonul, pârtiile sunt excelente, drumul încă se prezintă acceptabil, așadar condițiile de vacanță sunt cu plus pe Domeniul Schiabil Șureanu. Iarna e, aici, cu adevărat iarnă, iar zăpada este departe de a se topi. În plus, urmează ninsori abundente, care promit o frumoasă continuare a sezonului de schi, începând cu luna martie. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.
Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): încălzirea vremii și ninsorile au creat, pe drum, porțiuni cu zăpadă topită, bălți și gropi, dar și șanțuri pe direcția de mers. Cu toate acestea, drumul e deszăpezit și prezintă suficiente refugii, așadar este nevoie doar de prudență. Nu uitați lanțurile, sunt absolut necesare începând cu Luncile Prigoanei înspre pârtii.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele 8 pârtii, vor fi funcționale 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Întrucât a nins mult în ultimele zile, stratul de zăpadă de pe pârtii a crescut considerabil, așadar nu există nici un motiv să credeți că primăvara s-ar fi instalat la Șureanu. Pe pârtiile bătătorite predomină zăpada greoaie, udă, tasată de încălzire, perfect aderentă datorită greutății sale. Nu la fel de bine veți schia în afara pârtiilor, întrucât nu mai există acolo acea zăpadă tip powder, ci zăpada grea, greu de manevrat. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 24 februarie 2 martie 2017, vreme instabilă. Va ninge abundent în noaptea de vineri spre sâmbătă, după care se va răci, urmând apoi zile cu înnorări și ninsori slabe (marți și miercuri). Temperaturile se vor menține între -10 și 2 grade Celsius și este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie puternic afectată. De asemenea, va fi viscol la altitudini mari, așadar echipați-vă corespunzător!
Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913).
Sfaturi de buzunar:
– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
-
Arieşeni (Vârtop)
– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
– Lungime totală: 2 km
– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
– Altitudine maximă: 1.400 m
– Tunuri de zăpadă: da
– Webcam: http://apusenitv.ro/camera-web-vartop/
– Nocturnă: da
– Pârtii pentru sănii: da
– Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: venirea primăverii se simte din ce în ce mai accentuat, pe pârtiile de la Arieșeni, unde ninsorile încep să fie înlocuite de lapoviță și ploi. Cu toate astea, zăpada rămâne, încă, schiabilă pe pârtii, iar sezonul continuă.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în continuare, stratul de zăpadă a scăzut și e posibil să mai scadă pe pârtii, datorită ploilor care se anunță vineri (24 februarie) și miercuri (1 martie). Se mai poate schia, însă nu în condițiile pe care și le doresc împătimiții sporturilor de iarnă. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 24 februarie 2 martie 2017, vreme care va defavoriza condițiile de schi, la Arieșeni. Va fi lapoviță și ninsoare vineri, urmând ca miercuri să plouă. Vor fi înnorări accentuate și temperaturi cuprinse între -9 și 5 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
– nu consumați alcool înainte de a schia.
sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu
Nico
iunie 7, 2014 at 10:32 pm
Cred ca e minunat sa alergi pe asa vreme buna si cu asa peisaje in jur.