Primul sat eco din tara va fi construit in Apuseni. Proiectul initiat de un francez si o romanca

Un francez si o romanca s-au hotarat sa creeze o comunitate care sa respecte si sa protejeze natura. Au luat modelul asezarilor ecologice din Suedia, Anglia sau Franta si vor sa faca una in Muntii Apuseni.
Satul ar urma sa respecte toate principile ecologice: adica pamantul sa fie lucrat manual si fara ingrasaminte chimice, alimentele sa fie produse fara conservanti, iar locuitorii sa nu foloseasca autoturisme.

Deocamdata, ideea este in faza de proiect, dar cei doi spera sa gaseasca fonduri pentru a-si urma visul.

Jean Pierre este licentiat in telecomunicatii si a lucrat multi ani in marketing si turism. Dupa ce s-a indragostit de Luminita, o romanca din Cluj, a aflat de la ea despre zonele minunate ale Apusenilor si a fost fascinat de idee.


Jean Pierre, initiator proiect: “Lucram la propria noastra firma in Spania si ne mergea bine dar, totusi, nu mai aveam timp si pentru noi. Nu mai puteam sa facem lucrurile pe care le doream”.

Asa ca cei doi s-au apucat sa proiecteze satul la care visasera deseori cu ochii deschisi, atunci cand lucrau in cladirile sufocante din metal si sticla. S-au inspirat din comunitatile care au construit deja sate ecologice in mai multe zone ale Europei.

Asezarea va fi total autonoma, spun Luminita si Jean Pierre. Va avea instalatii eoliene pentru energie electrica, incalzirea se va face prin captarea energiei solare, iar pentru gatit va fi amenajata o instalatie de biogaz. Toata hrana va fi produsa din agricultra ecologica.

Luminita, initiator proiect: “Noi vrem sa facem o asezare cu persoane care vor sa locuiasca in mijlocul naturii, sa-si produca propriile produse in ce priveste vegetalele, produsele animaliere dar toate de maniera bio, fara sa folosim nimic chimic”.

Primii doritori nu au intarziat sa apara. Paul este medic si lucreaza ca lector la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. S-a alaturat proiectului si a devenit primul…”satean”.

Jean Pierre si Luminita au incercat de mai multe ori sa acceseze bani europeni pentru proiectul lor, dar pana acum n-au reusit. Asa ca s-au hotarat sa faca totul prin forte proprii si au amenajat tabara de voluntariat “Apusenii Verzi.”

Toate constructiile din satul ecologic vor fi facute din materiale bio, pe structura din lemn si izolate termic cu paie, iar acoperisurile vor fi din gazon.

Sursa: www.protv.ro

1 thought on “Primul sat eco din tara va fi construit in Apuseni. Proiectul initiat de un francez si o romanca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *