Moţii din Apuseni s-au revoltat pentru că nu mai pot fura lemne. Între timp, DNA Cluj continuă ancheta în cazul arestării directorului Direcţiei Silvice Cluj, inginerul Traian Mariş, pentru luare de mită. Subalternii acestuia susţin că sistemul era atât de bine pus la punct, încât directorul putea „colecta” anual şi până la 500.000 de euro.
Un pădurar din ocoalele silvice „cu potenţial economic”, din cadrul Direcţiei Silvice Cluj, face în fiecare lună aproximativ 40.000 de lei din lemnul pe care îl exploatează ilegal.
După arestarea directorului Traian Mariş, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Beliş a acceptat să vorbească despre mafia din care chiar el face parte şi pentru care cotizează câteva zeci de mii de euro pe an. Pădurarul vorbeşte despre lucruri incredibile pentru un om de rând.
„În primul rând, fiecare dintre pădurarii din zona Mărişel au acasă câte un gater banzic. Lemnul este adus gratis de către localnicii care sunt lăsaţi la furat în pădure. Totul se face la mica înţelegere. Omul primeşte permisiunea de a intra în pădure cu condiţia ca la finalul zilei să coboare şi pentru pădurar, la un drum auto, o remorcă de lemne. Aşa se face că doar într-o singură zi pădurarul îşi poate duce la gaterul banzic pe care îl are acasă sau la o rudă apropiată, câteva zeci de metri cubi de lemn. Sunt pădurari care au două astfel de gatere, cu unul lucrează pentru a cotiza mai departe iar cu celălalt pentru el”, susţine pădurarul.O astfel de afacere care merge ca unsă, nederanjată de ochii curioşi ai unor inspectori silvici, funcţionează ca unsă.
Un gater banzic poate produce, zilnic până la patru metri cubi de cherestea. Producţia lunară se apropie la 90 de metri cubi, în timp ce cheresteaua se vinde la un preţ de 400 de lei/mc. Profitul lunar adus de un „banzic” este de aproximativ 36.000 de lei. „Singura cheltuială este cea legată de plata facturii de curent, adică maxim 1.000 de lei/lună. Muncitorii vin gratis la lucru şi sunt, de fapt, cei care merg la pădure. Profitul net, după ce se împarte şpaga cu şeful de district şi apoi mai sus este şi de 6.000 de euro”, mai spune pădurarul.
Pădurarii clujeni dau cu subsemnatul la DNA
DNA Cluj continuă cercetările în cazul de corupţie privindu-l pe directorul Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş. Acesta este acuzat că după ce a devenit director a început să schimbe pădurarii din cantoanele „cu potenţial economic”, adică unde mai există lemn, cu alţi angajaţi fideli.
Ieri, la DNA Cluj au fost audiaţi pădurarii Violin Matiş, Florin Morar care au fost schimbaţi directorul Mariş pentru că nu au vrut să facă parte din mafia care a fost pusă la cale de acesta şi care a funcţionat în ultimele luni. Aceleaşi surse judiciare au confirmat că trei dintre pădurarii care au intrat în jocul lui Traian Mariş, şi anume A.V., A.R. şi N.G. vor fi audiaţi în perioada următoare în acest caz de corupţie, pentru a se stabili modul în care, în ultimii ani de pe sectorul Ocolul Silvic Beliş, unde sunt angajaţi, au dispărut 61.000 de metri cubi, în valoare de cinci milioane de euro.
Oamenii se revoltă că nu mai sunt „lăsaţi” la pădure
În zonele împădurite din judeţul Cluj nimeni nu recunoaşte că se fură dar pădurile au dispărut fără urmă.
Marţi, la Mărişel, o comună de munte din judeţul Cluj, peste 200 de persoane din comuna Mărişel, judeţul Cluj s-au revoltat pentru faptul că autorităţile nu le mai permit să „intre” în pădure şi să aducă lemn. La Mărişel, aproape la fiecare casă există câte un gater banzic, semn că industria de prelucrare a lemnului funcţionează din plin. De altfel, spun unii localnici, chiar fratele primarului din Mărişel, un anume Liviu Mariş, deţine mai multe gatere şi utilaje speciale de transport a lemnului, în localitatea Gilău, de aici şi interesul primarului comunei de a crea agitaţie.
Cei care au protestat în apropierea comunei Mărişel au reclamat faptul că ei nu mai pot să aducă lemne din pădure, dar cu toate acestea o firmă din Austria continuă să taie lemn, iar mai apoi să îl transporte la combinatul de la Sebeş. Revolta a pornit de la faptul că în cursul nopţii de luni spre marţi, două camioane încărcate cu lemn de brad au fost oprite de localnici pe motiv că marfa era transportată fără acte.
În urma acestui scandal, Poliţia Cluj a demarat o anchetă. La faţa locului au fost trimişi mai mulţi poliţişti dar şi inspectori de la Inspectoratul de Stat Regim Silvic şi de Vânătoare pentru a verifica dacă lemnul transportat era furat sau avea acte.
anonim
mai 23, 2013 at 5:19 pm
Taie mocanu tott!!!!
Maine ramanem fara aer ca el vrea sa-si faca „bani de foc” .
Iezer- Alba
mai 24, 2013 at 1:32 pm
Asa e si in drum spre lacul Iezer (Alba). Totul taiat ca-n palma.