Connect with us

Published

on

Sindicatul Viitorul Mineritului: Rosienii considera nelegitim si jignitor modul in care s-a organizat asa-numitul “task force” Rosia Montana!

Domnilor Ministri, am citit minuta intalnirii din data de 16 februarie, facuta publica pe site-ul institutiei conduse de dvs. Lasand la o parte faptul ca aceasta contine erori in redarea discutiilor care au avut loc, motiv pentru care va sugeram achizitionarea unui reportofon si utilizarea lui in viitoarele intalniri, citirea minutei ne-a reamintit inca o data cat de “transparent si echilibrat” a inceput demersul dvs. Ati invitat acolo toate organizatiile angajate de ani de zile in contestarea mineritului si ati ignorat cu buna stiinta comunitatea locala, ignorandu-i vointa! Cum sa discuti viitorul Rosiei Montane si al rosienilor in absenta lor?  Sau va insusiti din start ideea mestesugit sustinuta de o distinsa doamna architect, presedinte de organizatie, care ne spunea in intalnire ca “stim cu totii cat de greu se misca comunitatile iar oamenii nu inteleg oportunitatile”, cu alte cuvinte “stim cu totii ca rosienii sunt prosti si habar n-au ce-i bine pentru ei”?

Domnilor Ministri, haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: sa zicem ca tocmai ati lansat un “task force” pentru dezvoltarea Bucurestiului! Iar lansarea si lucrarile se tin la Cluj, cu oameni de la Cluj, Baia Mare, Arad s.a.m.d. si cu doi bucuresteni admisi dupa ce s-au facut luntre si punte sa fie si ei primiti! Ce ziceti, ar functiona abordarea? Noi credem ca nu!

Domnilor Ministri, era suficient un minim rationament de democratie care se invata la nivelul gimnaziului ca sa alcatuiti un “task force” Rosia Montana pe niste principii corecte de reprezentativitate! Oare nu stiati ca Rosia Montana are niste reprezentanti alesi (consiliu local, primar), are asociatii de cresterea animalelor, are reprezentanti ai minerilor, are profesori, preoti, doctori si mediu economic? Toti acestia sunt, in baza oricarei teorii de stakeholder mapping (iertati-ne englezismele, dar este termenul care merge cel mai bine cu “task force”), parti interesate in dezvoltarea Rosiei Montane! Cum i-ati implicat pe acestia in demersul dvs.? Prin telepatie? Cum va inchipuiti dvs. ca asociatiile Europa Nostra, Pro Patrimonio, ARA, Mining Watch, Alburnus Maior si Pachamama si alti prieteni de-ai dvs. pot reprezenta Rosia Montana si pot sa-si asume “dezvoltarea durabila” a localitatii?

Domnilor Ministri, va temeti de rosieni si de ceea ce-ati putea afla cunoscandu-i si aflandu-le opiniile si sugestiile privind dezvoltarea localitatii lor? Daca nu, atunci ar trebui sa reganditi tot demersul acestui “task force” si sa opriti sarada care se intampla acum!
Doamna Ministru, data viitoare cand va mai plimbati cu elicopterul poate-l invitati si pe colegul dvs. de cabinet si impreuna cu acesta popositi putin, din inaltul cerului, la Rosia Montana!

Asociatia ProRosia Montana
Asociatia Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana
Sindicatul Viitorul Mineritului
Asociatia Centrul de Resurse pentru Tineret CERT Apuseni

Comunicat de presa.

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending