Connect with us

Published

on

Traseu în Munţii Bihor – Cetăţile Rădesei şi Circuitul Someşului Cald;
Cu maşina: Cabana Vărăşoaia – Şaua Scăriţa – Sudrigiu – Ştei – Gârda de sus: 90 km (din care 25 neasfaltaţi care se parcurg în 1,5 ore)

Cabana Vărăşoaia – Peştera Cetăţile Rădesei – Poiana Rădesei (  – 1h 30)
Poiana Rădesei – La Izbuc / traversarea Someşului Cald (  -1h 30)
La Izbuc / traversarea Someşului Cald- Peştera Honu – Poiana Rădesei (  -1h)
Poiana Rădesei – Cabana Vărăşoaia (1 h)

 cetatile radesei
Poza: BloguldeCalatorii.ro

Durată totală cu tot cu pauze: 5h
Diferenţă de nivel + 300 m , – 300 m
Distanţa: 10 km

Surse de apă: se poate lua apă după ieşirea din Cetăţile Rădesei, dar nu aş lua din cea care vine din peşteră, ci mai din stânga; de asemenea, se poate lua de la izbuc, la traversarea Someşului Cald.
Alte utile:
Preţ căsuţă de 2 persoane la Cabana Vărăşoaia: 60 lei / noapte
Preţ cameră de 2 persoane la Pensiunea Mama Uţa: 80 lei / noapte + mic dejun inclus
Atenţie! Traseul prin Cetăţile Rădesei este unul delicat, nu se recomandă începătorilor. Nu intraţi în peşteră dacă plouă, nici măcar dacă picură! La aproximativ o oră de la începerea ploii, în peşteră se poate forma o viitură. Nu intraţi în Peşteră dacă apa este mare decât dacă nu vă deranjează să vă udaţi! La ape mici, Cetăţile Rădesei se pot parcurge cu bocanci, fără a exista riscul de udare. Nu intraţi înăuntru fără o sursă suficient de puternică de lumină, de preferinţă frontală, pentru că aveţi nevoie de ambele mâini uneori! Câte o sursă / persoană, nu una la mai multe.
Citeste mai multe pe BloguldeCalatorii.ro
.
Cum ajungi la Cetatile Radesei:
Drumul Oradea – Deva, pana in localitatea Sudrigiu, de unde se drumul coteste spre Pietroasa iar apoi spre Padis.
De pe platoul Padisului traseul continua pe drumul forestier, traseul turistic spre Lacul Varasoaia, iar de acolo pe o poteca de muntesi se ajunge la Cetatile Radesei.
Traseul ce duce la Cetatile Radesei si porneste de la Cabana Padis, este marcat cu banda rosie.banda_rosie-apusenitv
Continue Reading
3 Comments

3 Comments

  1. Elena F.

    noiembrie 16, 2013 at 1:40 am

    Cand s-a facut acest traseu?
    Ms.

  2. Alexandra Rosu

    noiembrie 18, 2013 at 8:00 am

    Am rugamintea sa stergeti acest articol care imi apartine, permisiunea trebuia sa mi-o cereti inainte de postare.
    Din motive de duplicate content, nu va pot da voie sa postati articolul meu aici.

    Daca doriti, puteti lasa doar partea de introducere, pana la „Dimineaţa în care ne-am trezit la…”, dupa care sa puneti trimiterea catre blogul meu. Va multumesc!

    • admin

      noiembrie 18, 2013 at 1:59 pm

      Multumesc.
      Am adus modificarile de rigoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Blog Apuseni

Vant la pupa in Apuseni cu Dr. Cristian Mera

Published

on

Placut surprins ramai cand gasesti oameni care zidesc si-si vorbesc de bine semenii.

Dr.Cristian Mera, dupa spusele lui Lili Ghirisan, e unul din binecuvantatii Apusenilor: Oameni frumoși!Pe dr. Cristian Mera îl cunosc de mulți ani, și mi-l aminteam de fiecare dată intrând în birou cu o cască de motociclist atârnată pe un braț, timid, modest și mai ales cu mult bun simț, parcă se temea mereu să nu deranjeze cu ceva…Da, întotdeauna venea în Alba Iulia,călare pe motocicleta lui dragă, lucru care unora le poate părea puțin excentric sau poate, neconform cu standardele cu care sunt obișnuiți majoritatea. Fiindcă, dacă nu ai Jeep-ul 4×4 în dotare, vilă și piscină, nu te prea încadrezi în imaginea unui doctor ” bine cotat ”…Cu toate astea, însă, știu că este iubit și apreciat de pacienții săi, atât pentru ceea ce a făcut la cabinetul din Ciuruleasa, (la 4 km de Abrud ), cât și pentru felul său de a-și face datoria de medic și,mai ales, de…om.

Dar, nu despre cariera medicală vroiam să vorbesc aici, ci despre pasiuni și vise, care ne fac viața mai frumoasă, atunci când avem curaj să le urmăm, să le dăm viață și să luptăm pentru ele. Deși profesia de medic presupune mult timp în halatul alb, Cristi Mera îl pune și în cuier de câte ori are ocazia, încalecă pe o șa( de motocicletă,evident…) și ” zboară ” sute de kilometri prin țară, fiind mare iubitor de natură, de istorie și…după cum aflat recent, și de electronică și meșterit tot felul de lucruri…Și chiar am avut ocazia să văd cu ochii mei ce poate ieși din mâinile lui, după zile și nopți de muncă: niște corăbii în miniatură, asamblate cu multă migală și răbdare, ceea ce presupune pe lângă un simț artistic dezvoltat, și un talent pe măsură…

DSCN3988
Altfel, poate ar fi ieșit cu totul altceva! Mi-a povestit că la una dintre ” bărci ” a lucrat cam doi ani, lucru care mi se pare extraordinar…să-ți rupi din timpul tău liber, să construiești din pasiune un obiect atât de frumos, cu toate detaliile la locul lor…doar ca să îți faci ție însuți o mică bucurie. L-am întrebat în glumă, unde ar vrea să îl poarte corăbioara ce o construise cu atâta drag și mi-a răspuns că vrea să fie un fel de”Columb” și să ajungă în Spania, pentru că Parisul l-a văzut, prin țară umblă încoace și încolo, așa că visul lui de acum e să vadă și Spania.

          vechea cladire-apuseni

Fiind un mare pasionat de tot ce înseamnă istorie și călătorii, am avut și cel mai bun ghid prin Abrud,un orășel prin care am trecut de sute de ori( bunica mea locuia aici ), dar habar n-aveam că Marin Preda a făcut școala aici, la fostul liceu (care este în paragină acum ), sau că într-o casă din centru au fost ținuți prizonieri Horea și Cloșca…

            Mai mult ca sigur, fiecare dintre noi avem câte o pasiune, un vis, o dorință ascunsă undeva într-un colțișor de suflet, pe care ne-am dori să le îndeplinim, dar…din lipsă de timp, de curaj sau poate pur și simplu, din motive inventate de noi,le lăsăm să se aștearnă praful,uitarea,le amânăm sau…renunțăm la ele.Și, atunci când ai bucuria de a întalni un om care chiar își urmează visul și trăiește exact ce își dorește ( și face asta cu seninătate și multă dezinvoltură, de parcă e cel mai firesc lucru ) nu poți decât să îți ” scoți pălăria ” și să spui : ” Vânt la pupa ” , domnule doctor, mult succes în tot ce veți face și să rămâneți mereu același…om frumos!

DSCN3949DSCN3961DSCN3969horea-closca-apuseniDSCN3992DSCN4001DSCN3993DSCN3990DSCN3991DSCN3981DSCN3980DSCN3978
DSCN3977
Sursa:lilighirisan.blogspot.ro

Continue Reading

Trending