
Programul targului national de turism rural de la Albac 2014
In perioada 06 – 07 septembrie 2014, Consiliul Județean Alba si Primăria Comunei Albac in parteneriat cu ANTREC România, organizează cea de-a X-a ediție a Târgului Național de Tursim Rural de la Albac, județul Alba.
Târgul de turism rural oferă o serie de surprize participanților, programul său fiind astfel alcătuit încât să se adreseze deopotrivă profesioniștilor din sectorul turistic dar și simplilor vizitatori, aflați în zonă ca turiști. Manifestările vor fi deschise oficial sâmbătă, 06 septembrie, la ora 10.30, participanții având apoi ocazia de a vizita stand-urile amenajate, de a degusta produsele pregătite în stand-uri, de a vizita pensiunile din zonă înscrise la târg sau de a participa la seminariile dedicate dezbaterii problemelor turismului rural. Cea de-a doua zi a târgului este rezervată vizitelor la pensiuni și spectacolului folcloric, care va închide, de altfel, manifestările.
Anul acesta, târgul de la Albac împlinește 10 ani. Ceea ce în 2005 începea timid, cu evidente stângăcii și temeri, astăzi a devenit o adevărată sărbătoare a turismului național, fiind cel mai longeviv de acest gen din România. În esență, târgul de la Albac înseamnă tradiție, folclor, cunoaștere, investiție. Adică turism rural, în cel mai cuprinzător sens posibil. E un eveniment care a crescut an de an și care, prin invitații, participanții și partenerii săi, a deschis calea spre turism în ținutul vestit al Țării Moților, în care Albacul – alături de celelalte mari comune din zonă, adică Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Vadu Moților, Horea, Poiana Vadului, Avram Iancu, Vidra – e un adevărat „nod” turistic. Cu alte cuvinte, Albacul este aproape de cele mai importante destinații turistice ale Apusenilor. Ghețarul Scărișoara, Ghețarul Vârtop, mănăstirea Lupșa, Cheile Arieșului, biserica de lemn de la Goiești și zecile de peșteri sunt doar câteva dintre ele care merită a fi menționate oricând.
De fapt, Albacul e mai mult decât un vechi sat românesc. În 2005 a devenit stațiune turistică, funcționând, astfel, drept cadrul ideal pentru evenimente dedicate turismului rural. Zeci de pensiuni, vile și cabane particulare stau la dispoziția turiștilor în orice anotimp, fiind locul potrivit în special pentru turismul de familie.
Târgul de Turism Rural a fost dintotdeauna o reflectare a acestui context turistic, având un program care, anual, a încercat să articuleze principalele aspecte ale turismului rural. Concursuri de pescuit, de gastronomie, târguri meşteşugăreşti, expuneri de oferte turistice, întâlniri între agenții de turism și proprietari de pensiuni, seminarii pe teme de management turistic, drumeţii,focuri de artificii, concerte şi, bineînţeles, multă voie bună.
PROGRAM
Sâmbătă, 6 septembrie 2014
10.30 Aniversare „10 ani de turism în Albac”
11.00 Deschiderea oficială a Târgului Naţional de Turism Rural Albac – ediţia a X-a. Vizitarea stand-urilor
12.30 Vernisajul expoziției-proiecte concurs de arhitectură:
Amenajare camping: Luncile Prigoanei, Șugag, Rimetea
Arhitectură Contemporană în Țara Moților: Pensiune turistică și locuință
Vizită la pensiuni
14.00 Seminarii
22.00 Spectacol de muzică populară Albac
Discotecă-Jamaica Show
Foc de artificii
Duminică, 7 septembrie 2014
09.45 Vizită la pensiuni
14.30 Spectacol folcloric
Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, dirijor: Coriolan Laurian Honcaş
Ansamblul Folcloric ,,Augustin Bena” al Judeţului Alba, dirijor: Alexandru Pal. Solişti: Roxana Reche, Maria Filimon,
Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuț
Ansamblurile folclorice: „Maramureșana” – Ocna Șugatag, „Albăceana” – Albac, „Floare de colț” – Galda de Jos, „Moțul” – Horea, „Doina Moțului” – Câmpeni, „Dor Transilvan” – Cluj Napoca
Orchestra de muzică populară condusă de Adi Vasiu. Soliști: Lele Crăciunescu, Florentina și Petre Giurgi, Dorel Banci, Mirela Danciu, Eugen Mihăilă, Matei Crina, Alexandra Scrob
Actualitate
Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei
La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Eveniment
Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la locuința sa din Morărești, comuna Ciuruleasa și nu a mai revenit

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
În după amiaza zilei de 23 mai 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au fost sesizați de către un bărbat din comună, cu privire la faptul că, în cursul zilei de 23 mai, în jurul orei 12,00, mama sa, LUT EMILIA, de 58 de ani, a plecat de la locuința sa din Morărești la o cunoștință din Mătișești însă nu a mai revenit la domiciliu.
Femeia are următoarele semnalmente:
- 160 cm înălțime;
- 65 de kilograme;
- Ochi albaștri;
- păr grizonat, tuns scurt;
La momentul plecării purta geacă maro, bluză roșie, pantaloni de trening negri și cizme de cauciuc verzi.
Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării femeii, iar aceasta a fost dată în urmărire.
Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
Actualitate
Imagini superbe cu Lacul Tarnița, din județul Cluj

Odată cu luna mai, primăvara s-a așternut peste toți munții Apuseni
Dacă vreți să vă bucurați de natură, de un aer curat și de imagini de neuitat, vă îndemnăm să petreceți cât mai mult timp la lacul Tarnița, din munții Apuseni.
Lacul Tarnița este un lac de acumulare cu granițe între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj). Suprafață lacului e de cca. 215 ha, cu o lungime de peste 8 km, având o adâncime de peste 70 de metri.


Lacul Tarnița este alimentat de apele Văii Someșul Cald, fiind una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj.


Dacă ajungeți aici la sfârșit de săptămână aveți posibilitatea de a face o plimbarea cu caiacul sau alte bărci de agrement care vă stau la dispoziție contra cost.