HartiTurism

Traseu auto – turistic de 14 zile in Muntii Apuseni

TRASEU AUTO-TURISTIC DE 14 ZILE ÎN MUNŢII APUSENI

ZIUA 1 – Nu contează de unde sunteţi, important este să ajungeţi la Turda. La Turda, pe str. Salinei se află salina medievală, uşor vizitabilă în circa 1,5 ore. Are o cavitate de exploatare în formă de clopot de peste 60 m adâncime (privită de sus) sau peste 60 m înălţime (privită de jos). De aici se pleacă spre loc. Mihai Viteazul.(spre Câmpeni) La ieşire din sat este o ramificaţie la dreapta pe care se merge la Rezervaţia complexă CHEILE TURZII. Aici se campează (cort, cabană) până a 2 a zi.

ZIUA 2 – Traseu prin Cheile Turzii cu vizitarea celor două peşteri. Se pleacă din Cheile Turzii înapoi la DN 75, pe Valea Arieşului până la Sălciua de Jos. Din mijlocul satului se ia la stânga (întrebaţi localnicii unde este Huda lui Papară) şi după circa 3 km se ajunge la peştera Huda lui Papară (cătun Sub Piatră). Prin această peşteră trece un râu pe o lungime de 1,2 km. Locul unde iese apa din peşteră are înălţimea de 35 de metri. Este o gură de peşteră gigantică în care legenda spune că se ascundea un haiduc poreclit Papară pentru că atunci când jefuia pe cineva îi cerea să pună banii jos „…altfel îţi trag o papară…”, adică o bătaie zdravănă. De aici se poate traversa pe jos dealul situat deasupra peşterii pentru a se ajunge la gura de intrare a apei în peşteră, un aven foarte mare, spectaculos (circa 4 ore dus-întors). Tot la gura peşterii există o mănăstire ortodoxă. Aici se poate campa în cort , la localnici sau la pensiunea din apropiere
cheile-turzii-stiri-apusenitv

ZIUA 3 – Reveniţi la Sălciua de Jos de unde o luaţi la stânga spre Câmpeni. La Lupşa este un muzeu etnografic deosebit şi o mănăstire ortodoxă. Acestea le vizitaţi rapid şi continuaţi drumul spre Câmpeni. De la Câmpeni vă deplasaţi până la Gârda de Jos tot pe Valea Arieşului. De la Gârda de Jos se ia spre dreapta pentru a ajunge la peştera Gheţarul de la Scărişoara. (circa 12 km cu maşina, întrebaţi la localnici de starea drumului care poate varia de la o zi la alta datorită precipitaţiilor).Aici vizitaţi şi campaţi.

ZIUA 4 – Vă întoarceţi la Gârda de Jos de unde o luaţi la dreapta, treceţi prin Arieşeni şi peste pasul Vârtop (aici, pe partea sângă, este vârful Curcubăta Mare, 1849 m, cel mai înalt din Apuseni) coborâţi spre Bihor. De la Lunca o luaţi spre Oradea pe DN 76 până în loc. Sudrigiu (după com. Rieni). Din Sudrigiu, după indicatoare, se ajunge la Chişcău, la Peştera Urşilor, peşteră amenajată, cu ghid, o peşteră excepţională atât prin speleoteme (formaţiuni morfologice speologice – stalactite, stalagmite) cât şi prin descoperirea a sute de schelete de urşi de peşteră. În prezent se poate vedea un schelet de urs de peşteră în conexiune anatomică. Vizitare şi cazare la pensiune cu preţuri rezonabile.

ZIUA 5-6-7 : De la Peştera Urşilor vă întoarceţi înapoi circa 5 km până la intersecţia care duce spre loc. Pietroasa. Pe această direcţie vă deplasaţi cu maşina până aproape în inima

celei mai importante zone carstice din România: Padiş. Vă aflaţi în Parcul Naţional MUNŢII APUSENI. Aici veţi rămâne trei zile vizitând cele mai importante peşteri, avene, chei după traseele turistice numeroase din teren.

ZIUA 8: Întorcerea la Sudrigiu de unde se ia la stânga spre Brad. Pe drum treceţi pe lângă staţiunea Vaţa de Jos (dreapta) unde puteţi zăbovi pentru o baie şi o cazare. O zi şi o noapte de odihnă.

ZIUA 9: De la Vaţa de Jos mergeţi spre Brad/Deva. După Baia de Criş, pe dreapta, intraţi la Ţebea şi vizitaţi Panteonul Moţilor. Vă întoarceţi la drumul principal spre Brad. După 2,5 km o luaţi spre stânga şi vizitaţi mănăstirea de la Ribiţa şi muzeul de la Crişan. Vă întoarceţi spre Brad, unde puteţi vizita Muzeului Aurului.Din Brad la stânga spre Abrud de unde o luaţi la dreapta spre Zlatna, Alba Iulia. La doar 5 km de Abrud o luaţi la stânga spre loc. Bucium unde căutaţi cazare la localnici sau la primărie.

ZIUA 10 – Traseu pe jos la rezervaţia Detunata goală (întrebaţi localnicii), un fost con vulcanic bazaltic erodat. Circa 5 ore dus-întors. Luaţi mâncare şi apă cu voi. Veţi găsi şi un bar pe drum unde puteţi bea o bere rece. Acolo veţi vedea coloanele poligonale de bazalt de dimensiuni uriaşe. Veţi fi cu adevărat impresionaţi. Merită efortul, peisajul este magnific, nu veţi călca la fiecare pas pe gunoaiele caracteristice majorităţii obiectivelor turistice româneşti. Vă întorceţi, faceţi un grătar, dormiţi.

ZIUA 11 – Reveniţi la Abrud, vă îndreptaţi spre Câmpeni. La circa 4 km de Abrud o luaţi la dreapta spre Roşia Montană. Aici vizitaţi Muzeul mineritului şi galeriile romane, printre cele mai vechi din lume. Şi veţi lupta împotriva exploatării agresive a aurului din această zonă. (Dacă vă întreabă cineva…). După vizitare luaţi prânzul după cum vă taie capul, săriţi în maşină (dacă nu găsiţi acolo cazare, dar găsiţi) şi pe drumul înapoi spre Abrud vă îndreptaţi spre Alba Iulia prin Zlatna. Cazare pe parcurs( pensiune sau localnici sau cort).

ZIUA 12-13: Vă îndreptaţi spre Alba Iulia unde puteţi vizita centrul istoric, cetatea şi muzeul Unirii. De la Alba Iulia o luaţi spre Turda pe DN 1. De la Teiuş, conform indicatorului, o luaţi la stânga spre Mănăstirea Râmeţ şi Cheile Râmeţului. Vizitaţi Mănăstirea Râmeţ. Cazare. A doua zi parcurgeţi pe jos Cheile Râmeţului de la ultima poiană (până unde puteţi ajunge cu maşina). Prin chei, la un moment dat veţi merge prin apă. Dacă vremea este ploiasă nu plecaţi în chei: pericol de înec datorită ridicării rapide a nivelului apei în cheile înguste. Cheile sunt fascinante tocmai acolo unde trebuie să mergeţi prin apă.

ZIUA 14: Săriţi în maşină şi mergeţi spre casă. Sau nu?

Acasă, rupţi de oboseală. Fericirea şi drama va apare numai în zilele următoare generate de nostalgia excursiei şi lehamitea de a merge la lucru.
Sursa:www.edituragrai.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like