Connect with us

Published

on

 

 

Moţii din Apuseni s-au revoltat pentru că nu mai pot fura lemne. Între timp, DNA Cluj continuă ancheta în cazul arestării directorului Direcţiei Silvice Cluj, inginerul Traian Mariş, pentru luare de mită. Subalternii acestuia susţin că sistemul era atât de bine pus la punct, încât directorul putea „colecta” anual şi până la 500.000 de euro.

Un pădurar din ocoalele silvice „cu potenţial economic”, din cadrul Direcţiei Silvice Cluj, face în fiecare lună aproximativ 40.000 de lei din lemnul pe care îl exploatează ilegal.

După arestarea directorului Traian Mariş, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Beliş a acceptat să vorbească despre mafia din care chiar el face parte şi pentru care cotizează câteva zeci de mii de euro pe an. Pădurarul vorbeşte despre lucruri incredibile pentru un om de rând.

 „În primul rând, fiecare dintre pădurarii din zona Mărişel au acasă câte un gater banzic. Lemnul este adus gratis de către localnicii care sunt lăsaţi la furat în pădure. Totul se face la mica înţelegere. Omul primeşte permisiunea de a intra în pădure cu condiţia ca la finalul zilei să coboare şi pentru pădurar, la un drum auto, o remorcă de lemne. Aşa se face că doar într-o singură zi pădurarul îşi poate duce la gaterul banzic pe care îl are acasă sau la o rudă apropiată, câteva zeci de metri cubi de lemn. Sunt pădurari care au două astfel de gatere, cu unul lucrează pentru a cotiza mai departe iar cu celălalt pentru el”, susţine pădurarul.O astfel de afacere care merge ca unsă, nederanjată de ochii curioşi ai unor inspectori silvici, funcţionează ca unsă.

Un gater banzic poate produce, zilnic până la patru metri cubi de cherestea. Producţia lunară se apropie la 90 de metri cubi, în timp ce cheresteaua se vinde la un preţ de 400 de lei/mc. Profitul lunar adus de un „banzic” este de aproximativ 36.000 de lei. „Singura cheltuială este cea legată de plata facturii de curent, adică maxim 1.000 de lei/lună. Muncitorii vin gratis la lucru şi sunt, de fapt, cei care merg la pădure. Profitul net, după ce se împarte şpaga cu şeful de district şi apoi mai sus este şi de 6.000 de euro”, mai spune pădurarul.

Pădurarii clujeni dau cu subsemnatul la DNA

DNA Cluj continuă cercetările în cazul de corupţie privindu-l pe directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş. Acesta este acuzat că după ce a devenit director a început să schimbe pădurarii din cantoanele „cu potenţial economic”, adică unde mai există lemn, cu alţi angajaţi fideli.

Ieri, la DNA Cluj au fost audiaţi pădurarii Violin Matiş, Florin Morar care au fost schimbaţi directorul Mariş pentru că nu au vrut să facă parte din mafia care a fost pusă la cale de acesta şi care a funcţionat în ultimele luni. Aceleaşi surse judiciare au confirmat că trei dintre pădurarii care au intrat în jocul lui Traian Mariş, şi anume A.V., A.R. şi N.G. vor fi audiaţi în perioada următoare în acest caz de corupţie, pentru a se stabili modul în care, în ultimii ani de pe sectorul Ocolul Silvic Beliş, unde sunt angajaţi, au dispărut 61.000 de metri cubi, în valoare de cinci milioane de euro.

Oamenii se revoltă că nu mai sunt „lăsaţi” la pădure

În zonele împădurite din judeţul Cluj nimeni nu recunoaşte că se fură dar pădurile au dispărut fără urmă.

Marţi, la Mărişel, o comună de munte din judeţul Cluj, peste 200 de persoane din comuna Mărişel, judeţul Cluj s-au revoltat pentru faptul că autorităţile nu le mai permit să „intre” în pădure şi să aducă lemn. La Mărişel, aproape la fiecare casă există câte un gater banzic, semn că industria de prelucrare a lemnului funcţionează din plin. De altfel, spun unii localnici, chiar fratele primarului din Mărişel, un anume Liviu Mariş, deţine mai multe gatere şi utilaje speciale de transport a lemnului, în localitatea Gilău, de aici şi interesul primarului comunei de a crea agitaţie.

Cei care au protestat în apropierea comunei Mărişel au reclamat faptul că ei nu mai pot să aducă lemne din pădure, dar cu toate acestea o firmă din Austria continuă să taie lemn, iar mai apoi să îl transporte la combinatul de la Sebeş. Revolta a pornit de la faptul că în cursul nopţii de luni spre marţi, două camioane încărcate cu lemn de brad au fost oprite de localnici pe motiv că marfa era transportată fără acte.

În urma acestui scandal, Poliţia Cluj a demarat o anchetă. La faţa locului au fost trimişi mai mulţi poliţişti dar şi inspectori de la Inspectoratul de Stat Regim Silvic şi de Vânătoare pentru a verifica dacă lemnul transportat era furat sau avea acte.

Sursa: www.EVZ.ro

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

 1. anonim

  mai 23, 2013 at 5:19 pm

  Taie mocanu tott!!!!
  Maine ramanem fara aer ca el vrea sa-si faca „bani de foc” .

 2. Iezer- Alba

  mai 24, 2013 at 1:32 pm

  Asa e si in drum spre lacul Iezer (Alba). Totul taiat ca-n palma.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Actualitate

De ce nu văd primarii din România energia de pe acoperișuri?

Published

on

potential fotovoltaic primarii apusenitv

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh

Greenpeace România lansează raportul O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România, care analizează datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Comunității de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace.

Alba Iulia și alte localitati, are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată. Din datele furnizate de primărie, care a răspuns cu diligență solicitării Greenpeace România, aflăm că:

Acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 58.500 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.197 MWh.

Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 7 MW, deși doar 5 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate.  

Adică, acoperișurile verzi pot produce 8.627 MWh, deși ar fi nevoie de numai 6.531 MWh pentru a satisface nevoia locală.

Necesarul acestei investiții ar fi de aproximativ 4.081.270 euro, putând fi generate cel puțin 109 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.580 de tone de emisii de carbon.

Într-o perioadă de crize multiple, statele europene se află în plin proces de tranziție energetică, efectele căreia vor reprezenta o cotitură istorică de proporții majore. Renunțarea la dependența de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creșterea facturilor la energie (care adâncește sărăcia energetică) și necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esențiale ale contextului care va crea lumea de mâine.

REPowerEU, planul Comisiei Europene pentru această tranziție verde, propune un viitor în care energia să fie accesibilă, sigură, sustenabilă și în care diversificarea surselor de producție să primeze. Uniunea Europeană vizează ca până în 2027 toate clădirile existente, atât publice sau private să fie dotate cu panouri solare pe acoperiș, cu ajutorul cărora să-și producă propria energie electrică.

Anticipând inițiativa UE, Greenpeace a vrut să afle în ce stadiu se află utilizarea acoperișurilor clădirilor publice din România pentru producția de energie curată și regenerabilă. În consecință, a solicitat accesul la datele publice deținute de 22 de primării din marile orașe. Rezultatul nu a fost surprinzător: potențialul fotovoltaic al clădirilor publice administrate de acestea este foarte mare, însă dorința de a-l exploata și, implicit, de a răspunde solicitărilor Greenpeace, e limitată. 

Concluziile raportului privind potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România:

 • Suprafața totală utilizabilă pe acoperișurile publice din cele 11 orașe: peste 1 milion mp
 • Potențialul energiei fotovoltaice instalate pe clădirile din patrimoniul orașelor analizate depășește cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual
 • 11 orașe din România pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizând doar potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul local
 • Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care gravitează în jurul valorii de 200 EURO/MW.

Marian Mândru, campaigner pentru climă și energie în cadrul Greenpeace România, declară: „Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România este mare și neexploatat. Și e o pierdere, pentru că energia regenerabilă produsă local este benefică atât pentru autoritățile publice, cât și pentru comunități și mediu. Criza energetică și climatică, dar și condițiile favorabile energiei verzi la nivel european, impun deblocarea rapidă a acestei resurse. Este în puterea primarilor să acționeze, să evalueze potențialul de energie fotovoltaică și să înceapă implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambițios, cu ținte clare și imediate, care să grăbească acest proces.”

Greenpeace face un apel către administrațiile publice din întreaga Românie: „Ajutați comunitatea și implicați-o în acest proces vital de tranziție prin producerea de energie verde! Calculați potențialul fotovoltaic al clădirilor pe care le administrați! Folosiți energia ieftină și curată de pe acoperișuri! Oferiți un cadrul legislativ ambițios, care să vină în sprijinul acestui proces și să-l grăbească pentru a atinge cât mai rapid obiectivul de neutralitate climatică.” 

Continue Reading

Trending