Connect with us

Published

on

Trei  imobile realizate în cadrul proiectului “Construcţii centre de salvare în masivul Bihor Vlădeasa, Serviciul public Salvamont Margău – localităţile Beliş, Doda Pilii, Săcuieu”  urmează a fi preluate în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj. Proiectul de hotărâre iniţiat în acest sens de preşedintele Consiliului Judeţean urmează a fi supus aprobării plenului deliberativului judeţean în şedinţa ordinară a acestei autorităţi care va avea loc vineri, 27 mai 2011.
Preşedintele Consiliului Judeţean a iniţiat acest demers în vederea creării condiţiilor optime de desfăşurarea a activităţii de salvare montană la nivelul întregului judeţ şi în special pentru a permite continuarea derulării activităţilor de salvare montană în Masivul Vlădeasa. Reamintim în acest context faptul că dreptul de folosinţă al celor trei clădiri realizate în urma finanţării acordate în acest sens de Guvernul României a aparţinut iniţial Serviciului Public Local Salvamont Mărgău, unitate de utilitate publică înfiinţată în subordinea Consiliului Local al Comunei Mărgău şi care îndeplinea activităţi de salvare în zona turistică Masivul Vlădeasa, zona Beliş, cascada Răchiţele, Ic Ponor. Pentru realizarea acestui proiect, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 113/2009 s-a aprobat asocierea Judeţului Cluj cu Comuna Mărgău, concretizată printr-un contract încheiat în acest sens.
În cursul anului 2010 Consiliul Local al Comunei Mărgău, administratorul  construcţiilor realizate în cadrul proiectului, a hotărât desfiinţarea Serviciul Public Local Salvamont Mărgău şi încetarea exercitării activităţilor acestuia de salvare montană. Acesta este contextul în care, în vederea continuării activităţilor de salvare montană în zonă, se impune retragerea dreptului de administrare al Consiliului Local al Comunei Mărgău asupra  acestor trei imobile şi trecerea lor în domeniul public al judeţului Cluj şi în administrarea RAADPP Cluj, regie care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.
Considerăm că soluţia transmiterii celor trei imobile în administrarea RAADPP este singura în măsură să permită continuarea activităţii de salvare montană în condiţii optime în Masivul Vlădeasa. În contextul demersurilor pe care le facem şi a proiectelor iniţiate în vederea dezvoltării şi promovării turismului în judeţul Cluj este extrem de important ca atât sporturile montane cât şi drumeţiile sau alte activităţi recreativ–sportive să se deruleze în condiţii de maximă siguranţă pentru turişti” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
În urma desfiinţării Serviciul Public Salvamont Margău, pentru ca această zonă a munţilor Apuseni să beneficieze în continuare de aportul serviciilor de salvare montană, a fost constituită Asociaţia Salvamont-Salvaspeo Vlădeasa Cluj, formată din 13 salvatori montani. Ea funcţionează în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu primăriile comunelor Mărgău, Săcuieu, Beliş şi Poieni. De asemenea, se fac demersuri pentru cooptarea în această asociere şi a comunei Călăţele. Noua asociaţie de utilitate publică va funcţiona în cele trei clădiri preluate de Consiliul Judeţean Cluj. Pentru buna funcţionare a acestei asociaţii, Guvernul României a aprobat suma de 235.000 lei pentru dotarea cu o utilitară, un snow-mobil, tărgi, truse medicale individuale, etc. De asemenea, Consiliul Judeţean Cluj a alocat anul acesta în bugetul judeţului suma de 40.000 lei pentru dotări.

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending