ROŞIA MONTANĂ. Politicienii dau înapoi, protestul continuă. Sute de oameni în Piaţa Universităţii

Rosia Montana - proteste

Protestele pentru Roşia Montană continuă şi după declaraţiile premierului Victor Ponta şi cele ale lui Crin Antonescu. Este cea de-a noua zi de proteste. Câteva sute de persoane s-au strâns iarăşi în Piaţa Universităţii in Bucuresti.

 

UPDATE: Numărul persoanelor care protestează în Bucureşti luni seară, pentru a noua zi la rând, faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană a crescut la peste 400, potrivit Mediafax.

Manifestanţii se află în zona fântânii de la Universitate, unde sunt înconjuraţi de jandarmi.

UPDATE: Peste 200 de persoane s-au strâns la fântana de la Universitate din Capitală, luni seară, în a noua zi a protestului faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, potrivit Mediafax.

Protestatarii scandează “Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi afişează bannere şi pancarte cu mesaje ce vizează şi exploatarea gazelor de şist, printre care “Program de guvernare: 1. cianurare, 2. fracturare, 3. poluare, 4. defrişare, 5. coabitare”, “România, spune nu fracturării hidraulice” şi “Nu vreau să spun copilului meu că cea mai mare resursă naturală a României este prostia, urmată de indiferenţă”.

Unii dintre manifestanţi fac zgomot, ca şi la protestele de până acum, cu peturi în care au băgat pietricele.
Protestatarii cer retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Protestele de stradă vor continua

Pe pagina de Facebook “UNIŢI SALVĂM”, se menţionează că protestele în stradă vor continua până în momentul în care:

– Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege;
– Guvernul va respinge în procedură de urgență prin hotărâre de guvern acordul de mediu;
– Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativa a României pentru UNESCO;
– Cianura va fi interzisă prin lege în activitățile miniere din România;
– Cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși.

“Astăzi, 9 septembrie, se va ieşi din nou în stradă! Metoda cianurării trebuie interzisă, locul Roşiei Montane e în UNESCO iar autorii legii trebuie demişi. Chemăm alături cetăţenii şi pentru a ne apăra  şi pentru a opri otrăvirea apei, aerului şi pământului prin pornirea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist prin fracturare hidraulică!”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei România Fără Ei.

10.000 de protestatari la Bucureşti: “Uniţi, salvăm ROŞIA MONTANĂ!”. S-a cerut demisia lui Ponta

Mii de români din întreaga ţară au protestat, duminică, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Sub sloganul “UNIŢI SALVĂM ROŞIA MONTANĂ”, românii au ieşit în stradă la Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara, Iaşi, Baia-Mare, dar şi în alte oraşe din România şi din străinătate. În Capitală au ieşit cel puţin 8.000 de persoane, potrivit jandarmilor citaţi de Realitatea TV. Organizatorii ridică numărul undeva între 10.000 şi 15.000. Numărul participanţilor s-a modificat constant, în condiţiile în care unii s-au alăturat pe parcurs marşului prin oraş, iar alţii au plecat înainte de a ajunge la punctul final – Piaţa Universităţii. Nivelul maxim de participare a fost atins în zona Ştefan cel Mare-Obor-Moşilor.

Victor Ponta: RESPINGEM proiectul Roşia Montană, ÎNCHIDEM DISCUŢIA

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: “Şi cu asta, basta!”. Ponta a spus că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor.

CRIZĂ MAJORĂ ÎN USL. Antonescu: Proiectul Roşia Montană TREBUIE RESPINS

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, e declarat, luni, că proiectul Roşia Montană trebuie respins. “Proiectul exploatării nu poate fi susţinut”, a spus Antonescu, adăugând că vorbeşte în nume propriu, şi nu al PNL.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, pe 1 seprembrie, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *