ActualitateEvenimentPoliticSocial

România a pierdut 2,5 miliarde de euro în câteva minute, după declaraţia lui Crin Antonescu

cat costa Romania pierderea rmgc

Conferinta de presa de astazi a lui Crin Antonescu, în care s-a răzgândit în privinţa proiectului Roşia Montana a produs României o pagubă de 2,5 miliarde

Concret, România pierde miliarde de dolari, din participarea la proiect, din redevenţele care puteau fi încasate şi din sumele care ar fi putut fi investite în protecţia mediului şi a patrimoniului.

Pierderi de 1 miliard pe bursa. România are o participaţie de 25%. Preţul acţiunilor, în momentul său maxim, era de cca. 8,6 euro pe acţiune. Valoarea proiectului, cu totul, era la acel moment de cca. 4 miliarde, ceea ce înseamnă că participaţia României era de cca. 1 miliard. În urma căderii la bursă, s-a ajuns ca astăzi valoarea companiei să scadă până spre 0,7 dolari, deci cca. 100 de milioane de dolari.

Pierderi de 1 miliard din redevenţă. Calculul vine din beneficiul estimat din proiect, calculat la valoarea estimata a aurului. Astfel, calculele specialiştilor arată că România ar fi putut atrage, doar din redevenţă, separat, spre 1 miliard de dolari. Aceşti bani nu mai există, în prezent.

Pierderi de aproape 500 de milioane, din investitii de mediu si de patrimoniu din zona. Proiectul presupunea investiţii importante pentru curăţarea şi ecologizarea zonei (inclusiv pentru eliminarea cianurii existente din lacurile şi râurile din zona, ca urmare a poluării istorice). În afară de acestea, existau şi investiţii legate de biodiversitate, precum şi investiţii în patrimoniu. Cu toate, estimate în jur de jumătate de miliard.

La toate acestea s-ar putea adăuga penalităţile pe care compania le va cere statului român.
Sursa:evz.ro

Riscurile blocării proiectului Roşia Montană: cât plătim dacă înţelegerea pică

Premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul Roşia Montană e îngropat din lipsă de consens politic. Anterior, şeful Senatului, Crin Antonescu, se antepronunţase pe acest subiect, declarând că ar trebui respins din cauza “realităţilor şi consecinţelor care cer asta”. Dincolo de strategia politicianistă a liberalului, remarcată de colegul său de alianţă, eşecul RMGC va fi plătit de stat în despăgubiri de aproximativ 2 miliarde de dolari, reticenţa unor potenţiali noi investitori sau lipsa locurilor de muncă pentru comunitatea din Apuseni.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like