Pesteri si imprejurimi din Muntii Apuseni

Daca vreti sa va racoriti in perioada aceasta calduroasa va recomandam sa vizitati pesterile si imprejurimile Apusenilor.

Prima pestera din traseul nostru este Pestera Poarta Zmeilor – Salciua
Traseu Cruce Cruce Rosie. Popas la terasa Sipote. Ultima portiune foarte dificila Urcusul abrupt cere efort sustinut.

Terasa Sipote – Huda lui Papara

Huda lui Papara e cea mai lunga pestera din Muntii Trascau si pe locul 31 in Romania cu 5,200 m lungime. Pestera s-a format in calcarele masive in era Jurasicului Superior. Este parcursa de un rau lung de 2.022 m format din unirea paraurilor Valea Poienii, Valea Ponorului si Valea Seaca. La iesirea din pestera formeaza raul Valea Morilor si curge mai departe spre satul Salciua unde se varsa in raul Aries.
Vanatarile Ponorului – Cheia

Cheia – Cheile Remetului
Recomandam vizitarea satului cheia, un sat cu 2 locuitori, o localitate pe cale de disparitie. E un muzeu ce nu mai exista in lume. Case parasie, gata sa se prabuseasca dar inverzite de natura curata, nepangarita de lumea mondena. Un loc pentru artisti, pentru cei ce vad dincolo de aparente.

2 thoughts on “Pesteri si imprejurimi din Muntii Apuseni

  1. Cea mai spectaculoasa cred ca e Huda lui Papara.
    Salciua (intrarea in sat dinspre Turda) – Schitul de Sub Piatra – Huda lui Papara – Vanatarile Ponorului si Cascada Dalbina – Salciua (centru)
    Durata: 6 ore mers pe jos (popasul sus pe deal, inclus).

    Traseul mai poate include si vizitarea Pesterii Poarta Zmeilor:
    Salciua – Poarta Zmeilor – Schit – Huda lui Papara – Vantarile Ponorului – Salciua: 8 ore. Se poate face intr-o zi, mergand ceva mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *