Connect with us

Published

on

Stana de vale – Padis – Cetatile Ponorului

apusenitv.ro _ harta Stana de vale - Padis - Cetatile Ponorului

Harta din www.welcometoromania.ro

Circuitul Cetatile Ponorului

Traseu: Cabana Padis – Poiana Ponor – Drum Forestier Scarita – Cabana Cetatile Ponorului – Catatile Ponorului – La Grajduri – Cabana Padis

Marcaj: punct albastru punct albastru

Durata: 5-6 ore

Pentru portiunea Cabana Padis – Poiana Rotunda vezi  traseul de aici.

Din Poiana Rotunda urmam mai departe semnele de marcaj coborand accentuat prin padurea de fag, tinem poteca pe versantul drept al Vaii Bradetanului, in coboras usor iar la cca. ½ ora din Poiana Rotunda sosim la confluenta Vaii Bradetanului cu Paraul Ponor unde traseele se bifurca: traseul nostru traverseaza Paraul Ponor mergand pe versantul drept al acestuia, versantul stang al acestui parau este urmat de traseul marcat cu semn triunghi rosu triunghi rosu, ce merge spre Saua Vartop iar in amonte, tot pe versantul stang al vaii o derivatie, marcata cu punct albastru punct albastru dublu ne conduce spre Izbucul Ponor.

 

Derivatie spre Izbucul Ponor punct albastru

De la bifurcarea traseelor, urmand in amonte Paraul Ponor ajungem dupa cca. 10 minute langa Izbucul Ponor. Acest fenomen carstic, de dimensiuni considerabile dreneaza apele paraurilor care se pierd in subteran in zona Platoului Padis.

De la confluenta vaii Bradetanului cu Paraul Ponor, traversam Paraul Ponor, strabatem in continuare Poiana Ponor, o polie tipica, ocolim prin dreapta ponoarele in care se pierde Paraul Ponor, tinem mai departe poteca printr-o padure deasa de molid urmand sa ajungem dupa cca. ½ ora din Ponor la drumul forestier Scarita – Cabana Cetatile Ponorului. Aceasta intersectie este marcata si de un stalp indicator.

Pentru a ne continua traseul traversam drumul, coboram dupa poteca printr-un molidis, ne despatim dupa cca. 10 minute (de la drumul forestier) de  Circuitul Galbenei, coboram in continuare prin padurea de molid apoi printr-o zona dificila (pe versantul stang al Vaii Cetatilor) unde sunt fixate cabluri in stanca iar la cca. ½ ora de la drumul forestier Scarita – Cabana Cetatile Ponorului sosim pe fundul Dolinei I a Cetatilor Ponorului unde ne aflam la o bifurcare a traseului (punct marcat de un stalp indicator) : la stanga continua traseul principal spre DolinaIII iar inainte merge o derivatie a traseului spre DolinaII.

 

Derivatie spre Dolina II

De la stalpul indicator din Dolina I urmam marcajul de derivatie traversand Valea Cetatilor pe numeroase blocuri de calcar ce acopera patul vaii, trecem pe sub portalul Pesterii Cetatile Ponorului (acesta avand o inaltime de 75m este cel mai inalt din Europa) iar de aici un ultim urcus abrupt la dreapta pe un grohotis ne scoate in Dolina II. De aici, putem sa aruncam o privire asupra paraului subteran din Pestera Cetatile Ponorului.

Reveniti la traseul principal, de la stalpul din Dolina I urcam spre stanga pe niste scari metalice, trecem dupa cca. 10 minute prin saua dintre Dolinele I si III, coboram mai departe pe langa un perete stancos, tinem in continuare poteca pe curba de nivel, lasam in dreapta o intrare secundara a Pesterii Cetatile Ponorului, ocolim Dolina III pe o distanta de cca. 30 m, urcam mai departe spre dreapta pe un grohotis dificil apoi prin padurea de molid iar dupa aproximativ ½ ora din Dolina III intalnim din nou Circuitul Galbenei, langa un loc de popas (mese si banci).

Din acest punct urmam in continuare semnele de marcaj pe deasupra Dolinei III, parasim dupa cca. ½ ora de la locul de popas  traseul ce merge spre Cheile Galbenei, ne ghidam mai departe dupa poteca ce trece pe langa cele 4 balcoane ale Cetatilor Ponorului (de la primele 2 balcoane se deschide o ampla priveliste asupra Dolinei III iar de la balcoanele III si IV putem admira Dolina II), coboram in continuare pe un drum de pamant prin padure, cca ½ ora urmand sa ajungem din nou la drumul forestier Scarita – Cabana Cetatile Ponorului, in Valea Cetatilor. In continuare urmam drumul forestier in amonte, pe versantul stang al vaii dupa care sosim in poiana ,,La Grajduri”. Aici, se gaseste Cantonul Silvic Glavoi si un punct de aprovizionare (de asemenea aici campeaza majoritatea turistilor ce vin cu cortul).

Din poiana ,,La Grajduri” parasim drumul forestier ce merge spre Scarita urcand pe poteca o panta inierbata aflata in dreapta drumului, continuam urcusul pe un valcel sec pentru cca. ½ ora, traversam mai departe in urcus lin o poiana apoi o padure iar un ultimo coboras printr-o pajiste ne scoate la stalpul indicator care marcheaza inchiderea circuitului. De aici, mergand dupa semnele de marcaj sosim in cca. ½ ora la Cabana Padis.

În zona Padis, există zeci de trasee turistice, unele marcate, altele nemarcate. Pentru cele marcate, trebuie retinut faptul că ele au ca punct de plecare vechea cabana Padis. Pentru alte puncte de intrare în traseu, trebuie făcute ajustările necesare, tinând seama de distantele si timpul necesar pentru parcurgerea lor dintre principalele locuri considerate puncte de plecare:

  • – Cabana Padis – zona La Grajduri (45 min.)
  • – Zona La Grajduri – Cabana Padis (1 ora)
  • – Cabana Padis – Poiana Vărăsoaia (45 min.)
  • – Cabana Padis – Cantonul Padis (30 min.)
  • – Cabana Padis – Satul Boga (2 ore)
  • – Cabana Padis – Poiana Florilor (2 1/2 ore)

 

Pentru majoritatea traseelor, Cabana Cetatile Ponorului are o pozitionare mai avantajoasă, fiind situată la 10-15 minute de zona La Grajduri. Deci, pentru o buna parte dintre trasee (Circuitul Cetatilor Ponorului, Circuitul Galbenei, Lumea Pierdută, Groapa de la Barsa, Valea Boga, Cabana Padis-Caput-Arieseni) se poate scădea 1 1/2 – 2 ore din durata de parcurgere.

 

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. BI

    noiembrie 14, 2013 at 2:04 pm

    Hartile au fost preluate de pe site-ul http://www.gmap.ro, unde puteti gasi multe alte trasee din Apuseni si nu numai.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Eveniment

Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la locuința sa din Morărești, comuna Ciuruleasa și nu a mai revenit

Published

on

ciuruleasa femeie disparuta apusenitv

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În după amiaza zilei de 23 mai 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au fost sesizați de către un bărbat din comună, cu privire la faptul că, în cursul zilei de 23 mai, în jurul orei 12,00, mama sa, LUT EMILIA, de 58 de ani, a plecat de la locuința sa din Morărești la o cunoștință din Mătișești însă nu a mai revenit la domiciliu.

Femeia are următoarele semnalmente:

  • 160 cm înălțime;
  • 65 de kilograme;
  • Ochi albaștri;
  • păr grizonat, tuns scurt;

La momentul plecării purta geacă maro, bluză roșie, pantaloni de trening negri și cizme de cauciuc verzi.

Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării femeii, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Continue Reading

Actualitate

Imagini superbe cu Lacul Tarnița, din județul Cluj

Published

on

lacul tarnita apusenitv peisaj

Odată cu luna mai, primăvara s-a așternut peste toți munții Apuseni

Dacă vreți să vă bucurați de natură, de un aer curat și de imagini de neuitat, vă îndemnăm să petreceți cât mai mult timp la lacul Tarnița, din munții Apuseni.

Lacul Tarnița este un lac de acumulare cu granițe între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj). Suprafață lacului e de cca. 215 ha, cu o lungime de peste 8 km, având o adâncime de peste 70 de metri.

Lacul Tarnița este alimentat de apele Văii Someșul Cald, fiind una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj.

lacul tarnita apusenitv panorama
tarnita lac apusenitv

Dacă ajungeți aici la sfârșit de săptămână aveți posibilitatea de a face o plimbarea cu caiacul sau alte bărci de agrement care vă stau la dispoziție contra cost.

Continue Reading

Trending