Galerie imaginiHartiTurism

“O catedrală gotică” a fost termenul care mi-a rămas în memorie când am citit prima dată despre Peştera Meziad.

pestera-meziad-interior-

Şi acesta a fost şi motivul pentru care am deschis rapid un browser să văd unde este Peştera Meziad, şi am descoperit astfel că toată lumea o descrie ca un loc obligatoriu de vizitat în Munţii Apuseni. M-am decis să o includ pe lista pentru week-end-ul care urma.

Mărturisesc că Peştera Meziad a preluat Locul 1 în topul locurilor din România pe care le-am vizitat în această vară, fiind urmată de Cetatea de la Alba Iulia, Gheţarul de la Scărişoara, Peştera Urşilor şi Parcul Natural Apuseni. Şi spre surprinderea mea, şi junioara mea Irina a fost încântată de “peştera cu lilieci”. Laughing

Cum ajungi la Peştera Meziad

Din centrul Beiuşului (judeţul Bihor) este semn de ghidare spre peşteră. Din Beiuş sunt aproximativ 20 km, pe care îi parcurgi în aproximativ 30 minute. Drumul trece inclusiv pe lângă stejarul secular din Remetea.

pestera-meziad-drum

Maşina se lasă lângă Cabana Meziad, şi apoi se urmează traseul pe firul văii până la peşteră, o drumeţie de aproximativ 20-30 de minute pe jos deoarece această porţiune este nepracticabilă pentru maşină. Dar cred ca aşa e cel mai bine, deoarece astfel te bucuri de o plimbare relaxantă. Noi am vizitat peştera la început de Septembrie şi deja toamna colorase copacii în multe culori. Împreună cu Irina am răvăşit multe grămezi de frunze.

pestera-meziad-drum padure

Intrarea în peşteră se face cu grupul alături de un ghid. Taxa de intrare este 15 lei pentru adulţi. Trebuie să aşteptaţi până se întoarce grupul care este în traseu, deoarece este un singur ghid.

pesterea Meziad - intrare

Vestea proastă este că peştera este neelectrificată, şi acum (septembrie 2012) se lucrează la amenajare. Ghidul, un domn foarte amabil, mi-a spus că lucrările de amenajare se vor finaliza până la sfârşitul anului.

pestera-meziad-interior-

O catedrală gotică naturală

Vestea bună este că termenul care îmi rămăsese în cap despre peşteră descrie foarte bine frumuseţea ei. Chiar arată ca o catedrală gotică!

Împreuna cu ghidul şi un grup de aproximativ 30 de temerari, înarmaţi cu frontale, am păşit în această catedrală, trecând prin intrândul mare şi impresionant.

Peştera are 4 nivele accesibile şi întregul traseu este în formă de 8 astfel încât la final se iese pe unde s-a intrat. Traseul ne-a testat limitele încă de la început când am dat piept cu o scară de vreo 10 de metri, din lemn, pitorească dar un pic abruptă pentru urcatul cu un copil de 3 ani, care făcea trecerea de la o galerie la alta. Turul ne-a luat în jur de 1 oră, şi ne-a oferit multe lucruri deosebite de văzut. Aşa cum am menţionat, peştera nefiind amenajată, pe anumite porţiuni ne-a fost mai greu cu Irina care ar fi dorit să alerge în toate direcţiile

Pestera Meziad-Interior

Spectacolul ce se desfăşoară în faţa ochiului este impresionant, fiecare cameră având “sculpturi” în calcar, unele mai originale ca celelalte, de diverse forme, limitate doar de imaginaţie. Sala cea mare găzduieşte şi o mare colonie de lilieci. Mirosul de guano şi freamătul lor îi desconspiră de departe

Pestera Meziad Interior -Portal

Recomand cu tărie să vizitaţi Peştera Meziad, dar cu câteva observaţii. Neapărat să aveţi echipament adecvat : o bluză mai groasă, pantaloni lungi şi pantofi adecvaţi, în nici un caz sandale, că aveţi de urcat. Dacă aveţi şi o lanternă mai puternică adaugaţi-o la echipament. Frontală primiţi de la ghid. Dacă sunteţi cu copii, cum a fost şi cazul meu, luaţi în considerare că accesul este dificil în unele locuri, dar nu imposibil de urcat cu copii.

pestera meziad - tavan

Sursa:ghiduri-turistice.info

1 Comment
  1. Eugen 7 ani ago
    Reply

    Probabil ca de ar fi electrificata s-ar distruge in mare parte naturaletea ei. Multe alte pesteri din tara s-au cam “deteriorat” dupa electrificare.
    Mai frumos e frumosul din cadrul lui natural.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like