ActualitateSocial

Roşienii consideră nelegitim si jignitor “task force” Roşia Montană!

Sindicatul Viitorul Mineritului: Rosienii considera nelegitim si jignitor modul in care s-a organizat asa-numitul “task force” Rosia Montana!

Domnilor Ministri, am citit minuta intalnirii din data de 16 februarie, facuta publica pe site-ul institutiei conduse de dvs. Lasand la o parte faptul ca aceasta contine erori in redarea discutiilor care au avut loc, motiv pentru care va sugeram achizitionarea unui reportofon si utilizarea lui in viitoarele intalniri, citirea minutei ne-a reamintit inca o data cat de “transparent si echilibrat” a inceput demersul dvs. Ati invitat acolo toate organizatiile angajate de ani de zile in contestarea mineritului si ati ignorat cu buna stiinta comunitatea locala, ignorandu-i vointa! Cum sa discuti viitorul Rosiei Montane si al rosienilor in absenta lor? Sau va insusiti din start ideea mestesugit sustinuta de o distinsa doamna architect, presedinte de organizatie, care ne spunea in intalnire ca “stim cu totii cat de greu se misca comunitatile iar oamenii nu inteleg oportunitatile”, cu alte cuvinte “stim cu totii ca rosienii sunt prosti si habar n-au ce-i bine pentru ei”?

Domnilor Ministri, haideti sa facem un exercitiu de imaginatie: sa zicem ca tocmai ati lansat un “task force” pentru dezvoltarea Bucurestiului! Iar lansarea si lucrarile se tin la Cluj, cu oameni de la Cluj, Baia Mare, Arad s.a.m.d. si cu doi bucuresteni admisi dupa ce s-au facut luntre si punte sa fie si ei primiti! Ce ziceti, ar functiona abordarea? Noi credem ca nu!

Domnilor Ministri, era suficient un minim rationament de democratie care se invata la nivelul gimnaziului ca sa alcatuiti un “task force” Rosia Montana pe niste principii corecte de reprezentativitate! Oare nu stiati ca Rosia Montana are niste reprezentanti alesi (consiliu local, primar), are asociatii de cresterea animalelor, are reprezentanti ai minerilor, are profesori, preoti, doctori si mediu economic? Toti acestia sunt, in baza oricarei teorii de stakeholder mapping (iertati-ne englezismele, dar este termenul care merge cel mai bine cu “task force”), parti interesate in dezvoltarea Rosiei Montane! Cum i-ati implicat pe acestia in demersul dvs.? Prin telepatie? Cum va inchipuiti dvs. ca asociatiile Europa Nostra, Pro Patrimonio, ARA, Mining Watch, Alburnus Maior si Pachamama si alti prieteni de-ai dvs. pot reprezenta Rosia Montana si pot sa-si asume “dezvoltarea durabila” a localitatii?

Domnilor Ministri, va temeti de rosieni si de ceea ce-ati putea afla cunoscandu-i si aflandu-le opiniile si sugestiile privind dezvoltarea localitatii lor? Daca nu, atunci ar trebui sa reganditi tot demersul acestui “task force” si sa opriti sarada care se intampla acum!
Doamna Ministru, data viitoare cand va mai plimbati cu elicopterul poate-l invitati si pe colegul dvs. de cabinet si impreuna cu acesta popositi putin, din inaltul cerului, la Rosia Montana!

Asociatia ProRosia Montana
Asociatia Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana
Sindicatul Viitorul Mineritului
Asociatia Centrul de Resurse pentru Tineret CERT Apuseni

Comunicat de presa.

1 Comment
  1. contra 5 ani ago
    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like