Ziua Moților de Pretutindeni – editia I

Ziua motilor de pretutindeni

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, Fundația Pro Munții Apuseni a organizat Ziua Moților de Pretutindeni, ediția I în Piața Avram Iancu, Cîmpeni.

Evenimentul a demarat la ora 10.30 în centrul localității cu spectacolul oferit de Ansamblul Școlii Gimnaziale Cîmpeni “Arieșul” condus de prof. Gheorghe Bădău. Pe scena spectacolului, au evoluat ansambluri folclorice și artiști consacrați din zona Munților Apuseni care au adus zâmbetul pe fețele celor prezenți în această zi capricioasă de toamnă. Programul evenimentului a continuat cu cântece și dansuri specifice zonei susținute de: Ansamblul Albăceana din Albac, Ansamblul „Doina Arieşului” al Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieş, Ansamblul Brădeana – Sohodol, Ansamblul “Cântul Sălciuan” –din Sălciua și Ansamblul de dansuri „Ampellum” al Casei de Cultură „Horea Popescu” Zlatna cu binecunoscutul cântăreț Ionel Brătianu.

Spectacolul folcloric a fost completat cu un moment aniversar de importanță istorică: a trecut un an de la Marea Adunare de la Cîmpeni. În urmă cu un an, pe 19 octombrie 2013, moții se adunau pentru prima oară la Cîmpeni pentru a își exprima opinia fermă cu privire la proiectul de la Roșia Montană și la modul în care ei văd dezvoltarea Apusenilor în viitor. Doleanțele lor au rămas consemnate în textul Proclamației de la Cîmpeni – un document la fel de actual și azi, din păcate, care așteaptă în continuare răspuns din partea autorităților.

Ziua motilor de pretutindeni

Momentul aniversar a fost încheiat în sunetul tulnicelor, fiind apoi urmat de un moment religios. Organizatorii i-au omagiat pe eroii moților printr-un părăstas și un moment de evocare istorică – în cinstea lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan

În ultima parte a Zilei Moților de Pretutindeni, participanții s-au bucurat de un program artistic excepțional oferit de maestrul Dumitru Fărcaș și Mariana Anghel, cântecele lor fiind un adevărat izvor de patriotism si iubire de țară pentru toți cei prezenți în piață. Spectacolul a continuat cu un program susținut de Ansamblul de dansuri al “Doinei Crișului”, condus de coregraf Nicolae Grigoraș – Brad și de Ansamblul folcloric “Doina Aiudului” – Aiud. Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 18.30 cu atmosferă întreținută de DJ Marius Nicola

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *