Actualitate

Starea actuala a partiilor de schi din jud.Alba:10-12 ianuarie 2014

Published

on

Starea actuala a partiilor de schi din judetul Alba pentru perioada 10-12 ianuarie 2014

 • Domeniul Schiabil Şureanu

 • Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)

 • Lungime: 10 km

 • Altitudine maximă: 2.010 m

 • Tunuri de zăpadă:nu

 • Webcam:nu

 • Nocturnă:nu

 • Semnal mobil:Cosmote

codepeople-post-map require JavaScript

Evaluare generală: la Șureanu, sezonul continuă în ciuda stratului subțire de zăpadă de pe pârtii. Se schiază în continuare, poate mai mult decât pe oricare alte pârtii din țară, însă drumul tot mai accidentat și stratul de zăpadă tot mai subțire fac ca sporturile de iarnă să fie practicate cu mare dificultate la Șureanu. Urmează ninsori, însă abia de săptămâna viitoare. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil oricărui tip de autovehicul.
[Microdata id=168909087 schema=Place]

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): în continuare drumul este foarte accidentat, în special între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, unde s-au format gropi și șanțuri greu de traversat de către mașinile cu gardă joasă. Sunt absolut necesare lanțurile pentru roți pentru această porțiune.

Pârtii și strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcționale 6 (parțial A_1, integral A_2, integral A_3, integral C_1, parțial C_2, integral C_3). Celelalte 3 pârtii (C_4, S_1, S_2) sunt impracticabile. În general, pârtiile sunt satisfăcătoare și au zăpadă pe aproape toată suprafața lor, însă prezintă și gheață, iarbă și pietre. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară, acum, aproximativ 10-15 cm grosime. Zona de off-piste este în continuare inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Șureanu va fi cer înnorat în weekend, cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă (între -4 și 3 grade Celsius). Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1.800 m. Abia de săptămâna viitoare (începând cu ziua de miercuri) va ninge la Șureanu. Vizibilitatea pe pârtii va fi limitată de norii care acoperă muntele.

Instalații de cablu: teleschiul „Curmătura” și telescaunul „Aușel” vor funcționa în regim normal, între orele 09.30 – 16.30. Teleschiul „Șureanu” este oprit.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare la Oașa, în Luncile Prigoanei și în Poarta Raiului.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.

– în cazul blocajelor pe drum îngust (între lacul Oașa și pârtii), nu virați foarte mult dreapta, întrucât puteți aluneca cu roțile mașinii în șanțul drumului.

– înarmați-vă cu răbdare pentru starea drumului și cu multă îngăduință pentru starea pârtiilor.

– nu coborâți cu viteză excesivă pe pârtii.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

Partii Domeniul de schi Sureanu

Nume partie Lungime Alt. Maxima Dif. Nivel Dificultate Zapada
Artificiala
Nocturna
A_1 1650 m 2010 m – m Medie Nu Nu
A_2 1430 m 2010 m – m Grea Nu Nu
A_3 1840 m 2010 m – m Medie Nu Nu
C_1 1100 m 1808 m – m Usoara Nu Nu
C_2 650 m 1808 m – m Medie Nu Nu
C_3 650 m 1808 m – m Medie Nu Nu
C_4 830 m 1808 m – m Medie Nu Nu
S_1 600 m 1922 m – m Usoara Nu Nu
S_2 1150 m 1922 m – m Medie Nu Nu
 • Arieşeni (Vârtop și Nucet)

 • Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)

 • Lungime: 3 km

 • Altitudine maximă: 1.400 m

 • Tunuri de zăpadă:nu

 • Webcam:  click AICI

 • Nocturnă:da

 • Semnal mobil:toate rețelele

Evaluare generală: la Arieșeni, deocamdată, stratul de zăpadă este mult prea redus ca să se mai poată schia în condiții bune. Doar pârtia Vârtop 2 este practicabilă. Urmează lapoviță și ninsoare Duminică și în cursul săptămânii viitoare.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii și strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de maxim 10 cm, fiind foarte greu practicabil pentru schi și snowboard. Din cele două pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieșeni, județul Alba), doar pârtia scurtă Vârtop 2 este funcțională. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în județul Bihor) este, de asemenea, impracticabilă. La fel, zona de off-piste continuă să fie inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni va fi cer înnorat în weekend. Duminică dimineața va fi lapoviță și ninsoare, urmând ca abia de săptămâna viitoare să ningă (începând cu ziua de miercuri). Temperaturile se vor încadra între -3 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condițiile meteo.

Instalații de cablu: doar teleschiul care deservește pârtia Vârtop 2 este deschis, de marți până Duminică, între orele 09.00 – 17.00.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturile Serviciului Turism:

– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.

– țineți cont de sfatul Serviciului Salvamont și al monitorilor de schi de pe pârtii.

3 Comments

 1. mircea s.

  ianuarie 11, 2014 at 3:05 pm

  Zapada in Sureanu e ca drumul pana in Arieseni, adica buna iar drumul pana in Sureanu e ca zapada in Arieseni, adica dezastru!
  Trebuie sa alegi ce vrei, zapada sau plimbare!

  • schioru'

   ianuarie 11, 2014 at 3:09 pm

   Acum nu e rau ca e zapada pe drum, rau e cand se dezgheata, cand pe-a locuri te mai si mpodmolesti.
   Sa nu zic ce m-am blocat o data, ba chiar de 2x acum un an

 2. ana

  ianuarie 14, 2014 at 7:46 pm

  Buna ziua. Pentru perioada 17-18 Ianuarie 2014 nu aveti detalii? Ma intereseaza starea zapezii in judet, unde se poate schia. Are rost sa ma pornesc la drum spre Arieseni sau Sureanu?
  Stie careva cum e zapada spre Petrosani?
  Multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Trending

Exit mobile version