Connect with us

Published

on

Cercetătorii români dezvoltă o soluție ingenioasă pentru extragerea aurului de la Roșia Montană printr-o tehnologie ecologică, prietenoasă cu mediul, care nu implică în niciun fel utilizarea cianurilor. La începutul lunii octombrie, pe adresa redacției am primit un comunicat de presă, dat de Insitutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA) din București prin care eram anunțați că extragerea aurului din minereuri se poate face și printr-o tehnologie alternativă cianurilor, o tehnologie inovatoare la care cercetătorii români lucrează de mai multă vreme. Am investigat subiectul și iată ce am aflat.

 

Comunicatul ICPE-CA este următorul: „În cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA se studiază și se experimentează de mai mult timp o tehnologie relativ nouă pe plan mondial pentru extragerea componentelor din minereuri, tehnologie care nu implică „cianurarea”. Această tehnologie alternativă, cu elemente de noutate aparținând cercetătorilor români, poate fi aplicată cu succes și în cazul extracțiilor de aur de la Roșia Montană. Tehnologia permite extragerea tuturor componentelor din minereuri / conglomerate prin procesul de fragmentare selectivă a rocilor cu impulsuri de înaltă tensiune și mare putere. Metodele studiate și propuse de ICPE-CA sunt absolut ecologice, bazându-se pe electrotehnologii și lichide magnetice ce acționează pe principiul diferenței de densitate a componentelor, respectiv separarea electrodinamică prin diferența de conductibilitate electrică a metalelor sau a altor componente. Față de aceste aspecte semnalate, ICPE-CA poate să se implice în vederea soluționării acestei probleme atât de delicate, prin oferirea unor soluții viabile și, cel mai important, perfect ecologice.” Curioși fiind în privința acestei tehnologii, am luat legătura cu cercetătorii de la ICPE-CA și am stat de vorbă cu cercetătorul științific Mihai Bădic, șeful echipei care a dezvoltat această soluție alternativă cianurării.

 

Ce înseamnă fragmentarea selectivă a rocilor?

Cercetarea privind fragmentare selectivă a rocilor cu impulsuri de înaltă tensiune și mare putere a început la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică în urmă cu trei ani, după ce patru oamenii de știință români entuziaști, specialiști în laboratorul de înaltă tensiune, au descoperit noi informații și studii în legătură cu diversele tendințele de dezvoltare pe plan internațional. Ideea în sine nu le aparține.

„Să ne închipuim că avem un conglomerat mineral, un bolovan de dimensiunile unui pepene”, exemplifică Mihai Bădic. „Să spunem că acest conglomerat provine din Africa de Sud și conține diamante de felurite dimensiuni înglobate în bolovan împreună cu alte componente. Să spargi bolovanul cu ciocanul și să cauți bucățile de diamant este o muncă meticuloasă care consumă foarte mult timp”, continuă cercetătorul român. „În cazul fragmentării selective, bolovanul se așează într-un container de inox, în mediu lichid dielectric, care poate fi și apa, și se procesează cu ajutorul unor trenuri de impulsuri (impulsuri repetate de înaltă tensiune și mare putere) cu o serie de caracteristici speciale, printre care o pantă de creștere situată sub 500 de nanosecunde. Aceste impulsuri trebuie adaptate ca formă și valori la diversele minereuri pe care le căutăm. După procesarea bolovanului prin trenurile de impulsuri, obținem o grămadă de nisip pietriș alcătuit din componentele elementare destructurate, perfect separate între ele. Fragmentarea acționează progresiv și, din punct de vedere teoretic, poate ajunge la orice nivel, inclusiv cel nanometric. Apoi, după impulsuri, pe acest nisip pietriș, în funcție de componenta pe care dorim să o extragem din el, se aplică una sau mai multe metode de separare: gravimetrice, cu lichide magnetice sau electrodinamice – acestea din urmă, de exemplu, atrag doar elementele conductoare, adică metalele.”

solutie cianura - nimic nu se pierde

Nimic nu se pierde!

Prin metoda electrodinamică se poate obține aur, argint, wolfram, oxid de aluminiu etc. Apoi, dacă de exemplu ne interesează doar aurul, cum este cazul la Roșia Montană, pe selecția de metale se poate aplica metoda gravimetrică, care separă acest metal de restul. Interesant la fragmentarea selectivă este faptul că, spre deosebire de cianurare, păstrează toate metalele rare, folosite în diverse tehnologii – iar conform Institului Geologic al României, pe buletinele de analiză de la Roșia Montană se poate observa că o parte a acestor metale rare și foarte valoroase se găsesc în procentaje chiar mai ridicate decât aurul. Fiecare dintre aceste metale rare se poate extrage separat, astfel nimic nu se pierde. Potrivit lui Ştefan Marincea, directorul demis al Institutului Geologic al României, în zona Roșia Montană, pe lângă aur se găsesc abundent „multe alte elemente critice, de care România ar putea profita mult mai mult, precum stibiu, seleniu, indiu, germaniu, galiu şi, nu în ultimul rând, telur (acesta este folosit la fabricarea panourilor solare).”

În plus, fragmentarea selectivă are o vastă arie de aplicabilitate care depășește mineritul. În țările avansate, preocupate de mediul înconjurător, deșeurile menajere care nu pot fi separate se duc la cuptor unde se ard, rezultând o zgură. Această zgură conține carbonul rezultat din procesul de ardere, dar și metalele care nu au fost topite (aur, zirconiu, wolfram – provenite de la componentele diverselor obiecte electrocasnice: becuri, radiouri, calculatoare etc). Tehnologia fragmentării selective cu impulsuri de înaltă tensiune se folosește inclusiv pe această zgură, iar în urma procesului se separă toate metalele. „Metoda este viabilă și poate fi aplicată inclusiv la minereul de aur”, consideră Mihai Bădic.

„Cred în proporție de 80% că este aplicabilă la Roșia Montană. Deocamdată, nu mă pot pronunța asupra eficienței: s-ar putea ca, din punct de vedere economic, metoda cu cianurarea să fie mai eficientă”. Problema este că statul român, având deja semnat un contract cu RMGC, nu a fost interesat să testeze metoda fragmentării chiar la Roșia Montană. „Am făcut teste și experimente pe alte minereuri, pe bolovani mari, dar nu pe conglomerate de la Roșia Montană. În acest moment, nu avem o tehnologie pentru aur, însă avem niște premise foarte pozitive că o putem dezvolta.”

Sursa:Stiinta si Tehnica

Continue Reading
8 Comments

8 Comments

 1. Samuel Avram

  noiembrie 18, 2013 at 9:53 pm

  Foarte interesant, de-a dreptul interesant!!!
  Oricum nu vor face nimic cei de la RMGC, nu sunt interesati de o alta solutie ci dor sa castige la bursa.
  Doar nu credeti ca ei au pornit la drum sa scoata aurul ci doar sa scoata bani din buzunarele celor ce cumpara actiuni.
  Probabil aceasta metoda o vor aplica copiii nostri in cazul care nu vom demara proiectul de la Red Montana. Na ca nu ar strica sa fie asa P-

  • Mihnea

   noiembrie 28, 2013 at 8:16 pm

   Deocamdată, nu mă pot pronunța asupra eficienței: s-ar putea ca, din punct de vedere economic, metoda cu cianurarea să fie mai eficientă”. – ce credeti ca vrea sa spuna?
   Articolul spune clar ca metoda cianurarii e si va ramane cea mai eficienta metoda de extragere a aurului.
   E un vant uscat povestea asta!

 2. gamer

  noiembrie 18, 2013 at 9:57 pm

  Cat timp sunt la butoane Ponta si Basescu nu cred ca e nevoie sa cautam solutii pt. cianura ci solutia ar fi sa vedem ce facem cu bursa, intram si noi sau ii lasam doar pe ei sa castige, glumesca =))

 3. XO

  noiembrie 18, 2013 at 11:55 pm

  Dupa cate stiu eu cu cianura nu este posibil ca sa se extraga ” stibiu, seleniu, indiu, germaniu, galiu şi, nu în ultimul rând, telur ”
  E o varianta buna si de luat in calcul,

 4. Simi

  noiembrie 23, 2013 at 12:58 am

  credeti ca directorul demis e bine vazut acum de RMGC si vor imbratisa varianta lui de exploatare? ?

  • E.S.

   noiembrie 28, 2013 at 8:13 pm

   Se pare ca vor urma mai multe demiteri in RMGC. Nu prea le surade bine la multi p-acolo.
   E clar ca se schimba conduceri si alte relatii. Trebuie sa miste cumva dupa cati bani s-au turnat in gaura de aur.

 5. Ramona R.

  noiembrie 26, 2013 at 8:10 am

  Pun ramasag ca nu prezinta interes pentru cei ce folosesc cianura.

 6. radu

  decembrie 3, 2013 at 9:30 am

  stii si la ce-ti foloseste ca stii, vb. lui Calinescu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending