Connect with us

Published

on

Cei mai buni “lemnari” din Apuseni se întâlnesc sâmbătă şi duminică pentru a sărbători încă o dată activitatea care le aduce cele mai importante venituri. La Horea şi Mătişeşti are loc în 17 şi 18 august “Târgul Lemnarilor din Munţii Apuseni”, ajuns în acest an la cea de-a XVIII-a ediţie.
Târgul lemnarilor promovează obiceiurile şi tradiţiile locuitorilor, în special artizanatul şi artele meşteşugăreşti, pentru care materia de lucru este lemnul. În cele două zile de sărbătoare, au loc concursuri între cei mai pricepuţi meşteri lemnari, expoziţii ale meşterilor populari şi silvicultorilor din Munţii Apuseni şi împrejurimi, spectacole folclorice, horă moţească, expoziţie gastronomică, activităţi sportive dar şi multe alte surprize pregătite de organizatori.
Invitat special este îndrăgitul interpret de muzică populară Gheorghe Turda, iar cei care doresc vor putea să-l asculte şi să stea la o poveste şi o plăcintă caldă cu el şi familia lui sâmbătă seara, pe “dâmbul lui Gâf”.
La eveniment a fost invitat şi preşedintele Traian Băsescu. Târgul Lemnarilor este organizat de Primăria şi Consiliul Local Horea, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural “Augustin Bena” Alba.
ziua-lemnarului-horea
Programul manifestărilor:
Sâmbătă, 17 august 2013 Centrul Cultural “Horea, Cloşca şi Crişan” din Horea Ora 16.00 – Primirea invitaţiilor Baza sportivă Horea Ora 17.00 – Activităţi sportive: sferturile de finală ale Campionatului “Munţii Apuseni” la fotbal Ora 18.00 – O seară pe “Dâmbul lui Gâf” la o plăcintă caldă cu familia Gheorghe Turda – ginerele acestui loc Ora 21.30 – Discotecă “Noapte albă la Horea” Ora 24.00 – Foc de artificii
Duminică, 18 august Satul Mătişeşti Ora 10.00 – Primirea invitaţilor, “Balmoşul moţesc” Ora 10.30 – Vizitarea expoziţiilor meşterilor populari şi silvicultorilor Ora 11.00 – Concursul Naţional “Cel mai bun lemnar” – ediţia a XVIII-a Ora 13.00 – Spectacol folcloric, cu participarea Ansamblului folcloric al judeţului Alba, Ansamblului folcloric “Arieşul” din Câmpeni, Tarafului “Moţul” din Horea, Ansamblul de dansuri populare româneşti din Chirpeş zona Agnita, judeţul Sibiu Invitaţi în recital: Gheorghe Turda, Ciprian Pop, Mirela Mănescu, Ancuţa Matei, Eugen Mihăilă şi alţii Ora 19.00 – Horă moţească

Sursa:Adevarul.ro

Actualitate

Doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană,persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt

Published

on

rosia montana hoti

La data de 13 septembrie 2022, polițiștii din Roșia Montană au identificat doi bărbați de 34 și 36 de ani, din comuna Roșia Montană, ca persoane bănuite de săvârșirea unei infracțiuni de furt.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 11 septembrie 2022, în timp ce se aflau pe raza comunei Roșia Montană, ar fi profitat de neatenția unei tinere din Cluj Napoca și i-ar fi sustras rucsacul în care în care se aflau documente, bani și telefonul mobil.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice

Published

on

baia de aries apusenitv

A fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Continue Reading

Actualitate

Două initiative europene adaptate și pregătite specific, local, prin concept și conținut pentru Noua Generație a Parcului Natural Apuseni!

Published

on

parcul apuseni belis apusenitv

🤍 Săptămâna aceasta am fost la Padiș, însă printr-un context diferit, unul creat din apreciere, empatie și încredere. De data aceasta ne-am dedicat dezvoltării lor, tinerilor vizionari, finaliștii Concursului Tinerilor Vizionari prin Excursia Tinerilor Vizionari, 14-15 iulie 2021.

📍Concursul Tinerilor Vizionari s-a desfășurat în cadrul Zilei Europene a Parcurilor 2021, cu tema Parcuri – Noua Generație!, inițiată de Federația EUROPARC (The Europarc Federation) și adaptată specific local prin concept de către Administrația Parcului Natural Apuseni. Excursia Tinerilor Vizionari vine ca răspuns inițiativei ALPARC prin proiectul Youth at the Top Event și este pregătit special în contextul premierii primelor trei echipe din clasamentul concursului desfășurat anterior.

tineri apuseni

🥳Așadar, felicităm echipele inclusiv prin aceasta cale și le mulțumim că ne-au purtat în lumea lor umplută de voie bună, curiozitate, sinceritate, sete de cunoaștere și multă emoție. Prin interacțiunile profunde avute, îndrăznim să credem că rotițele au fost pornite spre o direcție responsabilă, morală!

Vă mulțumim că ne-am putut simți atât de bine în prezența voastră și că am putut trăi momente de neuitat!

Rânduri de aplauze pentru:

– Școala Gimnazială Georgiu Popa Câmpani – clasa a VI-a, prof. Boldor Alexandra

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a V-a, coordonata de prof. coordonator Coste Estera

– Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa – clasa a VII-a, prof. coordonator Popa Gabriela

🤝Nimic nu ar fi avut aceeași complexitate fără suportul partenerilor, cărora le mulțumim pentru dedicare și implicare! Au crezut în scopul nostru și le suntem recunoscători!

Așadar, premiile și programul participanților a fost susținut de:

Asociatia Cercetasii Muntilor – saci de dormit și izoprene

Adventure Center – tir cu arcul și slackline

Clubul Alpin Roman Filiala Cluj – observații astronomice

Raul Bochis – seară de chitară, jocuri și traseu de orientare

Jandarmeria Bihor – traseu aplicativ, prezentare misiune și echipamente

Rock’n Snow – lanterne frontale și binocluri

Societatea Ornitologica Romana – determinatoare de păsări Philips

Casute Pasari – hrănitoare păsări

Casa Ursilor – gazda noastră pentru încheierea evenimentului într-un stil traditional

Administratia Parcului Natural Apuseni – concep și organizare generală eveniment, prezentări, observare păsări și traseu tematic, premii

🤍 Înainte de a încheia pentru azi, iată ce spune unul din coordonatorii echipelor câștigătoare cu privire la conceptul și conținutul celor doua părti din Viziunea Tinerei Generații, concurs și excursie:

“Un concept inedit pe care nu l-am întâlnit până acum în cariera mea didactică, care nu numai ca s-a pliat perfect pe zona noastră, dar a fost pe placul copiilor și a noastră, a cadrelor didactice. Toată lumea s-a implicat cu seriozitate și dăruire maximă. Conținutul a fost amplu, atent gândit și pregătit, care i-a pus în reale situații de învățare pe copii, atingând probleme sensibile și stringente ale comunității noastre, dar nu numai.

Excursia a fost premiul nesperat pentru noi. Am sperat la ea, dar când ne-am regăsit printre câștigători, bucuria a fost imensă, m-a bucurat nespus bucuria copiilor. Am așteptat toți cu emoție zilele de excursie, dar ce am trăit a fost intens, maxim, educativ, emoționant, pot spune, cel puțin în privința mea, ca a fost excursia așteptată toată viața de copilul din mine. Plus ca ce ni s-a pregătit a fost peste orice așteptări, profesionalism, dăruire, implicare, premii minunate, experiențe unice.” – Coste Estera

Continue Reading

Trending