Minerii blocati in subteran: “Decat sa murim la suprafata, mai bine murim aici”

mineri inchisi in mina

Situatie exploziva la Rosia Montana. 22 de mineri din Rosia Montana s-au blocat in mina Catalina-Moinesti. Peste 20 de mineri se afla la gura minei, hotarati sa se alature ortacilor, iar sute de localnici protesteaza in centrul satului.

 

Minerii si locuitorii comunei Rosia Montana au ajuns la capatul rabdarii. Cei 22 de ortaci, blocati in mina Catalina, sunt hotarati sa-si duca si familiile cu ei si au declarat ca vor intra in greva foamei. Minerii il considera principal vinovat pentru starea creata pe presedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu. Alti 300 de localnici si mineri protesteaza in centul satului, sindicatul “Viitorul Mineritului” obtinand autorizatie pentru 30 de zile, perioada in care protestele se vor organiza zilnic, intre orele 11.00 si 21.00.

Echipa Alba TV a intrat in mina Catalina pentru a fi alaturi de mineri. Imaginile din inima muntelui, pe drumul spre grevisti, exprima elocvent ce inseamna viata de miner. Sunt coplesitoare.

Daca pana sambata nu li se rezolva favorabil doleantele, minerii blocati in subteran vor intra in greva foamei.

Minerii sunt supravegheati in permanenta de o echipa de salvare, calitatea aerului este monitorizata continuu, dar sanatatea unora dintre grevisti este subrezita deja.

Cativa dintre minerii blocati in mina nu au vrut sa manance sandwich-urile. Le-au trimis copiilor…

Decat sa murim la suprafata, mai bine murim aici”, e vorba unuia dintre mineri, care reflecta, pe de-o parte, starea mineritului romanesc, iar pe de alta parte, indiferenta politicienilor si usurinta cu care ani de-a randul si-au batut joc de tot ce a fost bun in tara asta. Si continua sa-si bata joc in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *