Connect with us

Published

on

Peste 1.000 de persoane au participat la marsul din Capitala fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana in cea de-a zecea duminica consecutiva de proteste, in timp ce, in tara, alte cateva sute de persoane au cerut respingerea acestui proiect si interzicerea mineritului pe baza de cianuri.

 

Protestul din Capitala fata de proiectul Rosia Montana s-a incheiat la Universitate, unde aproximativ 100 de persoane au ramas pe trotuarul cu statui, incadrate de un cordon de jandarmi, circulatia nefiind perturbata, scrie Mediafax.

Protestatarii fata de proiectul minier de la Rosia Montana, dar si fata de exploatarea gazelor de sist, in majoritate tineri, s-au adunat, duminica seara, vizavi de Universitate, pe trotuarul cu statui, si au pornit in mars spre Cotroceni, pe carosabil, circulatia fiind blocata.

Peste 1.000 de persoane au manifestat aproximativ 10 minute la Palatul Cotroceni, strigand „Uniti, salvam toata Romania”, „Jos hotia”, „Demisia” si „Jos Basescu , Ponta si Antonescu”.

Protestatarii au mers apoi in complexul Regie si au indemnat studentii sa li se alature, timp de aproape o ora, strigand: „Si voi, si voi, veniti cu noi”, „Iesiti din casa, daca va pasa” si „Uniti, salvam Rosia Montana”. Studentii au iesit la balcoane, dar au si coborat din camere, cei mai multi limitandu-se la a privi manifestatia.

Reluand marsul, ei au ajuns si la Parlament, unde au fluierat si strigat: „Hotii! Hotii!” si „Demisia”.

In Piata Unirii, trei tineri au aprins torte fumigene colorate, unul fiind ridicat de doi ofiteri in civil ai Jandarmeriei si dus intr-o duba, in timp ce ceilalti doi s-au pierdut in multime. Unii protestatari s-au tinut dupa cei doi ofiteri si i-au huiduit pana la duba.

Totodata, au avut loc, pentru scurt timp, si imbranceli intre cativa manifestanti si fortele de ordine, protestatarii din jur strigand „Fara violenta” si reluand in mod pasnic marsul spre Universitate.

Protestatarii au purtat steaguri nationale si pancarte cu mesaje precum: „Cianura si fractura ne alimenteaza ura”, „Depontaminati Romania”, „Mii de caschete si de bulane. Pazesc la protest. Hotii fura din paduri, vama, Guvern si Parlament!!! Incompetenta sau tradare?”, „Opriti genocidul poporului roman” si „Rezistenta civila nu v-arata mila”.

Alte cateva sute de persoane au manifestat la Alba Iulia, Cimpeni si Bistra.

La Cimpeni, aproape 250 de persoane s-au adunat in centrul orasului, in fata statuii lui Avram Iancu, scandand lozinci prin care au cerut respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Participantii la protest au venit atat din Cimpeni, cat si din orasul Abrud si din comunele limitrofe, iar unii dintre ei au avut steaguri tricolore si afise cu Avram Iancu si Horea.

Un protest similar a avut loc, duminica, si la Bistra, o comuna din Muntii Apuseni, unde aproape 200 de persoane au protestat fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Protestul a durat aproape doua ore, iar o parte dintre participanti s-au alaturat duminica seara protestatarilor de la Cimpeni.

Si la Alba Iulia peste 50 de persoane au protestat, duminica seara, fata de proiectul minier si au parcurs intr-un mars mai multe strazi din municipiu, fluierand, batand din tobe si din sticle de plastic si scandand „Alba Iulia trezeste-te” si „Uniti salvam Rosia Montana”.

Sursa:Business24

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending