Connect with us

Published

on

Reorientarea economica de dupa 1990 spre un orizont opac, blocarea pe termen lung a privatizarilor sau privatizarile paguboase, sunt cauzele care, mana-n mana cu jaful, au ruinat industria romaneasca. In numai doua decenii, smecheri cu tricolor in piept si mana pe portofelul tarii  au vandut Romania pe centura bataii de joc, i-au scos valorile la mezat de doi bani. Aceasta va fi, foarte probabil, si soarta CupruMin Abrud, pe ruta liberala Rupu Min-AminCupru…

Agricultura fără irigaţii a fost un prim pas al tranziţiei spre colaps. Au dispărut apoi, ca-n buzunarul hoţului neprins, combinate chimice, combinate de utilaj greu, rafinării, petrochimia, industria în general. Guvernele post-decembriste şi-au trecut la capitolul dispariţii celebre mamuţi industriali precum Comtim Timişoara, Tractorul Braşov, Danubiana Bucureşti, Doljchim Craiova, Solventul Timişoara, Combinatele de Utilaj Greu din Cluj şi Iaşi, Republica Bucureşti, Soda Ocna Mures, Întreprinderea Mecanică Aiud,  Uteps sau Refractara și câte şi mai câte. Astea sunt realizările pentru care, probabil, am fost primiţi în Uniunea Europeană, ca sa fim transformaţi într-o piaţă pentru mărfuri de second-hand, într-o colonie bogată cu populaţie săracă şi forţă de muncă ieftină.

Industria de neferoase nu face excepţie de la regula jafului. Avem cele mai mari resurse de cupru exploatabil din Europa, dar culmea bătăii de joc, numai la noi cuprul n-are valoare. Ca atare, au fost închise exploatările de cupru şi, implicit, rafinăriile. Aşa au ajuns la fier vechi Ampelum Zlatna şi Phoenix Baia Mare, iar Romania s-a transformat din producător de neferoase în exportator de materii prime. Că aşa-i la noi, tăiem pădurea să ne bucurăm de soare şi de umbra pe care o facem pământului…

Pe aceeaşi cale, pare a se îndrepta şi CupruMin Abrud, unică unitate de profil care merge pe profit şi care beneficiază, la Roşia Poieni, de un zăcământ de cupru estimat la 14 miliarde de euro. Dar, pentru ai noştri guvernanţi valorează infinit mai puţin sau chiar deloc, când e vorba de averea statului. În 2007, ministrul economiei, Varujan Vosganian, şi presedintele AVAS, distinsul senator PNL de Alba, Teodor Atanasiu, au mediat un contract de cooperare cu EnergoMineral Bucuresti, prin care CupruMin s-a ales cu utilaje distruse şi o datorie de 50 milioane de lei. În 2011, Guvernul Boc, sub tutela preşedintelui Traian Basescu, a vrut să vândă zăcământul de cupru  pentru infima sumă de 46 milioane de euro. N-a reusit, dar nimic nu-i pierdut când e vorba de bogăţiile naţionale. Mai nou, acelaşi ministru Varujan Vosganian, care pare a se lipi de Ministerul Economiei ca rugina de fier, a numit la CupruMin un nou director, din afara societaţii, specialist în închideri de mine. Probabil că asta se şi vrea: să se închida mina, pentru ca ulterior să se vândă la preţ derizoriu, în folosul câtorva, dar în detrimentul statului roman, care este unic acţionar la CupruMin.  Dar cine e, până la urmă, statul român ? Teoretic, toţi românii, practic doar câţiva de-ai noştri împotriva noastră

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending