Connect with us

Published

on

TRASEU AUTO-TURISTIC DE 14 ZILE ÎN MUNŢII APUSENI

ZIUA 1 – Nu contează de unde sunteţi, important este să ajungeţi la Turda.  La Turda, pe str. Salinei se află salina medievală, uşor vizitabilă în circa 1,5 ore. Are o cavitate de exploatare în formă de clopot de peste 60 m adâncime (privită de sus) sau peste 60 m înălţime (privită de jos). De aici se pleacă spre loc. Mihai Viteazul.(spre Câmpeni) La ieşire din sat este o ramificaţie la dreapta pe care se merge la Rezervaţia complexă CHEILE TURZII. Aici se campează (cort, cabană) până a 2 a zi.

ZIUA 2 – Traseu prin Cheile Turzii cu vizitarea celor două peşteri. Se pleacă din Cheile Turzii înapoi la DN 75, pe Valea Arieşului până la Sălciua de Jos. Din mijlocul satului se ia la stânga (întrebaţi localnicii unde este Huda lui Papară) şi după circa 3 km se ajunge la peştera Huda lui Papară (cătun Sub Piatră). Prin această peşteră trece un râu pe o lungime de 1,2 km. Locul unde iese apa din peşteră are înălţimea de 35 de metri. Este o gură de peşteră gigantică în care legenda spune că se ascundea un haiduc poreclit Papară pentru că atunci când jefuia pe cineva îi cerea să pună banii jos „…altfel îţi trag o papară…”, adică o bătaie zdravănă.  De aici se poate traversa pe jos dealul situat deasupra peşterii pentru a se ajunge la gura de intrare a apei în peşteră, un aven foarte mare, spectaculos (circa 4 ore dus-întors). Tot la gura peşterii există o mănăstire ortodoxă. Aici se poate campa în cort , la localnici sau la pensiunea din apropiere
cheile-turzii-stiri-apusenitv

ZIUA 3 – Reveniţi la Sălciua de Jos de unde o luaţi la stânga spre Câmpeni. La Lupşa este un muzeu etnografic deosebit şi o mănăstire ortodoxă. Acestea le vizitaţi rapid şi continuaţi drumul spre Câmpeni. De la Câmpeni vă deplasaţi până la Gârda de Jos tot pe Valea Arieşului. De la Gârda de Jos se ia spre dreapta pentru a ajunge la peştera Gheţarul de la Scărişoara. (circa 12 km cu maşina, întrebaţi la localnici de starea drumului care poate varia de la o zi la alta datorită precipitaţiilor).Aici vizitaţi şi campaţi.

ZIUA 4 – Vă întoarceţi la Gârda de Jos de unde o luaţi la dreapta, treceţi prin Arieşeni şi peste pasul Vârtop (aici, pe partea sângă, este vârful Curcubăta Mare, 1849 m, cel mai înalt din Apuseni) coborâţi spre Bihor. De la Lunca o luaţi spre Oradea pe DN 76 până în loc. Sudrigiu (după com. Rieni). Din Sudrigiu, după indicatoare, se ajunge la Chişcău, la Peştera Urşilor, peşteră amenajată, cu ghid, o peşteră excepţională atât prin speleoteme (formaţiuni morfologice speologice – stalactite, stalagmite) cât şi prin descoperirea a sute de schelete de urşi de peşteră. În prezent se poate vedea un schelet de urs de peşteră în conexiune anatomică. Vizitare şi cazare la pensiune cu preţuri rezonabile.

ZIUA 5-6-7 : De la Peştera Urşilor vă întoarceţi înapoi circa 5 km până la intersecţia care duce spre loc. Pietroasa. Pe această direcţie vă deplasaţi cu maşina până aproape în inima

celei mai importante zone carstice din România: Padiş. Vă aflaţi în Parcul Naţional MUNŢII APUSENI. Aici veţi rămâne trei zile vizitând cele mai importante peşteri, avene, chei după traseele turistice numeroase din teren.

ZIUA 8: Întorcerea la Sudrigiu de unde se ia la stânga spre Brad. Pe drum treceţi pe lângă staţiunea Vaţa de Jos (dreapta) unde puteţi zăbovi pentru o baie şi o cazare. O zi şi o noapte de odihnă.

ZIUA 9: De la Vaţa de Jos mergeţi spre Brad/Deva. După Baia de Criş, pe dreapta, intraţi la Ţebea şi vizitaţi Panteonul Moţilor. Vă întoarceţi la drumul principal spre Brad. După 2,5 km o luaţi spre stânga şi vizitaţi mănăstirea de la Ribiţa şi muzeul de la Crişan. Vă întoarceţi spre Brad, unde puteţi vizita Muzeului Aurului.Din Brad la stânga spre Abrud de unde o luaţi la dreapta spre Zlatna, Alba Iulia. La doar 5 km de Abrud o luaţi la stânga spre loc. Bucium unde căutaţi cazare la localnici sau la primărie.

ZIUA 10 – Traseu pe jos la rezervaţia Detunata goală (întrebaţi localnicii), un fost con vulcanic bazaltic erodat.  Circa 5 ore dus-întors. Luaţi mâncare şi apă cu voi. Veţi găsi şi un bar pe drum unde puteţi bea o bere rece. Acolo veţi vedea coloanele poligonale de bazalt de dimensiuni uriaşe. Veţi fi cu adevărat impresionaţi. Merită efortul, peisajul este magnific, nu veţi călca la fiecare pas pe gunoaiele caracteristice majorităţii obiectivelor turistice româneşti. Vă întorceţi, faceţi un grătar, dormiţi.

ZIUA 11 – Reveniţi la Abrud, vă îndreptaţi spre Câmpeni. La circa 4 km de Abrud o luaţi la dreapta spre Roşia Montană. Aici vizitaţi Muzeul mineritului şi galeriile romane, printre cele mai vechi din lume. Şi veţi lupta împotriva exploatării agresive a aurului din această zonă. (Dacă vă întreabă cineva…). După vizitare luaţi prânzul după cum vă taie capul, săriţi în maşină (dacă nu găsiţi acolo cazare, dar găsiţi) şi pe drumul înapoi spre Abrud vă îndreptaţi spre Alba Iulia prin Zlatna. Cazare pe parcurs( pensiune sau localnici sau cort).

ZIUA 12-13: Vă îndreptaţi spre Alba Iulia unde puteţi vizita centrul istoric, cetatea şi muzeul Unirii. De la Alba Iulia o luaţi spre Turda pe DN 1. De la Teiuş, conform indicatorului, o luaţi la stânga spre Mănăstirea Râmeţ şi Cheile Râmeţului. Vizitaţi Mănăstirea Râmeţ. Cazare. A doua zi parcurgeţi pe jos Cheile Râmeţului de la ultima poiană (până unde puteţi ajunge cu maşina). Prin chei, la un moment dat veţi merge prin apă. Dacă vremea este ploiasă nu plecaţi în chei: pericol de înec datorită ridicării rapide a nivelului apei în cheile înguste. Cheile sunt fascinante tocmai acolo unde trebuie să mergeţi prin apă.

ZIUA 14: Săriţi în maşină şi mergeţi spre casă. Sau nu?

Acasă, rupţi de oboseală. Fericirea şi drama va apare numai în zilele următoare generate de nostalgia excursiei şi lehamitea de a merge la lucru.
Sursa:www.edituragrai.ro

Harti

Trasee turistice de o zi: Circuitul Rachitele

Published

on

aproape de Cascada Valul Miresei

Pentru pasionatii de natura va recomandam cateva trasee turistice pentru zona Rachitele,  cascada Rachitele (Valul Miresei)

 

  • MARCAJ PUNCT ALBASTRUapusenitv-marcaje

    Vl. Stanciului – Faget – Pietrele Albe – Dl. Petrieni – Cab. Vladeasa – Dl. Chicera Orzascilor – Pr. Racad – Vl. Zanoghii – Dosu Racadului – Vl. Cetatii – izv. Pr. Gingineasa – Vf. Tiglau – Cascada Rachitele

Spre Pietrele Albe

 

Salvamont Rachitele – Valea Stanciului – Ponorul de la Tau – Faget – Pietrele Albe – Dealul Petrieni – Refugiul Vladeasa – Dealul Chicera Orzasilor – Valea Racadului cu Valea Zanoghii – Dosul Racadului – Biserica Frasinetanilor – Valea Cetatii – Varful Lespezi – Punct Salvamont Rachitele

Lungime = 32 km (dus – intors);

Diferenta de nivel = ~ 1363 m;

Durata = 12 ore;

  • MARCAJ TRIUNGHI ALBASTRUtriunighi albastru

    Durata: 4 1/2 – 5 ore

    Lungime: 13 km

    Sat Rachitele – Dl. Macrisului – Fata – Vf. Tiglau – Cascada Rachitele – Vl. Stanciului – Sat Rachitele.

cabana vladeasa

Cabana Vladeasa

Intrare in sat Rachitele

Sat Rachitele

Cascada Valul Miresei

Cascada Valul Miresei

ATENTIE! Traseul spre cabana Vladeasa prin saua Pietrele Albe pornind de la cascada Rachitele este insuficient marcat !  Spre Cabana Vladeasa -poza Facebook

Vălul Miresei este o cascadă în două trepte de o grandoare şi o sălbaticie aparte.

Traseul Rachitele – Cascada Rachitele (Valul Miresei) – Poiana Lespezi – Rachitele (Circuitul Cascada Rachitele): traseu marcat cu punct rosu; drum accesibil tot timpul anului; are o lungime de 12 km si o durata de 5h. Desi neasfaltat, drumul este accesibil cu masina pana la cascada.

Continue Reading

Harti

Cascada Valul Miresei – Traseu turistic de o zi

Published

on

Cascada Valul Miresei

La numai 78 Km distanta fata de orasul Cluj-Napoca, descoperi cea mai impresionanta cascada din Muntii Apuseni, Cascada Valul Miresei.

 

Situata in apropiere satului Rachitele, comuna Margau, o zona ce tulbura agitatia mondena prin calmul si mirificul naturii prin verdeata salbatica persistenta, strabatuta de Valea Stanciului ce-ti taie respiratia prin revarsatul cascadei Valul Miresei, cunoscuta si sub numele de  Cascada Rachitele.

Cascada Valul Miresei se afla la o altidutine de 1000 metri si are o inaltime de 30 de metri cu doua trepte. In partea de jos, la a doua treapta, exista o marmita adanca cu diametrul de 10 metri, care disperseaza apa avand forma unui voal, de aici cascada purtand numele de Vălul Miresei.

De data aceasta va prezentam un traseu usor de parcurs cu masina, cu un autoturism obisnuit. De ce supun obisnuit? Pentru ca pana cum 3-4 ani la cascada Valul Miresei nu puteai ajunge decat daca aveai nervi de otel sau o masina 4×4.

Drumul din Cluj-Napoca pana in orasul Huedin e fara probleme, e totusi E60. Asfalt de nota 10.

De aici viram la stanga spre Sancraiu iar apoi spre comuna Margau.

spre MargauCluj-Napoca - Margau

Drumul e asfaltat pana in satul Rachitele, mai numit si satu’ lu’ Boc (printre clujeni), fiind satul natal al fostului premier, actualul primar al municipiului Cluj-Napoca.

sat Rachitele

Din centrul satului, dorinta de a vedea superba cascada ne obliga sa viram la dreapta pe un drum neasfaltat, drumul modernizat si finalizat in anul 2013 e aproape de centrul satului, de panoul de informare turistica si de  indicatorul rutier ce arata distanta de 5 Km pana la “Cascada Valul Miresei”.

Intrare in sat RachiteleIndicator Valul MIresei-Care de fapt sunt 6km

Drumul spre necivilizatie, spre locurile lasate de Dumnezeu e plin de belti si gropi, ca-n viata reala. Indicatorul rutier ne arata ca avem de parcurs doar 5 km de chin pana la mireasa noastra si ne lasam dusi de treapta I-a de viteza pentru la destinatie.

"asfalt"spre punctul turistic Valul MireseiDrum Valul MireseiDrumul spre cascadaSpre Valul MireseiDrumul lemnului sau drumul spre cascada?Spre cascadaAm fost pe aiciSe aude glasul cascadei...Inaintea cascadei Valul MIresei

Drumul devine tot mai pietruit si „mai ca la munte”. Nu dupa multe minute, probabil 20 la numar, Valul Miresei ne deschide poarta invitandu-ne sa-i vedem albeata voalului curgator.

Harta din parcarea cascadeiCascada Valul Mireseiharta

Vremea ploioasa ne face sa ne bucuram mai mult de cascada. Debitul apei mari si lipsa turistilor ne incanta peste masura.

De regula piciorul de om lasa urme adanci pe unde trece si sincer, azi, nu vreau sa postez poze critice de buna purtare.

La baza cascadeicascada rachiteleCascada Valul MireseiCascada Valul MireseiCascada Valul MireseiCascada Valul MireseiCascada Valul MireseiCascada Valul MireseiCascada Valul Miresei


Cascada Valul Miresei – Rachitele, judetul Cluj… de apusenitv

Totusi pot sa remarc faptul ca prin accesarea unor masuri de fonduri nerambursabile s-au adus unele imbunatatiri, noi marcaje turistice dar nu la locul lor.

Indicator pus pe drumul forestier

Prin alte tari pe unde am fost, la un obiectiv turistic se gasea un panou de informare prin care se prezentau informatii legate de respectivul obiectiv, harti si alte obiective turistice ce se puteau vizita in apropiere.

Aici trebuia sa fie amplasat un panou de informare prin care se aducea la cunostinta turistilor ca pot ajunge in ~10 min deasupra cascadei urcand pe drumul forestier, apoi un alt traseu de 25 minue prin care poti ajunge la grote. Nu toti urca un drum forestier ca sa gaseasca alte indicatoare de informare.

Cat timp am stat pe langa cascada mai multi turisti m-au intrebat daca mai este ceva de vazut prin preajma cascadei Valul Miresei. Se simtea lipsa panoului de informare de care vorbeam mai sus.

Atentionare VipereAtentionare Vipere

Atentionare „Pericol Vipere”

Ajunsi deasupra cascadei vedem o cruce pe care scria numele si data unui baiat ce a alunecat si a cazut peste cascada in anul 2009. Totul fiind “protejat” de o banda de atentionare in loc de o balustrada.

cascada de susPericol deasupra cascadeiBanda de atentionare- deasupra cascadei rachitele

De la cascada urcand pe drumul forestier putem ajunge la Pietrele Albe (marcaj punct albastru) si pe vf.Vladeasa 1836m, al 2-lea ca inaltime din Muntii Apuseni, fiind cel mai inalt din Masivul Vladeasa.

Salvamontspre Pietrele Alba-Cascada Valul MireseiSpre Pietrele AlbeTraseul este usor de parcurs, o mare parte se poate face cu masina.

Harta spre Pietrele Albeambele marcaje

Cele doua marcaje sunt impreuna o buna parte de drum, dupa care punctul rosu paraseste drumul forestier urcand in dreapta.

Despartiere marcaje

Punctul albastru urca in paralel cu valea Stanciului care in final ajunge pe varful Pietrelor Albe in ~ 2h30min, printr-o usoara plimbare.

"verde de natura"aproape de Cascada Valul MireseiPadurea de basm

Distante Rachitele:
Cluj-Napoca – Rachitele : 78 km
Oradea – Rachitele : 120 km
Satu-Mare – Rachitele :150 km
Alba Iulia – Rachitele : 160 km
Sibiu – Rachitele :192 km
Timisoara – Rachitele :290 km
Brasov – Rachitele : 298 km
Suceava – Rachitele : 365 km
Bucuresti – Rachitele : 455 km

o floare de "mai vino"Traseul se poate face foarte usor cu masina intr-o zi pentru cei ce stau aproape.

Va recomand sa luati masa in foisorul aflat la baza cascadei, chiar si un mic dejun pentru indrazneti, mai ales pentru cei din judetul Cluj sau Bihor.

Pentru mine Cascada Valul Miresei e un loc unde simti cu adevarat viata din natura, lasand la o parte maximele “un loc de neuita sau un colt de rai”. E pur si simplu o MINUNE lasata de Dumnezeu pentru noi!

T.P.

Continue Reading

Harti

STANA DE VALE – SAUA CUMPANATELU (1640 m) – POIANA VARASOAIA – CABANA PADIS (1280 m).

Published

on

Taseu turistic : STÂNA DE VALE – ŞAUA CUMPĂNĂŢELU (1640 m) – POIANA VĂRĂŞOAIA – CABANA PADIŞ (1280 m).

Marcaj bandă banda rosie -apusenitv,

Distanţa 20 km,

Urcuşuri 640 m.

Urmărind drumul ce se desprinde la dreapta de la staţia meteo din Stâna de Vale (lângă hotel).

În linii generale poteca urmează culmea urcând continuu, până ieşim la golul alpin. Mergem pe lângă vârful Poieni, apoi pe lângă un izvor unde se deschide o panoramă frumoasă spre valea Aleu la dreapta, iar în faţă spre vârful Bohodei.

De la izvor se coboară până în şaua Bohodei (1469 m), de unde se desprinde traseul triunighi albastruspre Săritoarea Bohodei şi cruce galbena -traseu spre creasta Custurii. Drumul continuă prin stânga culmii, ocolind vârful Bohodei ieşind într-o şa largă situată între Bohodei şi vârful Fântâna Rece, de unde la dreapta, o potecă marcată cu bandă albastrăbanda albastra coboară abrupt spre Boga. Apoi drumul larg ocoleşte vârful Fântâna Rece, trece pe lângă un izvor şi se continuă lin până în şaua Cumpănăţelu (1640 m), lăsând în urmă bazinul Drăganului. În faţă, spre stânga, vederea cuprinde largul bazin al văii Someşului Cald, la dreapta sălbaticele văi cu pante abrupte ce coboară la Boga, iar în faţă, spre sud, se desfăşoară platoul carstic Padiş străjuit la orizont de vârful Ţapu şi creasta muntelui Biharea. Din şa se poate continua la stânga spre Cabana Vlădeasa banda albastra, spre peştera Spre PadisOnceasa (pe cruce roşie) şi spre peştera Alun crucea albastra. În continuare coborâm, trecem pe lângă poteca ce se desprinde în stânga spre Someşul Cald punct rosu, apoi întâlnim poteca cu bandă banda galbena, ce vine din Stâna de Vale pe la Piatra Tâlharului şi poiana Onceasa, ca în final să ajungem într-o poiană largă – Vărăşoaia. Drumul traversează poiana întâlnind în stânga unul din capetele circuitului Someşului Cald, urcă într-o şa şi iese într-o poiană întinsă ciuruită de doline, una din ele având un ochi de apă (Tăul Vărăşoaia). poiana-varasoaia

Zona numită Vărăşoaia reprezintă două platouri carstice de mari dimensiuni situate la nord de Poiana Padiş şi este cuprinsă între vârful Piatra Boghii, Muntele Măgura Vânătă, vârful Vărăşoaia şi Bazinul Someşului Cald.

Poteca ce o ia spre sud, urcă într-o şa unde se află peştera Padiş, de aici coborând spre stânga se ajunge la cantonul Padiş, de unde punctul punct rosu ne duce la peştera Şura Boghii, iar banda banda rosie -apusenitv la Groapa Ruginoasă.

Pentru a ajunge însă la Padiş, de la lac mergem spre stânga, până ieşim la drumul forestier ce vine de la Boga. Padiş reprezintă cel mai important nod turistic al munţilor Apuseni datorită reliefului carstic ce a favorizat apariţia nenumăratelor peşteri, doline, uvale, avene, izbucuri şi ponoare. Poiana Padiş este situată la altitudinea de 1200-1280 de metri.

Ne vedem in Padis!

 

 

Continue Reading

Trending