Connect with us

Published

on

 

 

Moţii din Apuseni s-au revoltat pentru că nu mai pot fura lemne. Între timp, DNA Cluj continuă ancheta în cazul arestării directorului Direcţiei Silvice Cluj, inginerul Traian Mariş, pentru luare de mită. Subalternii acestuia susţin că sistemul era atât de bine pus la punct, încât directorul putea „colecta” anual şi până la 500.000 de euro.

Un pădurar din ocoalele silvice „cu potenţial economic”, din cadrul Direcţiei Silvice Cluj, face în fiecare lună aproximativ 40.000 de lei din lemnul pe care îl exploatează ilegal.

După arestarea directorului Traian Mariş, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Beliş a acceptat să vorbească despre mafia din care chiar el face parte şi pentru care cotizează câteva zeci de mii de euro pe an. Pădurarul vorbeşte despre lucruri incredibile pentru un om de rând.

 „În primul rând, fiecare dintre pădurarii din zona Mărişel au acasă câte un gater banzic. Lemnul este adus gratis de către localnicii care sunt lăsaţi la furat în pădure. Totul se face la mica înţelegere. Omul primeşte permisiunea de a intra în pădure cu condiţia ca la finalul zilei să coboare şi pentru pădurar, la un drum auto, o remorcă de lemne. Aşa se face că doar într-o singură zi pădurarul îşi poate duce la gaterul banzic pe care îl are acasă sau la o rudă apropiată, câteva zeci de metri cubi de lemn. Sunt pădurari care au două astfel de gatere, cu unul lucrează pentru a cotiza mai departe iar cu celălalt pentru el”, susţine pădurarul.O astfel de afacere care merge ca unsă, nederanjată de ochii curioşi ai unor inspectori silvici, funcţionează ca unsă.

Un gater banzic poate produce, zilnic până la patru metri cubi de cherestea. Producţia lunară se apropie la 90 de metri cubi, în timp ce cheresteaua se vinde la un preţ de 400 de lei/mc. Profitul lunar adus de un „banzic” este de aproximativ 36.000 de lei. „Singura cheltuială este cea legată de plata facturii de curent, adică maxim 1.000 de lei/lună. Muncitorii vin gratis la lucru şi sunt, de fapt, cei care merg la pădure. Profitul net, după ce se împarte şpaga cu şeful de district şi apoi mai sus este şi de 6.000 de euro”, mai spune pădurarul.

Pădurarii clujeni dau cu subsemnatul la DNA

DNA Cluj continuă cercetările în cazul de corupţie privindu-l pe directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş. Acesta este acuzat că după ce a devenit director a început să schimbe pădurarii din cantoanele „cu potenţial economic”, adică unde mai există lemn, cu alţi angajaţi fideli.

Ieri, la DNA Cluj au fost audiaţi pădurarii Violin Matiş, Florin Morar care au fost schimbaţi directorul Mariş pentru că nu au vrut să facă parte din mafia care a fost pusă la cale de acesta şi care a funcţionat în ultimele luni. Aceleaşi surse judiciare au confirmat că trei dintre pădurarii care au intrat în jocul lui Traian Mariş, şi anume A.V., A.R. şi N.G. vor fi audiaţi în perioada următoare în acest caz de corupţie, pentru a se stabili modul în care, în ultimii ani de pe sectorul Ocolul Silvic Beliş, unde sunt angajaţi, au dispărut 61.000 de metri cubi, în valoare de cinci milioane de euro.

Oamenii se revoltă că nu mai sunt „lăsaţi” la pădure

În zonele împădurite din judeţul Cluj nimeni nu recunoaşte că se fură dar pădurile au dispărut fără urmă.

Marţi, la Mărişel, o comună de munte din judeţul Cluj, peste 200 de persoane din comuna Mărişel, judeţul Cluj s-au revoltat pentru faptul că autorităţile nu le mai permit să „intre” în pădure şi să aducă lemn. La Mărişel, aproape la fiecare casă există câte un gater banzic, semn că industria de prelucrare a lemnului funcţionează din plin. De altfel, spun unii localnici, chiar fratele primarului din Mărişel, un anume Liviu Mariş, deţine mai multe gatere şi utilaje speciale de transport a lemnului, în localitatea Gilău, de aici şi interesul primarului comunei de a crea agitaţie.

Cei care au protestat în apropierea comunei Mărişel au reclamat faptul că ei nu mai pot să aducă lemne din pădure, dar cu toate acestea o firmă din Austria continuă să taie lemn, iar mai apoi să îl transporte la combinatul de la Sebeş. Revolta a pornit de la faptul că în cursul nopţii de luni spre marţi, două camioane încărcate cu lemn de brad au fost oprite de localnici pe motiv că marfa era transportată fără acte.

În urma acestui scandal, Poliţia Cluj a demarat o anchetă. La faţa locului au fost trimişi mai mulţi poliţişti dar şi inspectori de la Inspectoratul de Stat Regim Silvic şi de Vânătoare pentru a verifica dacă lemnul transportat era furat sau avea acte.

Sursa: www.EVZ.ro

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. anonim

    mai 23, 2013 at 5:19 pm

    Taie mocanu tott!!!!
    Maine ramanem fara aer ca el vrea sa-si faca „bani de foc” .

  2. Iezer- Alba

    mai 24, 2013 at 1:32 pm

    Asa e si in drum spre lacul Iezer (Alba). Totul taiat ca-n palma.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending