Connect with us

Published

on

Starea partiilor de schi in acest weekend in judetul Alba.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 2 (C_1; C_3)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://live.schisureanu.ro

– Nocturnă: nu

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: sezonul de schi continuă cu succes la Șureanu, fiind suficientă zăpadă naturală pe pârtii pentru schi și snowboarding. Din nou, Șureanu se separă net de restul domeniilor schiabile din țară, prin faptul că a rămas unul dintre foarte puținele locuri în care mai există zăpadă și în care se poate schia. Altitudinea mare și buna dispunere a versanților, pe care se află pârtiile fac din Șureanu, încă o dată, locul în care se poate schia în timp ce în alte stațiuni există doar iarbă și pământ. Așadar sunteți așteptați la schi, chiar dacă stratul de zăpadă nu este mare și chiar dacă există, pe anumite porțiuni de pârtie, pâlcuri de iarbă. De asemenea, drumul între Oașa și pârtii a fost îmbunătățit, pentru a fi practicabil de către orice tip de mașină. Fotografia a fost realizată recent, așadar ilustrează perfect starea actuală a pârtiilor de la Șureanu.

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat în totalitate (nu mai există acele porțiuni neasfaltate între lacul Tău și Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost refăcut de curând, în sensul că a fost nivelat și curățat, pentru a putea permite oricărui tip de mașină să circule în acea zonă. Totuși, este obligatoriu să fiți pregătiți cu lanțuri pentru roți. Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în acest weekend se va schia, în continuare, pe doar 2 din cele 9 pârtii (adică C_1 și C_3). Stratul de zăpadă nebătătorită măsoară circa 30 cm, fiind suficient pentru schi și snowboarding. Există, pe anumite porțiuni de pârtie, pâlcuri de iarbă și pietre, care însă pot fi ocolite cu ușurință. De asemenea, este posibil ca încălzirea vremii să genereze porțiuni înghețate pe pârtii, pentru ziua următoare, așadar atenție la coborâre! Pe de altă parte, nu vă aventurați în zona de off-piste, întrucât zăpada insuficientă scoate la iveală o mulțime de bolovani și cioturi de copaci. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează doar teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), nici în acest weekend nu va ninge la Șureanu. În schimb, va fi vreme deosebit de frumoasă, ideală pentru sporturile de iarnă. Temperaturile vor oscila între -2 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://apusenitv.ro/camera-web-vartop/

Vârtop 1 – http://apusenitv.ro/camera-web-vartop-panorama/

– Nocturnă: da

– Pârtie pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: sezonul de schi continuă și la Arieșeni, în condiții bune, având în vedere stratul încă suficient de zăpadă de pe cele 2 pârtii. La fel ca și pârtiile de la Șureanu, cele de la Arieșeni sunt excepții între pârtiile din România, prin faptul că încă au suficientă zăpadă. Urmează vreme bună pentru schi, așadar sunteți așteptați cu toții pe cele două pârtii de la Vârtop! Urmăriți camerele web pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 prezintă un strat de zăpadă nebătătorită de aproximativ 30 cm. Nu este un strat uriaș, însă este suficient pentru sporturile de iarnă, în această perioadă de secetă. Instalațiile de transport pe cablu și instalația de nocturnă vor funcționa în regim normal. Zona de off-piste este, în continuare, nerecomandabilă, stratul de zăpadă fiind mai greu practicabil.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni va fi vreme foarte frumoasă în weekend. Cerul va fi senin, cu temperaturi cuprinse între -4 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Eveniment

Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la locuința sa din Morărești, comuna Ciuruleasa și nu a mai revenit

Published

on

ciuruleasa femeie disparuta apusenitv

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În după amiaza zilei de 23 mai 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au fost sesizați de către un bărbat din comună, cu privire la faptul că, în cursul zilei de 23 mai, în jurul orei 12,00, mama sa, LUT EMILIA, de 58 de ani, a plecat de la locuința sa din Morărești la o cunoștință din Mătișești însă nu a mai revenit la domiciliu.

Femeia are următoarele semnalmente:

  • 160 cm înălțime;
  • 65 de kilograme;
  • Ochi albaștri;
  • păr grizonat, tuns scurt;

La momentul plecării purta geacă maro, bluză roșie, pantaloni de trening negri și cizme de cauciuc verzi.

Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării femeii, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Continue Reading

Actualitate

Imagini superbe cu Lacul Tarnița, din județul Cluj

Published

on

lacul tarnita apusenitv peisaj

Odată cu luna mai, primăvara s-a așternut peste toți munții Apuseni

Dacă vreți să vă bucurați de natură, de un aer curat și de imagini de neuitat, vă îndemnăm să petreceți cât mai mult timp la lacul Tarnița, din munții Apuseni.

Lacul Tarnița este un lac de acumulare cu granițe între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj). Suprafață lacului e de cca. 215 ha, cu o lungime de peste 8 km, având o adâncime de peste 70 de metri.

Lacul Tarnița este alimentat de apele Văii Someșul Cald, fiind una din cele mai apreciate zone turistice din județul Cluj.

lacul tarnita apusenitv panorama
tarnita lac apusenitv

Dacă ajungeți aici la sfârșit de săptămână aveți posibilitatea de a face o plimbarea cu caiacul sau alte bărci de agrement care vă stau la dispoziție contra cost.

Continue Reading

Trending