Cultura

Reconstituirea portului tradițional din Gârda de Sus

Published

on

Duminică, 9 noiembrie 2014, cu începere de la ora 14, Căminul cultural din Gârda de Sus, județul Alba, va găzdui un eveniment tradițional deosebit.

Este vorba despre încheierea proiectului „Reconstituirea portului tradițional din Gârda de Sus, Alba – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Locuitorii comunei Gârda de Sus sunt așteptați să participe la lansarea cărții și a filmului etnografic „Portul tradițional din Gârda de Sus”. Cu această ocazie, cei prezenți, vor avea bucuria să redescopere portul străvechi de sărbătoare al satului din secolul al XIX-lea, femeiesc și bărbătesc, reconstituit, după tehnicile vechi ale țesutului și cusutului, de către meșterul popular Aurelia Matei, păstrătoare a meșteșugurilor și tradițiilor locale. La realizarea acestor costume au colaborat meșterii populari Maria și Gheorghe Ciufudean (cojocari) din Blaj, Lucreția Gordeș (țesătoare) din Feneș, Danciu Iulia (țesătoare) din Lăzești și Carmen Balea (opinci) din Cugir.

La evenimentele spectaculare din Gârda de Sus, locuitorii îmbracă un alt costum popular, cel de influență sibiană, în alb și negru, mulți dintre ei neștiind de existența și frumusețea portului lor străvechi, pe care am reușit să-l reconstituim și să-l redăm comunității. Prin acest proiect, se urmărește creșterea respectului și a responsabilității față de patrimoniul imaterial local și național, stimularea meșteșugului țesutului și cusutului tradițional, prin creșterea numărului celor care doresc să confecționeze și să dețină costume populare autentice. Având în vedere că în ultimii ani Gârda de Sus a devenit o atracție pentru turiști, implementarea acestui proiect de reconstituire a fost imperios necesar pentru cunoașterea și promovarea identității locale reprezentată inclusiv și de portul tradițional local. Proiectul cultural a fost implementat cu sprijinul Muzeului Etnografic al Transilvaniei și al Serviciului de Conservare și Promovare al Culturii Tradiționale din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și a constat în reconstituirea portului tradițional de sărbătoare (femeiesc și bărbătesc), realizarea unui film documentar în care sunt prezentați pașii reconstituirii costumelor și a tehnicilor tradiționale, precum și publicarea unei cărți privind evoluția portului tradițional de la Gârda de Sus.

În cadrul evenimentului va avea loc și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Brădeana din Sohodol, condus de dirijor Alin Joldeș, Nicolae Plută și Marinela Baba.

Manifestările tradiționale de la Gârda de Sus sunt organizate de Primăria comunei Gârda de Sus și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, în parteneriat cu Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Asociația Art Brădeana, Asociația Prietenii Muzeului Unirii și TVR Cluj.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trending

Exit mobile version